Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Σενάρια για κλιμακωτή εισφορά στους μισθούς - Ποιοι εργαζόμενοι θα συνεισφέρουν για τη δημιουργία αποθεματικού


Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει μια νέα έκτακτη, κλιμακωτή εισφορά προκειμένου να δημιουργηθεί αποθεματικό για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας. Το σχέδιο προβλέπει κλιμακωτή εισφορά σε μισθούς πάνω από 1.200 ευρώ μηνιαίως, ενώ μεγαλύτερες προβλέπονται οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν αποδοχές που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται και η επιβολή φόρου στη μεγάλη περιουσία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου σχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας θα υποστηρίξει την πρόταση της Επιτροπής Σοφών για δημιουργία αποθεματικού (buffer fund), στο οποίο θα εισφέρουν οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι.

«Ένας τέτοιες πόρος για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος, μπορεί λ.χ. να είναι μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους ή ένας τραπεζικός φόρος ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένας φόρος εκεί όπου συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος», αναφέρει στο πόρισμά της η Επιτροπή Σοφών.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας κάνουν λόγο για σχέδιο επιβολής κλιμακωτής έκτακτης εισφοράς, ενδεχομένως σε μισθούς που ξεκινούν από 1.200 ευρώ, με το βάρος ωστόσο να πέφτει σε εργαζόμενους που οι μισθολογικές τους απολαβές υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ.
Παράλληλα, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου βλέπουν θετικά την επιβολή φόρου στη μεγάλη περιουσία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, πριν από την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου από το υπουργείο Οικονομικών. Μηδενικές πιθανότητες συγκεντρώνει η πρόταση της Επιτροπής Σοφών για την επιβολή φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών.
Πηγή: http://www.koutipandoras.gr/article/153270/senaria-gia-klimakoti-eisfora-stoys-misthoys-poioi-ergazomenoi-tha-syneisferoyn-gia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου