Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Όταν η «αλληλεγγύη» γίνεται γκροτέσκα, ή αλλιώς…όταν οι πρόσφυγες έγιναν μόδα


Η προσφυγική -μεταναστευτική κρίση τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, και ο πόλεμος στη Συρία με τα εκατομμύρια ανθρώπων ξεσπιτωμένων, διωγμένων, τραυματισμένων σωματικά και ψυχικά, έχει συγκινήσει και ευαισθητοποιήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας.

Ευτυχώς. Τους τελευταίους μήνες δε, μια σειρά «διάσημων» ανθρώπων, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, πανεπιστημιακοί,  ροκ σταρ, τοποθετούνται και κάνουν δηλώσεις υπέρ μιας λύσης που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, δεν θα βάζει σύνορα και αυστηρούς κανόνες στην Ευρώπη και θα σταματήσει τους πολεμους στη Μ. Ανατολή. Και αυτό με έναν τρόπο, καλό είναι.
Υπάρχει όμως ένα όριο, ανάμεσα στην επίσκεψη της Σούζαν Σάραντον στη Μυτιλήνη, στον Μπένεντικτ Κούμπερμπατς που έβγαζε κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τους πρόσφυγες μετά τις παραστάσεις του σε κλασσικό θέατρο στο Λονδίνο, ανάμεσα στον Μπάνκσι, στην απόφαση του Αι Γουει Γουέι να σταματήσει την έκθεσή του σε μια γκαλλερί στη Δανία μετά την απόφασή της να κάνει πλιάτσικο στα χρήματα και τα κοσμήματα των προσφύγων, και σε αυτό το χυδαίο, γκροτέσκο αν μη τι άλλο θέαμα που είδαμε πριν λίγες μέρες να συμβαίνει στο φεστιβάλ Βερολίνου.
Ο Ai Wei Wei, μετά τα χιλιάδες σωσίβια που έστησε στις κολώνες του Κονσερτχάουζ του Βερολίνου, μια κίνηση που αν μη τι άλλο έχει έναν συμβολισμό καθώς μπορεί κάποιος να πει ότι κάνει ορατή και παρούσα την προσπάθεια των προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη, κάλεσε σταρ του Χόλυγουντ σε ένα φιλανθρωπικό δείπνο, όπου τους παρείχε χρυσαφένιες αλουμινένιες κουβέρτες άμεσης ανάγκης, και τους έβαλε να τυλιχτούν με αυτές και να ποζάρουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου