Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019

Μαζικά, μαχητικά στην 24ωρη απεργία στις 24/9 Για να μην γυρίσουμε στα ματωμένα χρόνια που η απεργία ήταν παράνομη

Ομοβροντία νομοθετικών παρεμβάσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Έρχεται να συνθλίψει ότι δεν πρόλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με περίσσια σπουδή ικανοποιεί ταχύτατα όλες τις βασικές επιταγές του ΣΕΒ με την λήψη μέτρων υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και του κεφαλαίου, για να διαμορφώσει ένα «φιλικό περιβάλλον» για τους «επενδυτές»… Ένας και μόνο τίτλος ταιριάζει στις νομοθετικές ρυθμίσεις: Ασυδοσία των επενδύσεων

Κατάργησε τη διάταξη για την αιτιολόγηση της απόλυσης και της συνευθύνης εργολάβου και άμεσου εργοδότη. Εξαγγέλλει νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις και ιδιωτικοποίηση στο ασφαλιστικό και χιλιάδες απολύσεις στους συμβασιούχους στο δημόσιο και τους ΟΤΑ. Προετοιμάζει τη θεσμοθέτηση νέων μεγάλων κινήτρων για στο κεφάλαιο, νέα χαράτσια και «απελευθέρωση»-ξεπούλημα της ΔΕΗ, ανατροπές στις κλαδικές συμβάσεις και νομιμοποιεί τις υπερωρίες στη μερική απασχόληση. 

Προληπτικά μέτρα απέναντι στις νέες εργατικές αντιστάσεις, χτύπημα της συλλογικής συζήτησης και δράσης των σωματείων

Η κυβέρνηση της ΝΔ γνωρίζει ότι η πολιτική της όχι απλώς δεν θα ανακουφίσει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους μικρομεσαίους αλλά αντίθετα γεννά νέα επιδείνωση και εντείνει την κοινωνική καταστροφή. 

Επιδιώκοντας να πολλαπλασιάσει τα εμπόδια στη συνδικαλιστική και απεργιακή δράση των εργαζομένων και στην κοινοβουλευτικοποίηση των συνδικάτων, φέρνει στη βουλή προς ψήφιση το μητρώο των μελών των σωματείων (ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλισμένων) και την ηλεκτρονική ψηφοφορία ώστε να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του απεργιοκτόνου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που απαιτεί στα πρωτοβάθμια σωματεία το 51% των μελών για να παρθεί απόφαση για απεργία.

Με τον τρόπο αυτό όλες οι απεργίες θα βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές και θα ποινικοποιείται κάθε εργατική διεκδίκηση πριν ακόμα αναπτυχθεί. Το θράσος τους να μιλούν για δημοκρατία αυτοί που κυβερνούν με το 40% του 58% του εκλογικού σώματος είναι χαρακτηριστικό! Ισχυρές κυβερνήσεις - ανίσχυρα σωματεία, για να κάνουν απρόσκοπτα τις μπίζνες τους οι επιχειρηματίες και οι εργολάβοι!

Στόχος τα πρωτοβάθμια σωματεία

Στρατηγικό χτύπημα στα πρωτοβάθμια σωματεία προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΕΒ. 

Έχοντας εξασφαλίσει τη συμφωνία του κρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και της «κοινωνικής συμμαχίας» με τους εργοδότες, στοχεύουν στα πρωτοβάθμια σωματεία. Με τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις επεκτείνεται η κρατική και εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα σωματεία καταργώντας τα καταστατικά τους και φακελώνοντας όλους τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους, απαιτώντας ηλεκτρονικό μητρώο των μελών των σωματείων, το οποίο θα βρίσκεται σε γνώση του κράτους και του κάθε εργοδότη. Εκφυλίζονται οι γενικές συνελεύσεις ως ανώτατο όργανο δημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων και λήψης αποφάσεων, αντικαθιστώντας τες με ηλεκτρονική ψήφο. Η επιδίωξή της κυβέρνησης είναι απλή και σαφής: Συνδικάτα άλαλα, χωρίς εσωτερική ζωή και λειτουργία, χωρίς τον ζωογόνο αέρα των Γενικών Συνελεύσεων, εργαζόμενοι που θα ψηφίζουν ηλεκτρονικά σαν να συμμετέχουν σε τηλεφωνικό γκάλοπ, χωρίς τη ζωντανή συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων, την αλληλεπίδραση ιδεών. Επιδιώκουν να ακυρώσουν τη βασική δύναμη των σωματείων, τη συλλογική δράση και συζήτηση, ώστε τα μέλη των σωματείων να ψηφίζουν σαν πρόβατα, κάτω από την επίδραση μόνο των κυρίαρχων μέσων μαζικής αποβλάκωσης χωρίς την απελευθερωτική δύναμη της ανταλλαγής απόψεων και της ζωντανής συζήτησης των εργαζόμενων. 

Βάλλουν ευθέως στην οργάνωση της πάλης στη βάση της εργατικής τάξης, εκεί όπου μπορεί να αναπτυχθούν αγώνες, να αναγεννηθεί η συλλογική πάλη και να ανασυγκροτηθεί ταξικά το εργατικό κίνημα. Ας μην ξεχνάμε ότι δεκάδες εργατικοί αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια, ξεδιπλώθηκαν από πρωτοβάθμια σωματεία: η μάχη ενάντια στην Κυριακάτικη αργία, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση στην εκπαίδευση, η απόκρουση των απολύσεων σε δεκάδες χώρους δουλειάς, η απεργία «από τα κάτω» της 1ης Νοέμβρη 2018 κ.α. Ειδικά στην εκπαίδευση η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, όπως χαρακτηριστικά φάνηκε και στην 88η ΓΣ της ΔΟΕ δίνεται από τους πρωτοβάθμιους συλλόγους (περισσότεροι από 50 ΣΕΠΕ και 40 ΕΛΜΕ) που έχουν κηρύξει απεργία-αποχή σε αντίθεση με το ΔΣ της ΔΟΕ που αρνείται να το κάνει. Όπως αποκαλύφθηκε και καταγγείλαμε και στην 88η ΓΣ οι δυνάμεις του κρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής και στη ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ) θέλουν ένα συνδικάτο που θα κάνει μόνο εκλογές κοινοβουλευτικού χαρακτήρα χωρίς τη ζωντανή ζύμωση των Γενικών Συνελεύσεων, χωρίς εσωτερική δημοκρατική λειτουργία, χωρίς δράση σωματείου - υπερασπιστή των συμφερόντων των εργαζομένων και της πληττόμενης πλειοψηφίας. 

Στην ίδια κατεύθυνση με τον αντισυνδικαλιστικό νόμο κινείται και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που στοχεύει στην «πάταξη» του δικαιώματος της νεολαίας και του λαού να αμφισβητεί, να αντιπαλεύει και να ανατρέπει τα αντιδραστικά σχέδια των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αντίστοιχα η αστυνομοκρατία, η καταστολή στα Εξάρχεια και το χτύπημα στις καταλήψεις προσφύγων αποτελούν και αυτά με την σειρά τους, το απαραίτητο συμπλήρωμα του οικονομικού πολέμου της νέας κυβέρνησης. Η ΝΔ θεωρεί ότι με την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης με την καταστολή και τον αυταρχισμό θα κάμψει τους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας ενάντια στην πολιτική της. 


Καμία ανοχή στην κυβέρνηση και την πολιτική της – Καμιά αναμονή 

Το εργατικό κίνημα, ο λαός και η νεολαία πρέπει ΤΩΡΑ να απαντήσουν αποφασιστικά!

Μπροστά στο νέο κύμα σκληρών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, οι εργαζόμενοι, η νεολαία και ο λαός πρέπει να αντιδράσουν αποφασιστικά. Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα να απαντήσουν με απεργία ενάντια στην ψήφιση των μέτρων, ανεξάρτητα από τι θα πράξουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. 

Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη απεργία στις 24/9 και προτείνουμε τη συνέχιση της πάλης με τον αναγκαίο απεργιακό σχεδιασμό μέσα από ένα μαχητικό, αγωνιστικό συντονισμό της εργατικής βάσης με λογική κλιμάκωσης, σύγκρουσης και ανατροπής, που θα μπορεί να εμπνέει και θα συσπειρώνει πλατιά τους εργαζόμενους. 

· Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση

· Να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα 

· Σύγκρουση –ρήξη με τα μνημόνια και με όλους όσους τα επιβάλουν κυβερνήσεις – ΕΕ– κεφάλαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου