Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ συλλ. «ο Αριστοτέλης»
Π ΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.


Νέο γύρο λεηλασίας σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός του 2014 όσο και αν η κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ και ΕΕ/ΔΝΤ μέσω των παπαγάλων στα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η έκθεση για το Δημόσιο χρέος της σχετικής επιτροπής της Βουλής περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το πώς θα συνεχιστεί το στύψιμο της εργαζόμενης πλειοψηφίας για της διατήρηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Φόροι πάνω, κοινωνικό κράτος κάτω!

Για άλλη μια χρονιά θα μας φορολογήσουν περισσότερο (+2,5 δις άμεσοι φόροι!!). Φοροεπιδρομές στα χωράφια σε καταράχια και φαράγγια, μονιμοποίηση του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ με άλλο όνομα…Υπολογίζουν να μας τα πάρουν με άμεσο τρόπο και όχι μέσω ΦΠΑ ή άλλων ειδικών φόρων κατανάλωσης καθώς παραδέχονται πως η κάθε είδους κατανάλωση έχει πιάσει πάτο (-6,3% το 2013).

Συνεχίζεται το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού κράτους: -2,5δις σε ασφάλιση και περίθαλψη, -0,5 δις σε λειτουργικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει λιγότερα νοσοκομεία, πιο κρύα σχολεία, οικονομικό αδιέξοδο για τα ταμεία στις φαρμακευτικές δαπάνες. Για αυτό από τώρα ετοιμάζουν νέο ασφαλιστικό, για αυτό βάζουν το εισιτήριο στα νοσοκομεία στα 25ευρώ και καθιερώνουν κόστος σε βάρος του ασφαλισμένου 1 ευρώ ανά συνταγή την ίδια στιγμή που μειώνουν τις εργοδοτικές εισφορές στα ταμεία.  Επιδιώκουν να μεταφέρουν όλο το κόστος περίθαλψης στις πλάτες των εργαζόμενων.

Μια κοινωνία ….υποθηκευμένη μέχρι το 2057!!         

Υποτίθεται πως στύβουν τις ζωές μας για να ρίξουν το χρέος των 321δις και 175% του ΑΕΠ στο 124% του ΑΕΠ. Αλλά το 2009 που μας έβαλαν στο μνημόνιο το χρέος ήταν 301δις και…124% του ΑΕΠ!!  4 χρόνια τώρα οι ζωές μας στύβονται, η ανεργία από 11% πήγε στο 27,9% για να είμαστε πιο πίσω από τον τάχα «εθνικό στόχο» μείωσης του χρέους.  Στο μεταξύ το 34,1% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο φτώχειας (που υπολογίζεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 476ευρώ!! ανά νοικοκυριό). Δηλαδή το 1/3 της χώρας ζει με λιγότερα από τόσα! Χωρίς ντροπή θεωρούν τις οικογένειες με 600 ευρώ πχ το μήνα ως προνομοιούχες! Και  άντε  να κάνουμε υπομονή και θα δούμε φως στο τούνελ….το 2057.

 

Κυβέρνηση, ΕΕ/ΔΝΤ ΜΜΕ λένε ξεδιάντροπα ψέματα: 

Α) Μας τάζουν πως θα ’ρθει η ανάπτυξη! Όπως όμως διαπιστώνει η επιτροπή προϋπολογισμού της βουλής για να γίνει αυτό χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα 5,9% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, καμιά άλλη μείωση του ΑΕΠ και καμιά άλλη αύξηση  του χρέους.  Αλλά παραδέχονται πως χρειάζεται νέος δανεισμός (24,9 δις!  μόνο το 2014 – δηλαδή νέο χρέος για να καλυφθεί η αποπληρωμή του παλαιού) ενώ οι τόκοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται αποκλείοντας δημοσιονομικό πλεόνασμα!  

Η ανάπτυξη που τάζουν (κάθε χρόνο έχει όνομα κατά τη διεθνή οικονομική ορολογία: no job recovery

Δηλαδή ανάπτυξη χωρίς εργασία με την ανεργία και τη φτώχεια να αποκτούν μόνιμα χαρακτηριστικά ενώ θα διατηρούνται ή θα αυξάνονται τα επίπεδα κέρδους. Είναι μια ανάπτυξη όπου συμπιέζονται τα εργατικά δικαιώματα για να χρηματοδοτούνται τα επιχειρηματικά συμφέροντα με ζεστό χρήμα, με φοροαπαλλαγές, με νέες μειώσεις μισθών και ασφαλιστικών απολαβών.  Σε κάθε περίπτωση το λογαριασμό τον πληρώνει ο λαός.

Β) Μας λένε πως το έλλειμμα φταίει για όλα και να σφίξουμε το ζωνάρι για να χουμε πλεόνασμα! Στην πραγματικότητα έλλειμμα υπάρχει μόνο λόγω των τοκοχρεολυσίων. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει τα 4 τελευταία  χρόνια 178δις ζεστό χρήμα στις τράπεζες, 150δις σε τοκοχρεολύσια δανείων, άνω των 5δις σε διάφορες επιχορηγήσεις άλλων εταιριών με αναπτυξιακούς νόμους.  Όλα αυτά με νέα δάνεια (αυτά των μνημονίων) που οι τόκοι τους δημιουργούν έλλειμμα κάθε χρόνο και συνολικά αύξηση του χρέους:

Όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα οι πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, περίθαλψη λειτουργικά έξοδα) πάντα καλύπτονταν από τα καθαρά έσοδα.  Δηλαδή πλεόνασμα υπάρχει αλλά μετατρέπεται σε έλλειμμα λόγω της ύπαρξης τόκων, εξοπλιστικών προγραμμάτων και καταπτώσεων εγγυήσεων για χρέη ιδιωτών Με δύο λόγια ο πλούτος που παράγουμε μας φτάνει για να ζούμε αλλά δανειζόμαστε για να πληρώνουμε τοκογλύφους, μεγαλοεπιχειρηματίες και εμπόρους όπλων….

Γ) Η τάχα σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα: Το παραμύθι είναι πια γνωστό. Διαπραγμάτευση σημαίνει νέο μνημόνιο, νέα δανειακή σύμβαση με αγγλικό δίκαιο, νέα υποθήκευση της ζωής μας και νέο αναπόφευκτο κύκλο μέτρων για να σωθεί δήθεν η χώρα.

Τέρμα στη λεηλασία

Πριν πάνε να μας κατασχέσουν τα σπίτια και το μισθό για το φόρου που δε θα χουμε να πληρώσουμε, πριν βάλουν φόρο στον αέρα σαν σύγχρονοι άπληστοι φεουδάρχες, πριν δούμε το όνομά μας στη λίστα των απολύσεων να βάλουμε τώρα τελεία στο όλεθρο. Διεκδικούμε τη ζωή μας, το σχολείο και την κοινωνία των αναγκών μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου