Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

«Ω, ανθεκτικά παιδιά της Παλαιστίνης!» (Ένας χρόνος γενοκτονία, ένας χρόνος αντίστασης)

Τα αινιγματικά χαμόγελα των παιδιών της Παλαιστίνης

του Marcellus “Khaliifah” Williams*

παρά τις πράξεις των λίγων,
και τα υπερβολικά αντίποινα,
ντρόουνς, αεροπλάνα, βόμβες, τανκς,
ερείπια, κτίρια κατεδαφισμένα,
εξαφανισμένα σπίτια και γειτονιές, νοσοκομεία στο στόχαστρο,
καταφύγια του ΟΗΕ που δεν έγιναν σεβαστά,
δολοφονία, θάνατος, εσκεμμένη δολοφονία μη μαχητών,
μωρά θαμμένα ζωντανά, ακρωτηριασμοί,
πείνα και πολιτική λιμοκτονία,
έλλειψη ή μηδενική κατανάλωση νερού,
καθημερινός τρόμος, και τρομοκρατούνται καθημερινά,
στρατιωτικοί ελιγμοί, που κινούνται εδώ και εκεί,
για να επιστρέψουν ξανά στο πουθενά,
το τραύμα με όλες του τις εκδηλώσεις,
διεθνείς διαπραγματεύσεις και δισταγμός,
πρόκληση στην υλοποίηση των δύο εθνών,
ματαίωση της παγκόσμιας βοήθειας,
παγκόσμια αμνησία,
αδέρφια και συγγενείς που χάθηκαν για πάντα,
γονικές ανησυχίες…
μπροστά στην αλαζονεία της κορυφής
και την εθνοκάθαρση με οποιονδήποτε ορισμό…
Ακόμα ακούγεται το γέλιο σας
και με κάποιο τρόπο είστε σε θέση να χαμογελάτε

Ω ανθεκτικά παιδιά της Παλαιστίνης!

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι Ισραηλινές θηριωδίες στη Γάζα και στο Λίβανο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ένα χρόνο μετά την 7η Οκτωβρίου του 2023, η Μέση Ανατολή φλέγεται, μόλις ένα βήμα από την προοπτική ενός γενικευμένου εφιαλτικού πολέμου. Το Ισραήλ όχι μόνο δεν επιδιώκει εκεχειρία, αλλά βομβαρδίζει στόχους στην Υεμένη και στη Συρία, ενώ στο Λίβανο είναι ήδη εκατοντάδες οι νεκροί από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανάμεσά τους και δεκάδες νοσηλευτές των νοσοκομείων που περιθάλπουν τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έπληξαν τρεις πόλεις της Υεμένης που διοικούνται από τους Χούθι. Ο επικεφαλής της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, λέει ότι τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν καθώς τρία σχολικά καταφύγια υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ δέχθηκαν επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας σε διάστημα δύο ημερών. Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επίθεση ισραηλινού μαχητικού αεροσκάφους στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκάρμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις 4 Οκτώβρη με τον αριθμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί. Το Ισραήλ σχεδιάζει επίθεση στο Ιράν με τις ευλογίες των ΗΠΑ, μετά την Ιρανική επίθεση με 180 πυραύλους την 1η Οκτώβρη.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: 42.000 νεκροί Παλαιστίνιοι (κυρίως γυναίκες και παιδιά)∙ 100.000 τραυματίες∙ 720 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί τον τελευταίο χρόνο στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από τον Ισραηλινό στρατοί και τους εποίκους∙ σχεδόν 2000 νεκροί στο Λίβανο και 10.000 τραυματίες∙ 1,2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές νοτίως του ποταμού Λιτάνι στον Λίβανο, μετά από απαίτηση του Ισραήλ για εκκένωση της περιοχής. Το αποτέλεσμα, με ένα γύρισμα της ζωής και της ιστορίας, χιλιάδες Σύριοι, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια τρέχουν να γλυτώσουν από τον πόλεμο αναγκαζόμενοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ενώ Λιβανέζοι που διαμαρτύρονταν για την παρουσία προσφύγων στη χώρα τους έγιναν οι ίδιοι πρόσφυγες με ολόκληρα καραβάνια να κινούνται προς τα σύνορα με την Συρία.

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε όλον τον κόσμο κατά της γενοκτονίας με την καταστολή να συνεχίζεται

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πραγματοποιούνταν ή οργανώνονταν σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης. Στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στη Ουάσιγκτον, στο Λος Άντζελες, στο Παρίσι, στη Μελβούρνη, στο Σύδνεϋ στη Μανίλα και αλλού, τις περισσότερες φορές μετά από διαπραγματεύσεις με τις αστυνομία και τις τοπικές αρχές. Στη Ρώμη στις 5 Οκτώβρη οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Στη Γερμανία οι συγκεντρώσεις στη Φρανκφούρτη απαγορεύτηκαν, ενώ θα είναι σε ετοιμότητα ελεύθεροι σκοπευτές. Αντίστοιχες διαδηλώσεις οργανώνονται στη χώρα μας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Πύργο και σε άλλες πόλεις. Στα campus των Πανεπιστημίων των ΗΠΑ, ετοιμάζονται ξανά για συγκεντρώσεις, με απαγορεύσεις σε πολλές περιπτώσεις από τις πανεπιστημιακές αρχές. Η αντιπαράθεση στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη συνεχίζεται, μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στα πανεπιστημιακά campus πριν μερικούς μήνες.

Στιγμιότυπο αυτής της αντιπαράθεσης είναι η απόλυση της Maura Finkelstein από το Muhlenberg College σε μια μικρή πόλη της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη μόνιμη καθηγήτρια σε κολλέγιο των ΗΠΑ που απολύεται, λόγω της υποστήριξής της στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Ως καθηγήτρια ανθρωπολογίας δηλώνει ότι «πάντα είχα την ηθική πρακτική να περιλαμβάνω την Παλαιστίνη στη διδασκαλία μου». Κάτι που δεν ήταν εύκολο, από τη στιγμή που πάνω από το 30% των 2.200 φοιτητών του κολλεγίου είναι Εβραίοι. Ο λόγος της απόλυσής της ήταν το γεγονός ότι στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ανέβασε δήλωση του Παλαιστίνιου ποιητή Remi Kanazi, που ζητούσε να μην δειλιάζουν μπροστά στους σιωνιστές και να μην τους δέχονται στους χώρους τους, αλλά και η αντίδρασή της στην καμπάνια για συγκέντρωση χρημάτων από το κολλέγιο «για διάφορες πολεμικές προσπάθειες του Ισραήλ». Πολλοί άλλοι καθηγητές που δεν έχουν την προστασία της μονιμότητας έχουν χάσει τη δουλειά τους επειδή υποστήριξαν ανοιχτά τον αγώνα των Παλαιστινίων, ενώ εκατοντάδες φοιτητές ακόμα αντιμετωπίζουν σκληρές πειθαρχικές συνέπειες για τη συμμετοχή τους στις κατασκηνώσεις και στις διαμαρτυρίες αλληλεγγύης στη Γάζα. Ωστόσο, υπάρχουν έντονες φωνές διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική των αμερικάνικων Πανεπιστημίων, όπως του προσωπικού από εφτά σχολές του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια, που κατέθεσαν κατά του εν λόγω Πανεπιστημίου μήνυση για «αθέμιτη εργασιακή πρακτική», λόγω της στοχοποίησης από τις αρχές του εκείνων των μελών του προσωπικού και των φοιτητών που συμμετείχαν στις φιλο-Παλαιστινιακές διαμαρτυρίες την άνοιξη που μας πέρασε. Η πράξη αυτή θεωρείται ιστορική για τα δεδομένα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια καθώς η τελευταία φορά που είχε γίνει κάτι παρόμοιο ήταν τη δεκαετία του 1970.


Οι κολοσσοί της τεχνολογίας στο πλευρό του κράτους του Ισραήλ

Ο πόλεμος όπως είναι γνωστό, είναι ένα τεράστιο πεδίο ανάπτυξης τεχνολογικής και επιστημονικής έρευνας. Οι διαμαρτυρίες στα Πανεπιστήμια σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη διασύνδεσή τους με το Ισραήλ αποκάλυψαν σε μεγάλο βαθμό αυτή την πραγματικότητα. Πολλές είναι και οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη χρήση των πιο εξελιγμένων μορφών της τεχνολογίας όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη για τη γενοκτονία στη Γάζα και τη σύμπραξη κολοσσών όπως η Google με την πολεμική μηχανή του Ισραήλ.

Όπως αποκάλυψε η δημοσιογραφική ιστοσελίδα The Intercept, το «Ισραηλινό Συνέδριο Αμυντικής Τεχνολογίας» (Israeli Defence Tech Conference), που απευθύνεται σε εταιρείες τεχνολογίας που συνεργάζονται με τον ισραηλινό στρατό, είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στην πανεπιστημιούπολη της Google for Startups στο Τελ Αβίβ. Μετά από επικοινωνία της ιστοσελίδας με την Google, η ανάρτηση μυστηριωδώς κατέβηκε…

Η Júlia Nueno Guitart στο άρθρο της “The Target Factory” (Το Εργοστάσιο Στόχων) περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για τα πλήγματα κατά των αμάχων: «Όταν η αναλογία αμάχων προς μαχητές είναι πολύ υψηλή, όπως συμβαίνει στον αστικό χώρο, όπου ζουν πληθυσμοί, τότε οι άμαχοι μπορούν να επαναταξινομηθούν ως μαχητές για να αποκατασταθεί η ανισορροπία. Η κλίμακα της καταστροφής των φυσικών και κοινωνικών υποδομών στον τρέχοντα πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της στοχευμένης δολοφονίας εργαζομένων στον τομέα της υγείας, δημοσίων υπαλλήλων και της κοινωνίας των πολιτών που οργανώνουν καταφύγια ή διανομή βοήθειας, υποδηλώνει τη χρήση αυτής της στρατηγικής. Με τη διεύρυνση του ποιος και τι συνιστά στρατιωτικό στόχο, πραγματοποιούνται μαζικές δολοφονίες με το πρόσχημα της νομικής και στρατηγικής αναγκαιότητας. Αναμφισβήτητα, ο ταχύτερος τρόπος για να μετατραπούν οι πολίτες σε μαχητές και οι μη στρατιωτικές υποδομές, όπως τα αρτοποιεία, σε στρατιωτικές βάσεις σε μαζική κλίμακα είναι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης». Και παρακάτω τονίζει: «Ο έλεγχος των πληροφοριών γίνεται όπλο για τον επηρεασμό της δημόσιας αντίληψης και τη νομιμοποίηση της στρατιωτικής δράσης. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι όσοι ελέγχουν τις πληροφορίες ασκούν εξουσία, η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης εισάγει μια νέα δυναμική: επιτρέπει την αυτοματοποίηση της δημιουργίας και της διαχείρισης των αφηγήσεων, συχνά με ελάχιστη άμεση ανθρώπινη συμμετοχή. Αυτή η αυτοματοποίηση δημιουργεί μια ψευδαίσθηση ουδετερότητας της πληροφορίας, η οποία στην πραγματικότητα κρύβει μια υποβόσκουσα πολιτική αντίληψη σχετικά με το ποιανού η ζωή θεωρείται πολύτιμη και ποιανού όχι».

Μηνύματα αντίστασης στο ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κεφαλαίου στη γενοκτονία

Φυσικά τα παραπάνω έχουν άμεση σχέση με τη χώρα μας και την εμπλοκή κυβέρνησης και κεφαλαίου στον πόλεμο στην πολύπαθη Γάζα. Στις 28 Σεπτέμβρη οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στους Αγίους Θεοδώρους στις εγκαταστάσεις της Motor Oil του Βαρδινογιάννη, που εφοδιάζει με τα δεξαμενόπλοιά του καύσιμα στο Ισραήλ, έδωσαν μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Τέτοιο μήνυμα έδωσαν και οι ερευνητές/ήτριες στη «Βραδιά του Ερευνητή» στο ΕΜΠ πριν μερικές μέρες που έγινε με χορηγό την Motor Oil, η παρέμβαση των οποίων αντιμετωπίστηκε με βία, καταστολή και συλλήψεις. Στην Ανδραβίδα, οι κάτοικοι ξαφνιάζονται από τους ήχους των πολεμικών αεροπλάνων που συμμετέχουν στην αεροπορική άσκηση “Ramstein Flag 24” που διεξάγεται αυτές τις μέρες και που αποτελεί την μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση που πρόκειται να διεξάγει το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και ένα επικίνδυνο βήμα κλιμάκωσης της εμπλοκής της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο και μετέχει ενεργά σε κάθε τυχοδιωκτική επέμβαση, ακόμη και σε γενικευμένο πόλεμο, που θα αποφασίσουν να κηρύξουν οι σύμμαχοί της: ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ. Τρανό παράδειγμα το γεγονός ότι η χώρα μας έχει τη διοίκηση της μεγαλύτερης πολεμικής αποστολής της ΕΕ, της επιχείρησης “Aspides” στην Ερυθρά Θάλασσα, με την παρουσία ελληνικής φρεγάτας να κοστίζει μισό εκατομμύριο ευρώ τη μέρα!

Την ίδια στιγμή, η αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται και αντέχει. Ο Γολιάθ του δολοφόνου – κράτους του Ισραήλ, με την έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ, δεν καταφέρνει να λυγίσει τον Δαυίδ στα εδάφη της Γάζας. Οι λαοί είναι πάντα θύματα των πολέμων και της δίψας για τα κέρδη που αυτός σε τελευταία ανάλυση θα φέρει για το κεφάλαιο πάνω στα ερείπια της καταστροφής. Ο Παλαιστινιακός λαός διεκδικεί την ελευθερία του, δεν είναι απλώς θύμα, και η επίμονη αντίστασή του δείχνει πώς είναι οι λαοί να αγωνίζονται και να καταφέρνουν πλήγματα ενάντια στους εξουσιαστές και καταπιεστές τους. Για αυτό έχει τεράστια σημασία να αναβαθμιστεί η πάλη και στην ίδια μας τη χώρα, να καταγγελθεί, να μπλοκαριστεί και να σπάσει κάθε συνεργασία της χώρας μας με το κράτος – τρομοκράτης του Ισραήλ.

Αντί επιλόγου

Κλείνουμε με τα λόγια του του Ισραηλινού δημοσιογράφου και συγγραφέα Gideon Levy, που στέκεται απαρέγκλιτα στο πλευρό των Παλαιστινίων:

«…Μια βαθιά ριζωμένη αξία είναι ότι εμείς (οι Ισραηλινοί) είμαστε τα θύματα, τα μόνα θύματα. Γνωρίζω πολλές κατοχές που ήταν μεγαλύτερες σε διάρκεια από την Ισραηλινή κατοχή, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο βάρβαρες, αν και πια γίνεται όλο και πιο δύσκολο να είσαι ακόμα πιο βάρβαρος από την Ισραηλινή κατοχή. Δεν θυμάμαι καμία κατοχή όπου ο κατακτητής παρουσιάζει τον εαυτό του ως το θύμα. Εδώ να αναφέρω την Golda Meir ( σ.σ. πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ), η οποία κάποτε είπε ότι δεν θα συγχωρέσουμε ποτέ τους Άραβες που μας αναγκάζουν να σκοτώσουμε τα παιδιά τους… Υπάρχει και άλλη μία βαθιά ριζωμένη αξία, θα την αρνηθούν βέβαια, όμως αν ξύσεις κάτω από το δέρμα σχεδόν κάθε Ισραηλινού θα την βρεις εκεί, ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είναι τα ίδια ανθρώπινα όντα με μας…δεν αγαπούν τα παιδιά τους σαν και μας, δεν αγαπούν τη ζωή όπως εμείς, γεννήθηκαν για να σκοτώνουν, είναι βάρβαροι. Αυτά είναι βαθιά ριζωμένα στην Ισραηλίτικη κοινωνία και όσο αυτά παραμένουν, τα όνειρά μας – κι έχουμε κάποια όνειρα – δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ».

* Ο Αφροαμερικανός Marcellus “Khaliifah” Williams εκτελέστηκε στο Μιζούρι στις 24 Σεπτεμβρίου, παρόλο που δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για το έγκλημα που ισχυρίστηκαν ότι διέπραξε. Την ημέρα της εκτέλεσής του γίνονταν διαδηλώσεις για τις επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, στις οποίες διαβάστηκε το ποίημά του που δημοσιεύουμε.

της Αιμιλίας Τσαγκαράτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου