Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση - 6 Απρίλη ΑΠΕΡΓΙΑ

Μιλάνε για καιρούς δοξασμένους, και πάλι
Άννα μην κλαις,
θα γυρέψουμε βερεσέ απ’ τον μπακάλη.

Μιλάνε για του έθνους, ξανά, την τιμή
Άννα μην κλαις,
στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί

Μιλάνε για νίκες που το μέλλον θα φέρει
Άννα μην κλαις,
Εμένα δε με βάζουν στο χέρι.

Ο στρατός ξεκινά
Άννα μην κλαις,
Σαν γυρίσω ξανά
θ’ ακολουθώ άλλες σημαίες.
Ο στρατός ξεκινά

Μ. Μπρεχτ



ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ

στον πόλεμο και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας,

στη φτώχεια, την ακρίβεια, την αξιολόγηση και τις διώξεις των 114 απεργών εκπ/κών, τις απολύσεις υγειονομικών, τον ν. Χατζηδάκη

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας /Παιδείας/Πρόνοιας

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν απειλητικά σε απόσταση αναπνοής… Πολεμικοί ανταγωνισμοί και επιθετικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας για «τ’ αφέντη το ψωμί»… με λάφυρο την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, το άνοιγμα και νέων οικονομικών, ενεργειακών, εμπορικών δρόμων, την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής μηχανής, τον παγκόσμιο έλεγχο και την εξουσία, το ξαναμοίρασμα των γεωπολιτικών σφαιρών επιρροής… επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση των θέσεων της ελληνικής αστικής τάξης στον διεθνή ανταγωνισμό… τσουνάμι ακρίβειας σε ρεύμα, θέρμανση, είδη λαϊκής κατανάλωσης… πλήρης ασυδοσία των μονοπωλίων στη διαμόρφωση των τιμών για την εξασφάλιση προκλητικών κερδών… αδίστακτη ληστεία και μετατροπή των πάντων σε εμπορεύματα που τζογάρονται στα χρηματιστηριακά παιχνίδια…

Ο πόλεμος δικός τους… Τα κέρδη δικά τους… Οι νεκροί δικοί μας!

Δεν μας πρέπει να σιωπήσουμε αμήχανοι, Αγώνας για Ψωμί, Ζωή κι Ελευθερία!

Η ακρίβεια δεν είναι τυχαία ούτε παροδική, ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο και εντείνεται κατά τη διάρκειά του. Το κεφάλαιο, η ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ ιδιωτικοποιούν κοινωνικές ανάγκες και αγαθά και τα μετατρέπουν σε εμπόρευμα. Η κυβέρνηση αξιοποιώντας και την πανδημία κάνει σαρωτική επίθεση σε κάθε κοινωνικό δικαίωμα. Επιχειρεί βαθιές ανατροπές στον δημόσιο τομέα, υπονομεύοντας δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, επιβάλει αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και την μετατροπή κάθε δικαιώματος και κατάκτησης σε ακριβοπληρωμένη ιδιωτική παροχή. Λύνει παραπέρα τα «χέρια της εργοδοσίας», καταργώντας κάθε δίχτυ εργασιακής προστασίας, με τις απολύσεις να εκτοξεύουν την ανεργία και τους πενιχρούς μισθούς να τους «καταπίνει» η ακρίβεια. Καταστρατηγεί δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, επιταχύνει τις διαδικασίες εκχώρησης του δημόσιου πλούτου στους επενδυτές, διαμορφώνει ένα κράτος, που επιδίδεται σε ακραίο αυταρχισμό, πειθάρχηση, διώξεις και καταστολή.

Στην εκπαίδευση η επίθεση στο δημόσιο σχολείο είναι δριμύτατη. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ συνεχίζουν το σφυροκόπημα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, με μοναδική προτεραιότητα τους να προχωρήσει την αντιδραστική μετάλλαξη του Δημόσιου Σχολείου σε επιχειρηματικό, με δούρειο ίππο την αξιολόγηση και τα αντιδραστικά σχέδια για την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας. Ένα σχολείο φτηνό, ευέλικτο, αυταρχικό, σχολείο της αγοράς, των δεξιοτήτων, της κατακερματισμένης γνώσης και πληροφορίας, με τεράστια κενά εκπαιδευτικών και προκλητικές προσλήψεις 3μηνιτών, με συγχωνεύσεις-κλείσιμο τμημάτων και απ’ ευθείας παρέμβαση στο περιεχόμενο της διδασκαλίας με σκοταδιστικά προγράμματα και νέα αντιδραστικά αναλυτικά προγράμματα με εμπαιγμό των εκπαιδευτικών με εξευτελιστικά voucher. Προετοιμάζουν την εφαρμογή της «Τράπεζας Θεμάτων», των εξετάσεων τύπου «PISA». Μεθοδεύουν τη νέα μεγάλη σφαγή δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων μέσω της ΕΒΕ. Η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης αλλάζει ριζικά προς το χειρότερο το DNA του Δημόσιου Σχολείου, πολλαπλασιάζει και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς ενώ γιγαντώνει τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η τηλεκπαίδευση, τα κλειστά σχολεία και η πανδημία.

Ο ν. Χατζηδάκη και η ανοιχτή επίθεση στο συνδικαλιστικό δικαίωμα, τη συνέλευση, την απεργία, τη διαδήλωση δεν είναι εκτροπή αλλά ωμή παρέμβαση του αστικού κράτους υπέρ της βίαιης συσσώρευσης πλούτου και επενδυτικού κεφαλαίου από το ελληνικό κεφάλαιο. Με τον νόμο Χατζηδάκη κυβέρνηση και κεφάλαιο επιδιώκουν την κατάργηση της δυνατότητας ανατροπής νόμων, ρυθμίσεων, αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων από το κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων, από την παρέμβαση της ταξικής πάλης. Έτσι εξηγείται και η αντιδημοκρατική, παράνομη και αντισυνταγματική δίωξη των απεργών εκπαιδευτικών που μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων των αντίστοιχων σχολείων συμμετέχουν καθολικά στην Απεργία-Αποχή που κήρυξαν τα πρωτοβάθμια σωματεία τους και δεν ανάρτησαν αξιολόγηση στις πλατφόρμες του ΙΕΠ, εκπαιδευτικούς που έμπρακτα δηλώνουν την αντίστασή τους στα σχέδια της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει κοινωνικό πισωγύρισμα. Απέναντι στην κοινωνική καταστροφή που εξελίσσεται, δεν μπορούν να αποτελέσουν ούτε καν ανακούφιση τα έκτακτα επιδόματα-ψίχουλα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πάντα για πολύ λίγους, όσους βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, χωρίς να τους βγάζουν κι από εκεί. Ούτε τα ευρω-ομόλογα και οι άλλες «λύσεις» που συζητά η ΕΕ, προσφέροντας ουσιαστικά δημόσιο χρήμα (που θα γίνει δημόσιο χρέος) στις πολυεθνικές της ενέργειας και στις ιδιωτικές εταιρείες-αρπακτικά.

Στην πολιτική της αυτή η κυβέρνηση βρίσκει συμμάχους στη στήριξη, αποδοχή και συμμόρφωση όλων των αστικών κοινοβουλευτικών «αντιπολιτευτικών» δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ/ΚΙΝΑΛ που της επιτρέπουν να ασκεί απρόσκοπτα την πολιτική της, αποδεχόμενοι τα συμφωνημένα με την Ε.Ε., αρνούμενοι να «βάλουν πλάτη» και να συμβάλλουν έστω κι ελάχιστα στους αγώνες των εργαζομένων, τηρώντας σιωπή νεκροταφείου τις κρίσιμες στιγμές της κυβερνητικής επιδρομής, κάνοντας ανέξοδη κριτική για ανικανότητα και κακή διαχείριση.

Οι ζωές μας σε κίνδυνο, τα δικαιώματα μας σε διωγμό, η ελπίδα μας να μπούμε σε θέση μάχης

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος! Πανεκπαιδευτικός Πανεργατικός Απεργιακός Αγώνας! Στις 6η Απρίλη κατεβάζουμε τα μολύβια, απεργούμε και διαδηλώνουμε, οργανώνουμε και συντονίζουμε τη δράση μας!

Δεν αρκεί μια απλή καταγραφή της κατάστασης, η γκρίνια και η διαμαρτυρία, με συμβολικές-κατακερματισμένες ενέργειες. Η 6η Απρίλη δεν είναι μια ακόμα συμβολική απεργία για να βγει η ετήσια υποχρέωση του αστικοποιημένου συνδικαλισμού. Τα σωματεία να μπουν σε θέσεις μάχης για να σπάσει άμεσα το καθεστώς της αδράνειας, να υπάρξει άμεσα μαζικός ξεσηκωμός των εργαζομένων και απεργιακός αγώνας για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Με ΓΣ και επιτροπές αγώνα για να διεκδικήσουμε πραγματικά ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής, αυξήσεις και μέτρα για αξιοβίωτη ζωή, ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Στο φουλ οι απεργιακές μηχανές, πρόγραμμα πάλης που να στοχεύει στην ανατροπή της επίθεσης.

Στο φουλ οι μηχανές, πρόγραμμα πάλης που να στοχεύει στην ανατροπή της επίθεσης

Αιτήματα – αιχμές του απεργιακού αγώνα:

Αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις με κάλυψη των απωλειών από όλες τις περικοπές των Μνημονίων, να αποδοθεί το «κλεμμένο» ΜΚ, να επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός εδώ και τώρα! Να αναχαιτιστεί και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και της εξαθλίωσης των εργαζομένων των ιδιωτικοποιήσεων και της παράδοσης των δομών και υπηρεσιών στην ιδιωτική εκμετάλλευση και κερδοφορία (υγεία, ενέργεια, ρεύμα, δρόμοι, μεταφορές κλπ)! Επιβολή διατίμησης στις τιμές ενέργειας και στα βασικά είδη διατροφής και καθημερινής ζωής τώρα! Κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, ΦΠΑ στα βασικά είδη. Τέρμα στα χρηματιστήρια της ενέργειας και τις άμεσες/έμμεσες επιδοτήσεις του κεφαλαίου. Το ηλεκτρικό ρεύμα και η θέρμανση είναι κοινωνικό αγαθό. Να περάσουν στο δημόσιο με εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση όλες οι εταιρείες ενέργειας, που πρέπει να λειτουργούν υπό εργατικό-κοινωνικό έλεγχο. Ενίσχυση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ. Μέτρα πολιτικής προστασίας σε σχολεία, χώρους εργασίας ΜΜΜ. Άρση των αναστολών εργασίας των υγειονομικών ΤΩΡΑ και απόδοση των μισθών της αναστολής. Καμία απόλυση εργαζόμενου. Όχι στις ποινές και τα πρόστιμα.

2. Να μην περάσει η επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα σωματεία! Να καταργηθεί το αντεργατικό έκτρωμα «Χατζηδάκη»!

-Τα σωματεία να μην εφαρμόσουν καμία πτυχή του ν. «Χατζηδάκη». -Καμιά αλλαγή των καταστατικών ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ/ΔΟΕ/ΟΛΜΕ. Εκλογές αποκλειστικά με φυσική παρουσία. Όχι στις «εξ αποστάσεως» συλλογικές διαδικασίες και ηλεκτρονικές εκλογές. Καμιά εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ. Γ.Σ αποκλειστικά με φυσική παρουσία, προασπίζοντας τον ζωντανό χαρακτήρα των συλλογικών διαδικασιών, τον διάλογο, την συζήτηση, την δυνατότητα να παίρνονται αποφάσεις. ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ/ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να μην δεχτούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Κανένα στοιχείο και προσωπικό δεδομένο από συνάδελφο/ισσα, κανένα πρακτικό Γ.Σ δεν παραδίδεται στο κράτος, τον εργοδότη μας, στον ΓΕ.ΜΗ.ΣΟ.Ε Περιφρουρούμε απεργίες, στάσεις εργασίας. Κηρύσσουμε, οργανώνουμε, υλοποιούμε απεργίες, στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια όπως πάντα.

Να ανατραπεί το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης με κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση, αυτονομία, εξετάσεις PISA, τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ εργαστήρια δεξιοτήτων, τηλεκπαίδευση κλπ). Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Καμία απόλυση αναπληρωτή. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την ολόκληρη την προϋπηρεσία. Κατάργηση του ν. 4589/19 του προσοντολογίου και του ν. 4692/20 Κεραμέως. Όχι σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ και συνεντεύξεις. Κατοχύρωση ωραρίου νηπιαγωγών

Με σχέδιο δράσης:

Ο αγώνας στα χέρια των ΓΣ και των Επιτροπών Αγώνα, με συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων και ξεδίπλωμα της πάλης

-Λουκέτο στα σχολεία στις 6 του Απρίλη και νέες ΓΣ για την εκτίμηση και την κλιμάκωση του αγώνα

-Κήρυξη Απεργίας-Αποχής από την αξιολόγηση από τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία και τις ομοσπονδίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ.

-Οργάνωση και συμμετοχή στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στις 19/3 και στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια των επόμενων ημερών. Αντιπολεμική Αντιμπεριαλιστική πάλη για την Ειρήνη και τη εμπλοκή της χώρας

-Ακύρωση των εξετάσεων PISA. Κήρυξη Απεργίας τη μέρα των εξετάσεων και συγκεντρώσεις έξω από τα σχολεία με κάλεσμα σε γονείς και μαθητές για αποχή από τις εξετάσεις.

-Μεγάλη καμπάνια αποκάλυψης της αντιεκπαιδευτικής ατζέντας της κυβέρνησης, ως πλευρά της αντιδραστικής της πολιτικής, που θα οδηγήσει σε κοινές δράσεις με γονείς – μαθητές – φοιτητές για την ανατροπή αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Να πάρουμε πρωτοβουλίες για αγώνα για το περιεχόμενο της μόρφωσης ενάντια στο σκοταδισμό και το αντιδραστικό περιεχόμενο των νέων αναλυτικών προγραμμάτων.

-Ωράριο των νηπιαγωγών προχωράμε άμεσα σε ψήφισμα για συλλογή υπογραφών σε συντονισμό με άλλους συλλόγους, ενημέρωση της κοινωνίας και κινητοποιήσεις

Ο απεργιακός ξεσηκωμός έπρεπε να έχει ήδη οργανωθεί! Οι Παρεμβάσεις του δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα με σταθερότητα καταθέτουν από τον Οκτώβρη συνεκτικό πλαίσιο και πρόγραμμα πάλης για τη συγκρότηση των αναγκαίων απεργιακών βημάτων. Αλλά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων απουσίαζαν εκκωφαντικά (ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΣΥΡΙΖΑ) ή αρκούνταν σε συμβολικές κινητοποιήσεις κι απογευματινά συλλαλητήρια για εξαγωγή συμπερασμάτων χωρίς πρόγραμμα πάλης ανατροπής της επίθεσης (ΠΑΜΕ). Με αποτέλεσμα ηρωικοί αγώνες τεράστιας εργατικής υποδύναμης, καθολικής συμμετοχής και συγκλονιστικής μαχητικότητας, όπως στη ΛΑΡΚΟ, COSCO κ.λπ. να συνθλίβονται από τη σύμπραξη κράτους, εργοδοσίας, δικαστικών αποφάσεων απαγόρευσης των απεργιών και από την έλλειψη γενικευμένου εργατικού αγώνα που να απειλεί πολιτικά και να κλονίζει την κυβέρνηση και την εξουσία της.

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός σε διαρκή χειμερία νάρκη… Ειδικά σε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ…

Με την ακρίβεια να μαίνεται, τους μισθούς να εξαφανίζονται το πρώτο δεκαήμερο και την επίθεση στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς να εντείνεται, ΔΟΕ/ΟΛΜΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ κήρυξαν συνδικαλιστική περιήγηση που την ονόμασαν «πανελλαδική ημέρα δράσης για την Παιδεία», με άνευρες περιφερειακές συσκέψεις ανά την Ελλάδα και ασύνδετες στάσεις εργασίας ανά περιφέρεια. Η αποτίμηση αυτών είναι μηδέν εις το πηλίκο, με χαρακτηριστικές τις υποτιθέμενες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που δεν συμμετείχαν ούτε τα τοπικά παραταξιακά στελέχη των ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ. Οι πλειοψηφίες σε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ, ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ-ΠΕΚ/ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ-ΣΥΝΕΚ ροκανίζουν το χρόνο, αφήνοντας ελεύθερο το έδαφος στην κυβέρνηση να συνεχίσει ακάθεκτη και ανεμπόδιστη το αντιλαϊκό και αντιδραστικό της έργο.

Γι’ αυτό…

Χωρίς καμία αναμονή και αυταπάτη

Δεν τους επιτρέπουμε να παίζουν παιχνίδια συναίνεσης στην πλάτη των εργαζομένων

Παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας! Απεργούμε μαζικά, συντονιζόμαστε, συνεχίζουμε

Θα νικήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου