Μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, έδωσαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση!
Χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα βρέθηκαν στον δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη.
Ως Παρεμβάσεις προτείνουμε κλιμάκωση με 48ωρη απεργία το διήμερο της ψήφισης και συλλαλητήρια, συνελεύσεις και ενημερωτικές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και γονείς. Επισημαίνουμε την ανάγκη να απευθυνθεί η ΔΟΕ και σε Ομοσπονδίες ιδιωτικού – δημόσιου τομέα καθώς και στην ΑΔΕΔΥ για συνέχιση του απεργιακού αγώνα ώστε αυτή να αποκτήσει πανεργατικά χαρακτηριστικά.
Το αντιδραστικό νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη φιλοδοξεί να φέρει το τέλος της εργασίας, των εργατικών αγώνων και του συνδικαλισμού όπως τα γνωρίσαμε ως τώρα. Ένα νομοσχέδιο γραμμένο με το χέρι του ΣΕΒ και της Ε.Ε, που επιχειρεί να ανατρέψει στοιχειώδεις κατακτήσεις και δικαιώματα.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξαιρετικής σφοδρότητας επίθεση που επιχειρεί η κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας με την απογείωση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και και την ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαδικασίες, τη λειτουργία των συνδικάτων και την ακύρωση εντέλει της δυνατότητας των εργαζομένων να οργανώνονται και να αντιδρούν.
Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:
· Αλλάζει ο χάρτης της εργασίας και των δικαιωμάτων. Καταργείται και τυπικά το 8ωρο και ανοίγει ο δρόμος για 10ωρη και 12ωρη εργασία – 50ωρο την εβδομάδα, μετατρέποντας την εργοδοτική αυθαιρεσία σε νόμιμη διαδικασία μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής χρόνου χωρίς χρήμα ανάμεσα στην επιχείρηση και τον εργαζόμενο. Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται χωρίς υπερωριακή αμοιβή μέχρι 10 ώρες ημερησίως, που θα δηλώνονται μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένου που «θα δεσμεύει» τους εργοδότες να «επιστρέψουν» τις ώρες στον εργαζόμενο εντός έξι μηνών. Την ευθύνη της διαδικασίας θα έχει στο εξής μια Ανεξάρτητη Αρχή που αντικαθιστά της Επιθεώρηση Εργασίας. Μέσα από αυτήν επιχειρείται η πλήρης απεμπλοκή της κάθε κυβέρνησης από τον τρόπο και τις πολιτικές με τις οποίες θα καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία.
· Ακυρώνεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης του εργαζόμενου καθώς τα πάντα ρυθμίζονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπονομεύοντας ευθέως τις συλλογικές.
· Επεκτείνεται η κατάργηση της Κυριακάτικής αργίας σε πολλούς νέους κλάδους και χιλιάδες εργαζόμενους.
· Θεσπίζονται νέες διευκολύνσεις στις απολύσεις.
· Καθιερώνεται η τηλεργασία με όρους μάλιστα μόνιμης, σε 24ωρη βάση, πρόσδεσης στην εργασία. Η τηλεργασία αποτελεί μια νέα μορφή εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Μια πρώτη αλλά πικρότατη γεύση της τηλεργασίας ως μιας νέας μορφής εκμετάλλευσης στην εκπαίδευση έχουν οι προϊσταμένες νηπιαγωγείων και οι διευθυντές και υποδιευθυντές σχολείων που βρίσκονται μονίμως σε εγρήγορση, απέναντι σε μια βροχή εγκυκλίων που αποστέλλονται από το ΥΠΑΙΘ Σάββατο πρωί, Κυριακή βράδυ, κλπ. Για να μην μιλήσουμε για τη ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας με την τηλεργασία την περίοδο των κλειστών σχολείων και της τηλεκπαίδευσης. Βιώσαμε τους όρους εφαρμογής της χαλάρωσης τόσο του εργασιακού χρόνου όσο και της κατάργησης – συγχώνευσης των ορίων εργασιακού και ιδιωτικού χώρου των εκπαιδευτικών με σεμινάρια απογευματινά και Σαββατοκύριακα, μέιλ από τη διοίκηση οποιαδήποτε ώρα και στιγμή με απαίτηση να διεκπεραιωθούν εντολές και εργασίες, τηλεκπαίδευση από το σπίτι των εκπαιδευτικών με χρήση του προσωπικού εξοπλισμού και του προσωπικού χώρου καθώς το σχολείο δεν διαθέτει σε καμία περίπτωση εξοπλισμό και επαρκές δίκτυο για όλους.
Ταυτόχρονα:
· Επιχειρείται το χτύπημα των σωματείων και η διάλυση του ζωντανού χαρακτήρα τους, των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων, της ελεύθερης διάδοσης ιδεών, ώστε οι εργαζόμενοι να χειραγωγούνται εύκολα από τα κατευθυνόμενα και πλήρως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση και το κράτος Μ.Μ.Ε.
· Επιχειρείται η επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κόντρα στις συλλογικές διαδικασίες, με ιδιάιτερη έμφαση για τη λήψη απόφασης για απεργία, με στόχο να περιοριστεί με κάθε τρόπο η δυνατότητα κήρυξης απεργίας, επιδίωξη που επιχείρησε και η προηγούμενη κυβέρνηση με το 50% +1 για τη λήψη απόφασης.
· Καθίσταται παράνομη κάθε δυναμική μορφή αγώνα και θεσμοθετείται η απεργοσπασία (υποχρεωτικό προσωπικό ασφαλείας – προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας, απαγορεύοντας στην ουσία την καθολική απεργία), θέτοντας όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια στην κήρυξη των απεργιών και των αγώνων των εργαζομένων.
· Θεσπίζεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος – φακέλωμα των συνδικάτων
Ή εμείς ή αυτοί!
Ο νόμος αυτός πρέπει να ανατραπεί, δεν πρέπει να ψηφιστεί. Δεν πρόκειται για ένα απλό νομοσχέδιο ούτε για αποτέλεσμα μιας νεοσυντηρητικής ιδεοληψίας. Εμπεριέχει όλα όσα οραματίζεται εδώ και χρόνια το κεφάλαιο και κατά καιρούς επιδίωξαν να φέρουν διάφορες κυβερνήσεις, ανεπιτυχώς βέβαια, λόγω της αντίδρασης του εργατικού κινήματος. Στην εποχή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας καθιστά δυνατή τη ριζική μείωση του χρόνου εργασίας με αύξηση μάλιστα των αποδοχών, κυβέρνηση και Ε.Ε. αρπάζουν την ευκαιρία της υγειονομικής κρίσης για να συνδράμουν το κεφάλαιο και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ώστα να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν νύχτα με νύχτα, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας, χωρίς μαχητικά συνδικάτα και συλλογική αντίσταση στην αντεργατική λαίλαπα.
Ο εκσυγχρονισμός που επικαλούνται αντιστοιχεί σε εργασιακή ζούγκλα και σύγχρονη σκλαβιά για τους εργαζόμενους, καθώς όλα τα μέτρα ευνοούν αποκλειστικά τους εργοδότες. Πίσω από την «ευέλικτη» ρύθμιση του ωραρίου κρύβεται η υποχρέωση των εργαζομένων να δουλεύουν όποτε, όσο και για όποιο μισθό συμφέρει την επιχείρηση, χωρίς προστασία και αδιαφορώντας για την κάλυψη και των στοιχειωδών ακόμη αναγκών των ίδιων και των οικογενειών τους.
Σε μια εποχή που ο κοινωνικά αναγκαίος χρόνος εργασίας (το πραγματικό μέτρο του πλούτου) για την παραγωγή ενός προϊόντος μειώνεται, οι τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες είναι τεράστιες, ο καπιταλισμός απαιτεί όλο και περισσότερα από τον εργαζόμενο δίνοντάς του όλο και λιγότερα. Απαιτεί να γίνουμε οι σκλάβοι ενός καινούριου εργασιακού μεσαίωνα, στο όνομα μάλιστα τους εκσυγχρονισμού και της προόδου!
Μπροστά στην ιστορική πρόκληση και το νέο αντεργατικό έκτρωμα απαιτούνται συνδικαλιστικές και πολιτικές αντιδράσεις με αγωνιστικό πρόγραμμα αυξημένων απαιτήσεων και πολιτικού κλονισμού της κυβέρνησης με ενωτικό, κατά το δυνατόν, τρόπο. Στεκόμαστε μετωπικά απέναντι στο νόμο και την κυβερνητική πολιτική. Δεν παζαρεύουμε. Δεν συνδιαλεγόμαστε. Θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε πολιτική ή συνδικαλιστική δύναμη που συναινεί με αυτή την πολιτική. Δεν θα μπούμε σε κανένα πλαίσιο διαχείρισης «επί τα βελτίω» του νομοθετικού εκτρώματος αντί της συνολικής και εκ βάθρων απόρριψής του. Δεν θα αποδεχτούμε τη λογική της ηττοπάθειας απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα, με τη μιζέρια του αιτήματος για τη μη χειροτέρευσή της.
Ο λόγος πέφτει στους εργαζόμενους, στα πρωτοβάθμια σωματεία, στις Γενικές Συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα! Να πλημυρίσουμε τους δρόμους, να απαντήσουμε με αγωνιστικό πνεύμα ανάλογο των μέτρων που παίρνουν.
Ενώνουμε τη φωνή μας και τη δύναμή μας!
· Για να μην ψηφιστεί το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης – Να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική!
· Για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση – τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες!
· Για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους! Για Συλλογικές συμβάσεις εργασίας!
· Όλοι ενωμένοι στον αγώνα για να έχει δουλειά ο άνεργος, να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό και τη σύνταξη ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος που μόχθησαν και μοχθούν μια ζωή για τα κέρδη των άλλων! Για να ‘ναι ελεύθερα, δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά!
· Μόρφωση, υγεία, ασφάλιση για όλους!
Να συντρίψουμε τον συνδικαλισμό της υποταγής στις επιταγές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου που εκφράζουν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ!
Τα πρωτοβάθμια σωματεία που αρνήθηκαν να συνθηκολογήσουν, όπως οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που ανέβαλαν την απεργία στις 3-6, ήταν στον δρόμο με απεργία και στάση εργασίας κόντρα σε κάθε εξωνημένη συνδικαλιστική ηγεσία, κόντρα σε κάθε πνεύμα υποταγής, συμβιβασμού ή άνευρης διαμαρτυρίας , με τη δύναμη, την πίστη και το όραμα του κόσμου της δουλειάς. Σηματοδότησαν ότι ο κόσμος της εργασίας δεν παζαρεύει, δεν θα συνθηκολογήσει και θα βρει το δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης για να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα Χατζηδάκη. Οι αγώνες δεν αναβάλλονται! Συνεχίζονται ανυποχώρητα μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους!
Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά!
Δεν θα επιτρέψουμε έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα
Δεν θα επιτρέψουμε το τέλος της συλλογικής δράσης και των συλλογικών αγώνων
Χρόνος για ζωή και δικαιώματα, όχι για τα κέρδη της εργοδοσίας
Να μην περάσει ο νόμος Χατζηδάκη στο σύνολό του
Νομοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας.
Να ακυρωθούν οι νόμοι για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία. Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων.
Ως Παρεμβάσεις προτείνουμε κλιμάκωση με 48ωρη απεργία το διήμερο 16/6-17/6 και συλλαλητήρια, συνελεύσεις και ενημερωτικές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και γονείς. Επισημαίνουμε την ανάγκη να απευθυνθεί η ΔΟΕ και σε Ομοσπονδίες ιδιωτικού – δημόσιου τομέα καθώς και στην ΑΔΕΔΥ για συνέχιση του απεργιακού αγώνα ώστε αυτή να αποκτήσει πανεργατικά χαρακτηριστικά.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΌ ΤΟ 8ΩΡΟ, ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ,
ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ
Συνεχίζουμε με νέα απεργιακή κλιμάκωση και πανελλαδικά συλλαλητήρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου