Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Βία στις Η.Π.Α.: Βίντεο με 6χρονο νεκρό από σφαίρες αστυνομικών...

...ενώ το NYPD παραδέχεται ότι "διαδήλωνε" μέσα στο κίνημα Black Lives Matter




Εδώ και δύο μέρες κυκλοφορεί το βίντεο μιας δολοφονίας στις Η.Π.Α. από αστυνομικούς. Η δολοφονία έγινε το 2015 από την αστυνομία της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, όταν δύο «όργανα της τάξης» πυροβόλησαν «τυχαία» και σκότωσαν τον 6χρονο Τζέρεμι Μάρντις, μέσα στο αυτοκίνητο του πατέρα του –ενώ τραυμάτισαν και τον ίδιο τον πατέρα. Οι αστυνομικοί-«όργανα» της τάξης, θέλησαν να κάνουν έλεγχο επειδή ο οδηγός έτρεχε, όπως είπαν, με υπερβολική ταχύτητα και του ζήτησαν να σηκώσει ψηλά τα χέρια του ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο. Όπως φαίνεται από το βίντεο, οι αστυνομικοί είναι βέβαιοι ότι «τους ξέρουν κάτι τέτοιους τύπους» και κατευθύνονται πυροβολώντας, χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκεται και το παιδί. Οι δύο αστυνομικοί κατηγορούνται για φόνο, καθώς παραπέμφθηκαν από τον ίδιο τον αρχηγό της αστυνομίας της Λουιζιάνα, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2015 δήλωσε ότι «τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ακεραιότητα του αστυνομικού σώματος. Απόψε, τα δύο αυτά άτομα αμαύρωσαν το σώμα.»

https://www.facebook.com/ajplusenglish/videos/806923566115819/

Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί και άλλες φορές αστυνομικοί στις Η.Π.Α. που έχουν πυροβολήσει και σκοτώσει ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν φαίνεται να έχει καταδικαστεί με την ποινή που θα άρμοζε σε ανθρωποκτονία, ενώ τις περισσότερες φορές η υπόθεση λήγει όταν από την αρχή η πράξη τους θεωρείται «τυχαία» (εκπυρσοκρότηση) ή πραγματοποιήθηκε σε άμυνα. Μάλιστα σε παλιότερη ανάρτηση σΤο Περιοδικό, είχαμε περιγράψει γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να ασκήσεις δίωξη σε αστυνομικό στις Η.Π.Α.

Την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη, το περιβόητο NYPD (η αστυνομία της Νέας Υόρκης) παραδέχεται ότι αμέσως μετά τη δολοφονία του Έρικ Γκάρνερ, τον Ιούλιο του 2014, «εφοδίασε» το κίνημα που αναπτύχθηκε ενάντια στις δολοφονίες αστυνομικών με «αστυνομικούς διαδηλωτές» που δημιουργούσαν φασαρίες, προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά τους πραγματικούς διαδηλωτές. Κι ενώ παραδέχονται ότι χρησιμοποίησαν ασφαλίτες μέσα στο κίνημα των Black Lives Matter, που συνέλεξαν φωτογραφίες, βίντεο, ηχογραφήσεις και διάφορα στοιχεία διαδηλωτών, αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα τα αρχεία με τα στοιχεία αυτά. Μια ομάδα δικηγόρων κατέθεσε μήνυση εναντίον του NYPD, αφού απέδειξε ότι η MTA και η Metro-North Transit police είχαν παρουσία με ανθρώπους τους σε μία διαδήλωση στο Grand Central, με την υποστήριξη των αστυνομικών του NYPD. Από εκεί ξετυλίχθηκε το κουβάρι και έφτασαν στο να αποκαλυφθεί ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης διατελεί αυτόν τον ρόλο και από μόνη της!
Όπως δήλωσε ένας από τους δικηγόρους που υπέβαλαν τη μήνυση «ως άνθρωπος που παραβρέθηκα στις διαδηλώσεις, είναι πολύ ενοχλητικό να ξέρω ότι η αστυνομία μπορεί να έχει φάκελο για μένα, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μου ή για να μη μπορέσω να βρω δουλειά επειδή ήμουν πολιτικά ενεργός. Αυτό συνιστά παραβίαση του τέταρτου άρθρου του Συντάγματος, αν και έχουμε δει τα δικαστήρια να επιτρέπουν στις νομικές υπηρεσίες να επικαλούνται κάθε είδους δικαιολογία για να συλλέγουν πληροφορίες λόγω της δημόσιας ασφάλειας.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου