Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Οι πλούσιοι, πλουσιότεροι κατά 20% το 2017. Εσύ πόσο πλουσιότερος έγινες;


Οι δισεκατομμυριούχοι έβγαλαν περισσότερα χρήματα το 2017 από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο έτος στη γνωστή ιστορία: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian,

οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου αύξησαν τον πλούτο τους κατά 1/5, στα 8,9 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS και της PwC.
Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, οι περιουσίες των πάμπλουτων του πλανήτη αυξήθηκαν με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από ό,τι στην αρχή του 20ού αιώνα, όταν οικογένειες όπως οι Ρόθτσιλντ, ο Ροκφέλερ και οι Βάντερμπιλτ είχαν υπό τον έλεγχό τους τεράστιες περιουσίες. Σύμφωνα με την έκθεση της UBS και της PwC, υπήρχε τόσο χρήματα στα χέρια των βαθύπλουτων, που άρχισε ένα νέο κύμα πλούσιων και ισχυρών οικογενειών πολλών γενεών.
«Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν δει πολύ μεγαλύτερη δημιουργία πλούτου από ό,τι σε εκείνη την “χρυσή εποχή”» σημειώνεται στην έκθεση UBS Billionaires 2018και της PwC. «Εκείνη η περιοχή δημιούργησε επιχειρηματικές οικογενειες δυναστείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που επηρέασαν τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, την πολιτική, τη φιλανθρωπία και τις τέχνες για πάνω από 100 χρόνια. Με τον πλούτο που οδεύει να περάσει από τους επιχειρηματίες στους κληρονόμους τους μέσα στα επόμενα χρόνια, δημιουργούνται οι οικογένειες-δυναστείες πολλών γενεών στο βάθος του 21ου αιώνα».
Οι 2.158 δισεκατομμυριούχοι του κόσμου αύξησαν τον συνολικό τους πλούτο κατά 1,4 τρισ. δολάρια πέρυσι, πάνω από το ΑΕΠ της Ισπανίας ή της Αυστραλίας, καθώς η αλματώδης άνοδος των χρηματιστηρίων προκάλεσε τη «μεγαλύτερη ανάπτυξη από ποτέ».

Πάνω από 40 από τους 179 νέους δισεκατομμυριούχους που δημιουργήθηκαν πέρυσι κληρονόμησαν τον πλούτο τους, και δεδομένου του αριθμού των δισεκατομμυριούχων που είναι άνω των 79, οι συντάκτες της έκθεσης αναμένουν 3,4 τρισ. δολάρια να περάσουν σε νεότερους μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

«Μια μεγάλη μεταβίβαση πλούτου έχει αρχίσει» σύμφωνα με την έκθεση. «Μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, το ποσό που περνάει από εκλιπόντες δισεκατομμυριούχους σε κληρονόμους έχει αυξηθεί κατά 17% τον χρόνο, φτάνοντας τα 117 δισ. δολάρια το 2017. Εκείνη τη χρονιά και μόνο, 44 κληρονόμοι έλαβαν πάνω από ένα δισ. δολάρια ο καθένας. «Ο υπολογισμός είναι απλός. Υπάρχουν 701 δισεκατομμυριούχοι άνω των 70, ο πλούτος των οποίων θα μεταβιβαστεί σε κληρονόμους και φιλανθρωπίες μέσα στα επόμενα 20 χρόνια» σημειώνεται σχετικά. Οι 30 πλουσιότεροι υπερήλικες έχουν συνολική περιουσία άνω του ενός τρισ. δολαρίων.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, οι τελευταίος εγγονός του ιδρυτή της Standard Oil, Τζον Ντ. Ροκφέλερ, που έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος του κόσμου το 1916, πέθανε σε ηλικία 101 ετών πέρυσι, με περιουσία 3,3 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τη UBS, το παλιό αξίωμα σύμφωνα με το οποίο η πρώτη γενιά έφτιαχνε την περιουσία, η δεύτερη τη διατηρούσε και η τρίτη τη σπαταλούσε, δεν φαίνεται να ισχύει πλέον: Κάποιες οικογένειες έχουν διατηρήσει τεράστιες περιουσίες για πέντε ή έξι γενιές, και κάποιοι κληρονόμοι τις αύξησαν κιόλας.



Ένας δισεκατομμυριούχος είπε στους ερευνητές ότι: "Η νέα γενιά, που γεννιέται στην εποχή του Διαδικτύου, είναι πιο πρόθυμη να αναλάβει κινδύνους. Έχουν περισσότερες πληροφορίες και μπορούν να είναι πιο θαρραλέοι για να δοκιμάσουν νέες ιδέες και να είναι επιχειρηματικοί. "
Το πλουσιότερο άτομο στη Μεγάλη Βρετανία είναι ο Sir Jim Ratcliffe, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας petrochemicals Ineos και ένας υψηλόβαθμος Brexiter, ο οποίος έχει εκτιμώμενη περιουσία £ 21δις. Ο Ράτκλιφ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη Βρετανία για το αφορολόγητο Μονακό.

Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου είναι στις ΗΠΑ, αλλά ο αριθμός των βαθύπλουτων αυξάνεται ταχέως στην Κίνα, όπου έχουμε δύο νέους δισεκατομμυριούχους κάθε εβδομάδα.

"Πριν από δώδεκα χρόνια, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου φιλοξενούσε μόνο 16 δισεκατομμυριούχους", ανέφερε η έκθεση. "Σήμερα, καθώς ο «Κινεζικός Αιώνας» εξελίσσεται, αριθμούνται 373, σχεδόν ένας στα πέντε του παγκόσμιου συνόλου».

Ένας Κινέζος δισεκατομμυριούχος είπε στους ερευνητές: "Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν μπορείτε να βρείτε καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη από ό, τι στην Κίνα. Η συνεχιζόμενη πρόοδος της δημιουργίας πλούτου υποστηρίζεται από κυβερνητικές πολιτικές που απελευθερώνουν την οικονομία, ενώ η αστικοποίηση και η διακοπή επιχειρηματικών μοντέλων έχουν δημιουργήσει ισχυρούς νέους επιχειρηματίες.

Καλπάζει η συσσώρευση του πλούτου. Αν διερωτάσαι γιατί τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων μένουν έξω από αυτή την φρενίτιδα η απάντηση είναι γι αυτό ακριβώς. Γιατί ο πλούτος αυτών των ελαχίστων είναι η φτώχεια των πολλών.

Επιμέλεια-σχολιασμός: Α.Κ.

ΠΗΓΗ: HuffPost Greece, AFP NEWS. Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου