Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Τα συλλογικά δικαιώματα δεν μπαίνουν στον γύψο (Για τις παρεμβάσεις κράτους/υπουργείου/διοίκησης εκπαίδευσης/κυβερνητικού συνδικαλισμού στις εκλογικές διαδικασίες των σωματείων)

Μέσα Ιουνίου πλέον και το σύνολο των δραστηριοτήτων της κοινωνίας και της οικονομίας επανεκινεί.
Κι όμως, όχι το σύνολο των δραστηριοτήτων.
Με πρόσχημα πάντα, υποκριτικά και προκλητικά, την πανδημία, με πρόσφατη ΚΥΑ, τίθενται νέοι περιορισμοί και απαγορεύσεις για τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων και των συνδικάτων (Γ.Σ. και εκλογές εκπροσώπων) και επιχειρείται η επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Πρώτη και πρωτόγνωρη απόπειρα εφαρμογής αυτών των σχεδιασμών αποτελεί η απόλυτα ευθυγραμμισμένη στάση κράτους (ΚΥΑ), δημοτικών αρχών, διοίκησης της Εκπαίδευσης και του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην απόφαση του Α΄ Συλλόγου Π.Ε. Αθήνας να διεξάγει την τακτική Γ. Σ. των μελών του και εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ.

Με απόφαση των κεντρικών οργάνων των παρατάξεων της ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ αποσύρονται αιφνιδίως τα ψηφοδέλτια των δύο παρατάξεων από τις εκλογές του Α’ συλλόγου (τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή διακινούν και στα σχολεία) και καταγγέλλονται οι συλλογικές διαδικασίες του σωματείου (Γενική Συνέλευση και εκλογές) στο όνομα των επιδημιολογικών δεδομένων, της ΚΥΑ Χαρδαλιά, και της παράτασης της θητείας των ΔΣ...

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ στο τέλος της ανάρτησης...

Αντίστοιχα συμβαίνουν και στην περιφέρεια Αττικής. 


Εκεί με απόφασή του περιφερειάρχη από τη ΝΔ Πατούλη προωθούνται εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Περιφέρειας Αττικής, ενάντια στις ομόφωνες αποφάσεις των εκλεγμένων συνδικαλιστικών οργάνων σε όλα τα επίπεδα (Σύλλογος, Ομοσπονδία, ΑΔΕΔΥ) που καταγγέλλουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία και ζητούν δια ζώσης εκλογές με άμεση, αυτοπρόσωπη, καθολική και μυστική ψηφοφορία, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωριστά, με όσες κάλπες απαιτούνται και όλα τα μέτρα προστασίας.

Την ίδια στιγμή στη βουλή έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που εκτός όλων των άλλων ζητημάτων, περιλαμβάνει υποχρεωτική και ταυτόχορνη δια ζώσης και ηλεκτρονική ψηφοφορία καθώς και συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις! Πράγμα που σημαίνει ότι αν ψηφιστεί, τότε τα σωματεία που θα πραγματοποιούν μόνο δια ζώσης διαδικασίες Γ.Σ. και εκλογών θα θεωρούνται παράνομα με βάση τον νόμο Χατζηδάκη.

Είναι όλα ολοκάθαρα! Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη να έχει ήδη κατατεθεί στη βουλή, κυβέρνηση και κυβερνητικός γραφειοκρατικός συνδικαλισμός σε πλήρη συνεργασία, συνεννόηση, συντονισμό επιδιώκουν να αφαιρέσουν τη δυνατότητα στα σωματεία να αποφασίζουν για τις εσωτερικές τους διαδικασίες.

Με τον τρόπο αυτό

· α. Εκχωρείται το ελεύθερο στο κράτος να καθορίζει την περίοδο που θα επιτρέπει στα σωματεία να πραγματοποιούν τις διαδικασίες τους . Η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση αποκτά το δικαίωμα να καθορίζει με κομματική και πολιτική ιδιοτέλεια το πότε θα κάνουν εκλογές τα συνδικάτα, διαλέγοντας την περίοδο που θα συμφέρει τις κομματικές της δυνάμεις και τους πολιτικούς σχεδιασμούς των εργοδοτών και αυτή την περίοδο προφανώς εκτιμά ότι δεν τη συμφέρει. Όλοι μαζί άλλωστε αρνήθηκαν τη διεξαγωγή των εκλογών για αντιπροσώπους και την πραγματοποίηση των συνεδρίων των Ομοσπονδιών.

· β. Επιδιώκουν να ασκήσουν εκβιασμό στα σωματεία και συνολικά στα όργανα του εργατικού κινήματος στο όνομα της νομιμότητας, να αποδεχτούν την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη μετά την ψήφισή του, εφόσον η κυβέρνηση χειρίζεται αποκλειστικά τις παρατάσεις των Δ.Σ. σωματείων/ομοσπονδιών και τριτοβάθμιων. Ελπίζουν με τον εκβιασμό αυτό να επιβάλουν τελικά τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στη συλλογική ζωή και τις διαδικασίες των συνδικάτων. Κάθε διαδικασία σωματείου και συνδικάτου που θα γινόταν με αποκλειστικά δια ζώσης εκλογές και Γενικές Συνελεύσεις είναι καρφί αντίστασης στην εφαρμογή του νόμου, στο σχέδιο καταστολής και απαγορεύσεων, της κοινωνικής αποστασιοποίησης στο επίπεδο των συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων και της παγίωσης του συνδικαλιστικού lock down.

Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα αλλά κεντρική γραμμή κράτους και κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, αφορούν το σύνολο του εργατικού κινήματος στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα καθώς και την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη στα σωματεία και συνολικότερα την κρατική παρέμβαση στα συνδικάτα. Στοχεύουν στην περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της λειτουργίας των σωματείων, να βάλουν τα σωματεία και τη συνδικαλιστική δράση στον γύψο πριν ακόμα ψηφιστεί το επαίσχυντο νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Οι ευθύνες των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ που συμβάλλουν σε αυτό το σχέδιο είναι τεράστιες! Σε αυτή τη συγκυρία το ζήτημα των εκλογών είναι βαθιά πολιτικό. Ευθύνη στην προσπάθεια επιβολής σιωπής στα σωματεία έχει και το Αυτόνομο Δίκτυο (ΑΕΕΚΕ ΚΑΙ ΕΡΑ) που ενώ διακηρύσσει «ανένδοτο αγώνα» κατά της κυβέρνησης για το δικαίωμα των συλλόγων να έχουν αυτόνομη λειτουργία στις συλλογικές διαδικασίες, στην πράξη ταυτίζεται με τη στάση των ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ συμβάλλοντας στο να παγώσουν οι διαδικασίες αυτές καθώς δεν πήραν πρωτοβουλία σε κανένα σύλλογο στην κατεύθυνση αυτή ενώ δεν συνηγόρησαν στη λήψη απόφασης ούτε στους συλλόγους που ετέθη η πρόταση, δεν στηρίζουν τα σωματεία στα οποία υπάρχει απόφαση και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα παρεμποδίζουν τη λήψη σχετικής απόφασης στους συλλόγους όπως στην περίπτωση της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων με υπαναχώρηση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίπεδο δε της Ομοσπονδίας συνέβαλαν αποφασιστικά και καθόρισαν τη διαμόρφωση πλειοψηφίας για την αναβολή των διαδικασιών για την εκλογή αντιπροσώπων και τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Η ΑΣΕ/ ΠΆΜΕ επιλέγει να «πατά σε δύο βάρκες». Ενώ στον Σύλλογο Α΄ Αθήνας συμμετέχει και στηρίζει την απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου Α’ Αθηνών σε άλλους συλλόγους όπου θα μπορούσε να διαμορφωθεί πλειοψηφία γαι τη λήψη απόφασης υπαναχωρεί στην πολιτική στάση που κρατά, δεν υπερψηφίζει και δεν στηρίζει δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν οι όροι για τη διεξαγωγή των συλλογικών διαδικασιών (π.χ. ΣΕΠΕ «Ο Αριστοτέλης», ΣΕΠΕ «Έλλη Αλεξίου»). Η επίθεση της κυβέρνησης και η στάση της σιωπηρής αντιπολίτευσης επιβάλλει τη μέγιστη ταξική ενότητα και την κοινή αγωνιστική στάση για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων ΕΕ ΟΟΣΑ ΣΕΒ και κεφαλαίου για την εκπαίδευση και την κοινωνία. Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να οργανώσει την αντίδρασή του στη νέα κυβερνητική πολλαπλή επίθεση με αιχμή το αντεργατικό έκτρωμα και στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, προχωρώντας σε Γ.Σ. των σωματείων και όπου κρίνει σε εκλογές για τα ΔΣ των συλλόγων.

Καλούμε όλους τους συλλόγους να καταγγείλουν την απροκάλυπτη και συντονισμένη παρέμβαση κράτους – διοίκησης –δημοτικών αρχών, διοίκησης της Εκπαίδευσης και του κυβερνητικού συνδικαλισμού στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων και να στηρίξουν με

ψηφίσματά τους την απόφαση του Α΄ Συλλόγου Π.Ε. Αθήνας να διεξάγει την τακτική Γ. Σ. των μελών του και εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. όπως ήδη έχουν κάνει πολλοί σύλλογοι και ΕΛΜΕ.

Ως Παρεμβάσεις έχουμε καλέσει και καλούμε και πάλι τη ΔΟΕ με απόφασή της:

1. Να καταγγείλει:

Την ωμή και επαίσχυντη παρέμβαση στις συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου Α΄ Αθήνας, από το Υπουργείο Παιδείας, τη διοίκηση και τις δημοτικές αρχές, με στόχο να ακυρώσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να διενεργήσουν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. παρά την εξασφάλιση της αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων) και συνολικά την ωμή παρέμβαση στα σωματεία από κράτος, δημοτικές αρχές.

Την απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για προκήρυξη εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Περιφέρειας με ηλεκτρονικό τρόπο και ενάντια στις ομόφωνες αποφάσεις των εκλεγμένων συνδικαλιστικών οργάνων σε όλα τα επίπεδα (Σύλλογος, Ομοσπονδία, ΑΔΕΔΥ)

2. Να καλέσει τους συλλόγους σε επανενεργοποίηση όλων των συλλογικών διαδικασιών στο συνδικάτο και τα σωματεία μπροστά στα συσσωρευμένα προβλήματα, όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί, τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που έχει ήδη νομοθετήσει και όσα επιπλέον έχει εξαγγείλει και ενόψει μάλιστα και του νέου αντεργατικού και αντισυνδικαλιστικού νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και που θα επηρεάσει σε καταλυτικό βαθμό τη φυσιογνωμία και τις λειτουργίες των συνδικαλιστικών οργάνων και συγκεκριμένα:



Να καλέσει τους συλλόγους να προχωρήσουν σε Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις (μπορούν να τις διεξάγουν σε προαύλια σχολείων, ανοιχτά θέατρα ή άλλους κατάλληλους χώρους που θα διασφαλίζουν όρους υγειονομικής ασφάλειας) και να απαιτήσει τη χορήγηση άδειας από την υπηρεσία πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, που εάν συμβεί θα αλλάξει ριζικά και εξαιρετικά δυστοπικά το τοπίο για τη λειτουργία των σωματείων, με στόχο:



α. Να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις για την περίοδο και την νέα χρονιά

β. Να εκτιμήσουν και να αποφασίσουν ανεμπόδιστα οι σύλλογοι αν θα διεξάγουν και πότε τις εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ.

3. Να παρέμβει με παράσταση στη Διεύθυνση Α΄ Αθήνας μαζί με τους συλλόγους και να απαιτήσει τη χορήγηση άδειας για Γ.Σ. και να καλέσει σε ανάλογη ενέργεια τους συλλόγους σε όλες τις Διευθύνσεις.

4. Να παρέμβει με παράσταση στους Δήμους της Αθήνας και Ζωγράφου για τη χορήγηση των απαράιτητων χώρων γαι τη διεξαγωγή συνελεύσεων και εκλογών των σωματείων.

5. Να προχωρήσει σε συγκεκριμένο σχεδιασμό κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζιδάκη. Ως Παρεμβάσεις προτείνουμε κλιμάκωση με 48ωρη απεργία το διήμερο 16/6-17/6 και συλλαλητήρια, συνελεύσεις και ενημερωτικές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και γονείς . Επισημαίνουμε την ανάγκη να απευθυνθεί η ΔΟΕ και σε Ομοσπονδίες ιδιωτικού – δημόσιου τομέα καθώς και στην ΑΔΕΔΥ για συνέχιση του απεργιακού αγώνα ώστε αυτή να αποκτήσει πανεργατικά χαρακτηριστικά.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 

Ως Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση, Παρεμβάσεις Αριστοτέλη καταθέσαμε πρόταση να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για το ΔΣ του Συλλόγου μέσα στον Ιούνιο, τοποθετούμενοι ότι έχει μεγάλη σημασία να μην αφήνουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο κράτος και την κυβέρνηση να καθορίζουν τις διαδικασίες των σωματείων με τις ΚΥΑ που εκδίδουν. 

Τονίσαμε ότι το θέμα αυτό γίνεται ακόμα πιο σοβαρό γιατί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καθορίζει πολύ σοβαρές και αντιδραστικές εξελίξεις στα εσωτερικά των σωματείων όπως υποχρεωτικές ταυτόχρονες εκλογές και συνελεύσεις δια ζώσης και ηλεκτρονικά.

Στη συζήτηση στο ΔΣ, ήταν πολύ αποκαλυπτική κι επικίνδυνη η επιχειρηματολογία της ΔΑΚΕ! Επιτέθηκε με σφοδρότητα στην πρόταση για εκλογές πριν κλείσουν τα σχολεία, απειλώντας ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο να συμβεί, ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της ώστε μια τέτοια απόπειρα να βγει παράνομη γιατί είναι παράνομη με βάση την ΚΥΑ και των όρων που καθορίζει. Συνέχισε λέγοντας ότι με τις διαδηλώσεις που κάνουμε είμαστε υπεύθυνοι για την πανδημία γιατί συγκεντρωνόμαστε πολλοί και μπαίνουμε στα ΜΜΜ για να κατεβούμε σε αυτές. Ότι η ΔΑΚΕ δεν ήταν ποτέ εναντίον των ηλεκτρονικών εκλογών, ότι τον 21ο αιώνα η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιείται και το μόνο που θεωρεί πρόβλημα είναι να εξασφαλίζεται ότι θα είναι αδιάβλητες!

Τα επιχειρήματα που έθεσε η ΔΑΚΕ καταδεικνύουν την πλήρη σύμπλευσή της με την κυβέρνηση και τη διοίκηση! Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη η ΔΑΚΕ θα μας απειλεί ότι οι εκλογές θα είναι παράνομες αν δεν έχουν και ηλεκτρονική ψηφοφορία!

Είναι απίστευτη υποκρισία να μιλούν για την πανδημία και ότι οι εκλογές θα βοηθήσουν στη μετάδοσή της (!!!)όταν η κυβέρνηση νομοθετεί τον ένα νόμο μετά τον άλλο, όταν οι εκπαιδευτικοί γύρισαν στα σχολεία με 25άρια τμήματα και με εκατοντάδες μαθητές στα προαύλια, με άνοιγμα του τουρισμού κ.λπ. και τελικά η πανδημία να είναι η μόνιμη δικαιολογία για την περιστολή δικαιωμάτων και τις δράσεις των σωματείων!

Ως Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε σε κράτος/κυβένρηση/διοίκηση να καθορίζει τη ζωή του σωματείου! Δε θα μετατρέψουμε τα σωματεία να μετατραπούν σε ΜΚΟ της εξουσίας και της κάθε φορά κυβέρνησης.
Λίγο πριν, ο διευθυντής εκπαίδευσης Π.Ε. Α΄Αθήνας είχε αρνηθεί τη χορήγηση άδειας στα μέλη για τη Γ.Σ. κι αμέσως μετά, η δημοτική αρχή Ζωγράφου, δια της αντιδημάρχου, αρνείται την παραχώρηση χώρων για τη διεξαγωγή των εκλογών, παρότι το εκλογικό σώμα είχε ισοκατανεμηθεί σε 5 σχολεία – εκλογικά κέντρα με 5 διαφορετικές λίστες και μικρό αριθμό εκλογέων και και εξασφαλισμένη την πρόσβαση των συναδέλφων με τα πόδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου