Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

ΑΑΚ/Παρεμβάσεις Αριστοτέλης: Πλήρης ενσωμάτωση της ΔΟΕ στην κυβερνητική πολιτική της αξιολόγησης!

4/2/2019


ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΤΩΡΑ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης! 
Κατάργηση του ν. 4547/18 

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ) ανακοίνωσε την Παρασκευή 1/2 απόφασή της αναφορικά με τις διαδικασίες προγραμματισμού-αποτίμησης του εκπ/κού έργου που προβλέπονται στον ν. 4547/18. Αυτό που δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο-απόφαση του προεδρείου είναι ότι οι παραπάνω δυνάμεις, ξεπερνώντας κάθε όριο δημοκρατικής διαδικασίας, προχώρησαν στην έκδοση της απόφασης χωρίς να στείλουν έστω το κείμενο προς διαβούλευση λαμβάνοντας υπόψιν τους τις τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων στο ΔΣ της ΔΟΕ! Με μια αντιδημοκρατική διαδικασία η απόφαση έφτασε την ίδια στιγμή σε όλα τα σχολεία και στα μέλη του ΔΣ!

Σα να μην έφτανε αυτό, διαβάζει κανείς την ανακοίνωση και το μόνο που εντοπίζει είναι η πλήρης ενσωμάτωση στην κυβερνητική πολιτική, με τις διατάξεις του νόμου που αφορούν την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας να χρήζουν απλώς διορθώσεων! Καμιά αναφορά στην πολιτική επιδίωξη του Υπουργείου, στις κατευθύνσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ, να προωθηθεί κουλτούρα αξιολόγησης, ξεκινώντας με την σύνταξη εκθέσεων που στηρίζονται απόλυτα στην καταγραφή όλων εκείνων των δράσεων/πρωτοβουλιών που μεταθέτουν την ευθύνη της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, την υποχρηματοδότηση και την καταστρατήγηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών στις πλάτες των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας, στο όνομα πάντα της “αυτονομίας”. Το σύνολο των φορμών που προβλέπονται στην ΥΑ είναι πλήρως ενταγμένα στη λογική των αξιολογικών μετρήσιμων δεικτών της προηγούμενης απόπειρας του 2013-14 -με τους ίδιους δείκτες και την ίδια διαδικασία για την εκπόνηση τους: ομάδες εργασίας, συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων κλπ- με τη μόνη διαφοροποίηση την περιγραφική καταγραφή των στοιχείων και όχι την ποσοτική για κάθε δείκτη! Από την αναμονή της ΥΑ που επικαλούνταν οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού που θα διευκρίνιζε τις πλευρές των εκθέσεων, πέρασαν πια ανοιχτά στην νομιμοποίηση της αυτοαξιολόγησης και στην διαπραγμάτευση των επιμέρους με στόχο την ανάληψη ενεργητικού ρόλου ώστε το σχέδιο της αυτοαξιολόγησης να περάσει στον κλάδο! Άλλωστε με ξεκάθαρο τρόπο ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ συντάσσονται απόλυτα στην προώθησή της, δηλώνοντας μάλιστα ότι η αυτοαξιολόγηση είναι θέση του κλάδου! 

Η στάση αυτή των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ έρχεται σε συνέχεια της στάσης τους με το κίνημα ενάντια στο νέο τρόπο πρόσληψης του Γαβρόγλου όπου έτρεξαν γρήγορα γρήγορα να εξαφανίσουν το αίτημα για Απόσυρση – Κατάργηση του νέου νόμο επιδιώκοντας την υπονόμευση της συνέχισης των κινητοποιήσεων και τη διαπραγμάτευση με το υπουργείο για τις λεπτομέρειες της σφαγής των αναπληρωτών. Οι δυνάμεις του καθεστωτικού κομματικού κυβερνητικού συνδικαλισμού επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι οι δυνάμεις της υποταγής και της συναίνεσης, αποτελούν στήριγμα των εκάστοτε κυβερνήσεων και πολύ περισσότερο σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των κομμάτων τους στην επιβολή των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων που θέλει να επιβάλλει κυβέρνηση – κεφάλαιο – Ε.Ε. – ΟΟΣΑ, κόντρα στα συμφέροντα της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. 

Είναι βέβαια ξεκάθαρο ότι η μόνη πραγματική έννοια των παρατάξεων αυτών είναι η διασφάλιση και προστασία των στελεχών της εκπαίδευσης, αφού η μόνη αξιολογική διαδικασία που εντοπίζουν είναι αυτή της επιλογής τους! Παρά τις δεκάδες αποφάσεις συλλόγων ΠΕ (πάνω από 40 ΣΕΠΕ μέχρι τώρα) που απαιτούν την κήρυξη ΤΩΡΑ απεργίας-αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης που περιλαμβάνει ο ν.4547/18, η πλειοψηφία της ΔΟΕ αρνείται κατηγορηματικά να συνταχθεί μαζί τους, προσδοκώντας μάλιστα να εξασφαλίσει μέσα από τις γενικές συνελεύσεις του επόμενου διαστήματος την νομιμοποίηση των αποφάσεων τους από τον κλάδο! 

Θα τους διαψεύσουμε! Με τον ίδιο τρόπο που οι σύλλογοι ΠΕ δίνουν τη μάχη για το μπλοκάρισμα των επιμορφωτικών σεμιναρίων των Συντονιστών των ΠΕΚΕΣ και αποφασίζουν την κήρυξη απεργίας-αποχής και για τις τριμελείς ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξης, για τις οποίες η ΔΟΕ δεν έχει αφιερώσει ούτε μία γραμμή, θα υπερασπιστούμε την παιδαγωγική δημοκρατία και ελευθερία στα σχολεία! Παρά την προκλητική διατύπωση στην τελευταία απόφαση για τη δυνατότητα κήρυξης απεργίας-αποχής μόνο από τη ΔΟΕ, επιδιώκοντας να αδειάσουν στην κυριολεξία τα σωματεία που προχώρησαν σε τέτοιες αποφάσεις, καλούμε όλους τους συλλόγους ΠΕ, τους/τις συναδέλφους-ισσες να μπούμε σε θέση μάχης και να αγωνιστούμε όπως και στην περίοδο του 13-14, όπου ο αγώνας των συλλόγων και της βάσης των εκπαιδευτικών διαμόρφωσαν το μαζικό ρεύμα αντίστασης και άρνησης της αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης και επέβαλαν στη ΔΟΕ να ακολουθήσει! Καλούμε και τους υπόλοιπους συλλόγους – όσοι δεν το έχουν κάνει ως τώρα - να προχωρήσουν σε αποφάσεις για απεργία αποχή από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης και να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια σε κάθε βήμα προώθησης της σε όλα τα επίπεδα. Να διαψεύσουμε όλους όσοι πιστεύουν ότι το εκπαιδευτικό κίνημα έχει μπει σε τροχιά κινηματικής συναίνεσης και υποταγής στις επιδιώξεις κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ. Μαζικά, συλλογικά και αποφασιστικά να μπούμε μπροστά υπερασπιζόμενοι το δημόσιο δωρεάν σχολείο, τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου