Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Εκτός σχολείων η συνδικαλιστική ενημέρωση!

Δικτατορία 1967: Πρώτο μέλημα της Χούντας ήταν να επιβάλει «σιδερένιο» έλεγχο μέσω εγκάθετων διοικήσεων στην εκπαίδευση, ξεκινώντας από τις διώξεις των «μιασμάτων», «μη νομιμοφρόνων» και υπόπτων για «αντεθνική» δράση εκπαιδευτικών.

Με τον νόμο 129/1967 καταργείται το υφιστάμενο διοικητικό καθεστώς και ανοίγει ο δρόμος για διώξεις εκπαιδευτικών. «Μη νομιμόφρων θεωρείται ο υπάλληλος όστις εμφορείται υπό κομμουνιστικών ή αντεθνικών ιδεών ή προπαγανδίζει υπέρ αυτών ή συνεργεί εις την διάδοσιν αυτών ή στρέφεται κατά του κρατούντος πολιτειακού καθεστώτος».
Σήμερα, στην εποχή του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, ο νόμος έκτρωμα 4823/21 βρίσκει την πλήρη εφαρμογή του σε στελέχη εκπαίδευσης-καταδότες που δε διστάζουν να καταδώσουν συναδέλφους υπογραμμίζοντας έτσι, ότι οι μαύρες στιγμές τις ιστορίας είναι πια το νέο καθεστώς. Μετά και από την ομόφωνη απόφαση της ΓΣ του Συλλόγου «Αριστοτέλης» καταγγέλθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η διευθύντρια του 99ου Δημοτικού Σχολείου, Γαρυφαλλιά Ζημιανίτη, για παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής ενημέρωσης, έκφρασης, ελευθερίας και δράσης των μελών του συλλόγου καθώς και για αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά.

Η συγκεκριμένη διευθύντρια, όχι μόνο προσπάθησε να παρεμποδίσει την ενημέρωση συναδέλφων από το μέλος του συλλόγου, Ντίνα Ρέππα, αλλά προχώρησε σε μια κατάπτυστη και ψευδή καταγγελία την οποία προώθησε στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτση, τη Διεύθυνση Α΄ Αθήνας, στο σύλλογο γονέων και σε μαθητ(ρι)ες του σχολείου ζητώντας την καταδίκη της συναδέλφου για ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις», έλεγε ο πάντα επίκαιρος Μ. Χατζηδάκης. Και το πιο φρικτό όλων είναι να συνηθίσουμε ότι η φρίκη και η υποταγή τέτοιων σκοταδιστικών συμπεριφορών είναι η νέα κανονικότητα. Σε μια μαύρη περίοδο όπου το υπουργείο έχει εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση στους εκπαιδευτικούς και στο δημόσιο σχολείο τέτοιες πρακτικές θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι. Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες δεν χαρίστηκαν από καμιά εξουσία αλλά επιβλήθηκαν σε αυτήν με πολύχρονους και δύσκολους αγώνες χιλιάδων ανώνυμων ανθρώπων αυτού τόπου που ύψωσαν το ανάστημα τους σε δικτατορικές κυβερνήσεις.

της Έλενας Πετροπούλου


                                                                        * Γραμματέας ΣΕΠΕ «Ο Αριστοτέλης»

πηγή: https://prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου