Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

ΟΥΤΕ ΚΛΙΚ! ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΟΘΕΙΑΣ! Δε θα συμπράξουμε στον εξευτελισμό και την απαξίωση των σωματείων! Στις εκλογές της ντροπής… Επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα, της αντίστασης και της αξιοπρέπειας!

Ο Υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης, όπως και η προκάτοχός του Κεραμέως, με απύθμενο θράσος συνεχίζει τη φαρσοκωμωδία των ηλεκτρονικών εκλογών, που, με πρόσχημα την πανδημία επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί το 2020 και 2022 από την κυβέρνηση της ΝΔ. Στην πραγματικότητα όμως επιδιώκει τη διάλυση των σωματείων και των συνδικάτων, με όχημα τον νόμο Χατζηδάκη. Οι ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια που αποφάσισε να επιβάλει και ο Πιερρακάκης σκοπεύουν στη διάλυση όλων των συλλογικών διαδικασιών και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για την εκπαίδευση, όπου κρίνεται η αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος απέναντι στην αξιολόγηση και την εγκαθίδρυση της «σιδερένιας μπότας» των πειθαρχικών και των διώξεων. Παλεύουν με νύχια και με δόντια να αφαιρέσουν το πιο ζωτικό κομμάτι των σωματείων που είναι οι ζωντανές μαζικές διαδικασίες, οι γενικές συνελεύσεις, και ανάμεσά τους και οι διά ζώσης εκλογικές διαδικασίες. Οι δια ζώσης μαζικές διαδικασίες των Συλλόγων κατόρθωσαν να κρατήσουν ψηλά τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και να υποχρεώσουν στην επαναπροκήρυξη της Απεργίας Αποχής από την ολομέλεια προέδρων όταν η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ, κήρυξε την παράδοση των όπλων. Κάθε προσπάθεια να ευνοηθούν οι ηλεκτρονικές διαδικασίες σε βάρος των δια ζώσης έχει αποκλειστικό στόχο να πλήξει αυτή ακριβώς τη δύναμη πυρός των σωματείων και των συνδικάτων.

Επιδιώκουν με την κατίσχυση και την αποδοχή των ηλεκτρονικών μεθόδων να μεταμορφωθούν πλήρως τα σωματεία και τα συνδικάτα σε εκλογικό μηχανισμό ταξικής συνεργασίας και διαχείρισης ώστε να προχωρήσουν ανενόχλητα όλες οι αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Πρόθυμα στηρίγματα της κυβερνητικής πολιτικής η ΔΑΚΕ, η ΔΗΣΥ και το ΔΙΚΤΥΟ αποφασίζουν ξανά να συμμετέχουν στις ηλεκτρονικές εκλογές, παρά την απονομιμοποίησή τους δια μέσου της αποχής που έδειξε ο κλάδος. Ειδικά στην Α’ διεύθυνση Αθήνας η αποχή από τις ηλεκτρονικές κάλπες το 2022 έφτασε στο 85% ενώ στις δια ζώσης εκλογές την τελευταία φορά που έγιναν το 2018 η αποχή ήταν μόλις 5%.

Με πρόσχημα τους αιρετούς, προσφέρουν ζηλευτή εκδούλευση και στον Πιερρακάκη, τον υπουργό των πειθαρχικών και των διώξεων, νομιμοποιούν με τη συμμετοχή τους στις ηλεκτρονικές εκλογές το αντιδημοκρατικό σχέδιο για άφωνα, αδύναμα συνδικάτα χωρίς τη ζωντανή συμμετοχή των εργαζόμενων.

Δεν μας εκπλήσσει η στάση τους! Άλλωστε, έχουν δείξει ότι επιδιώκουν να επεκταθεί και στο συνδικάτο αυτή η συνθήκη. Γι’ αυτό και με τις δικές τους ψήφους και τις πλειοψηφίες που είχαν σε διάφορους ΣΕΠΕ της επαρχίας, εγκαθίδρυσαν στις εκλογές περισσότερων από 30 Συλλόγων ΠΕ για ΔΣ και αντιπροσώπους στο συνέδριο της ομοσπονδίας το υβριδικό σύστημα εκλογών, εντάσσοντας και την ηλεκτρονική κάλπη. Μάλιστα σε πλήθος περιπτώσεων έδωσαν προτεραιότητα στην ηλεκτρονική κάλπη με διαφόρων ειδών πρωτοφανείς διευκολύνσεις που έφταναν μέχρι το αντιδημοκρατικό μέτρο της απαγόρευσης ψήφου στη δια ζώσης κάλπη αν δεν το είχες δηλώσει 15 μέρες νωρίτερα (πχ ΣΕΠΕ Χαλκιδικής).

Αυτός είναι ο στόχος τους. Να πάρουν τη συναίνεσή μας δια της συμμετοχής όλων των παρατάξεων και των εκπαιδευτικών για να εξαπλώσουν αυτή τη μέθοδο σε όλες τις διαδικασίες του συνδικάτου. Άλλωστε, η κυβέρνηση που είναι ο βασικός οργανωτής αυτής της πολιτικής, έχει ψηφίσει τον νόμο Χατζηδάκη και τον κραδαίνει μονίμως ως απειλή. Οι ηλεκτρονικές κάλπες δεν αφορούν μόνο τις εκλογές αιρετών που τις καθορίζει το κράτος, πρώτα και κύρια είναι μέθοδος που προσπαθεί να εντάξει/επιβάλει σε όλες τις διαδικασίες των σωματείων ο νόμος Χατζηδάκη, ακόμα και στην κήρυξη των απεργιών. Καταλαβαίνουμε ότι η προσπάθεια έχει βάθος και δεν αφορά μόνο τους αιρετούς. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά στις εκλογές αιρετών στην εκπαίδευση μέσω αποκλειστικά ηλεκτρονικής κάλπης αφαιρείται ακόμα και η στοιχειώδη επιλογή της δια ζώσης ψηφοφορίας, κάτι που ήδη έγινε σε όλους τους ΣΕΠΕ που έχουν νησιά και μπήκε ηλεκτρονική κάλπη. Δεν δόθηκε στους ψηφοφόρους σε αυτά τα νησιά καμία επιλογή συμμετοχής σε δια ζώσης ψηφοφορία.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα συμπράξουμε στον εξευτελισμό των σωματείων και της Ομοσπονδίας!

Οι ηλεκτρονικές κάλπες δεν είναι ένα τεχνολογικό εργαλείο «ψηφιακής αναβάθμισης». Είναι ένα πολιτικό εργαλείο στα χέρια του ΥΠΑΙΘΑ που είναι ο αρχιερέας των πειθαρχικών και των διώξεων, της παρανομίας για την εξυπηρέτηση των κυβερνητικών πολιτικών επιλογών (κάθε εγκύκλιος και μια παράνομη οδηγία) με στόχο την αποδόμηση των σωματείων και τον πλήρη έλεγχό τους.

Αυτός είναι ο λόγος που όλη η διαδικασία ελέγχεται από το κράτος, διαχειριστή του ηλεκτρονικού συστήματος, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για στοχευμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων. Δεν προστατεύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας, δε διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία, ο εργαζόμενος γίνεται περισσότερο ευάλωτος σε πιέσεις και η διαδικασία ευτελίζεται μια και η ψήφος μπορεί να αλλάζει διαρκώς μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας.

Αρκεί να διαβάσουμε τι λέει το ίδιο το σύστημα για να εξηγήσει κάποια ανεξήγητα…

Ερώτηση: Γιατί ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να ψηφίσει όσες φορές θέλει μέχρι να λήξει η διαδικασία της ψηφοφορίας;

Απάντηση: Επειδή η υποβολή της ψήφου δεν γίνεται σε κάποιο εκλογικό κέντρο με ελεγχόμενο παραπέτασμα, μπορεί κάποιος να μην είναι βέβαιο ότι ψήφισε χωρίς καμία εξωτερική επιρροή.

Τι άλλο να μας πει ένα σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να καταλάβουμε ότι η ίδια η μεθοδολογία είναι απολύτως εκτεθειμένη στις πιέσεις, τους εκβιασμούς, τον έλεγχο από εξωτερικούς παράγοντες;

Ως Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση και ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις ΠΕ δε συμμετέχουμε στις ηλεκτρονικές κάλπες των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Ως Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση επιλέγουμε να κρατήσουμε ανοιχτό τον δύσκολο δρόμο για την υπεράσπιση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών.

Συνεχίζουμε από εκεί που 2 χρόνια πριν, με τη δράση των συλλόγων μας και όλου του εκπαιδευτικού κινήματος, ακυρώσαμε στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών με μαζική αποχή του 85% των συναδέλφων και δεν αναγνωρίσαμε, δεν νομιμοποιήσαμε καμία εκλογή από μια τέτοια διάτρητη διαδικασία.

· Καλούμε όλες τις παρατάξεις και τυχόν μεμονωμένους υποψήφιους να μην καταθέσουν υποψηφιότητες

· Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να απέχουν από τη διαδικασία των ηλεκτρονικών εκλογών

ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΧΗ θα είναι και αυτή τη φορά η συλλογική απάντησή μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου