Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Οι Σκουριές της Τουρκίας...


Οι εικόνες μοιάζουν να προέρχονται από τις Σκουριές, αλλά είναι από την Τουρκία. Μια εταιρεία που σχεδιάζει να αναπτύξει μεταλλείο χαλκού και χρυσού στο λόφο Τζεράτεπε, στην επαρχία Αρτβίν της Μαύρης Θάλασσας έχει συναντήσει σθεναρή αντίσταση από τους ντόπιους. 
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα και συνεχίζονται, ενώ ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις.
Και αυτή είναι μόνο μία από τις συγκρούσεις γύρω από μεταλλεία χρυσού που μαίνονται εδώ και πολλά χρόνια στην Τουρκία.


«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στη ζωή και δεν θα παραιτηθούμε. Η αστυνομία προστατεύει τα οχήματα της εταιρείας, αλλά η πολιτεία θα έπρεπε να είναι στο πλευρό μας», λένε οι διαδηλωτές. Το Τζεράτεπε είναι μια οικολογικά σημαντική περιοχή, από την οποία προέρχεται όλο το πόσιμο νερό του Αρτβίν.


Περίπου 2.000-3.000 κάτοικοι διαδήλωσαν τη Δευτέρα στο δρόμο που οδηγεί στην τοποθεσία όπου η μεταλλευτική εταιρεία Cengiz Holding σκοπεύει να κόψει ένα παρθένο δάσος για να ξεκινήσει την κατασκευή ενός μεταλλείου χαλκού και χρυσού. Οι διαδηλωτές έκλεισαν το δρόμο με περίπου 300 αυτοκίνητα για να εμποδίσουν την αστυνομία και τα οχήματα της εταιρείας που μεταφέρανε βαρύ εξοπλισμό από το να φτάσουν στο χώρο. Η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση με τη χρήση δακρυγόνων και περίπου 10 διαδηλωτές συνελήφθησαν, γράφουν τοπικές εφημερίδες.


Πορεία αλληλεγγύης στο Αρτβίν έγινε στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι διαδηλωτές έπαιξαν παραδοσιακή μουσική της Μαύρης Θάλασσας και να κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς χρυσο, αλλά δεν μπορούμε χωρίς το Αρτβίν» και «Οι κάτοικοι του Αρτβίν δεν είναι μόνοι». Ο όμιλος Cengiz Holding σχετίζεται με πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Το 2014, η δικαιοσύνη είχε αρχικά αναστείλει τις άδειες εκμετάλλευσης του ορυχείου αυτού. Η εταιρεία προσέφυγε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, – το αντίστοιχο του δικού μας Συμβουλίου Επικρατείας – και τον Ιούνιο 2015 ο Υπουργός Δασικών Υποθέσεων ενέκρινε μια νέα περιβαλλοντική μελέτη.

Σύντομα μετά από αυτό, στις 21 Ιουνίου, ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες και η αντίσταση των κατοίκων ενάντια στα σχέδια της εταιρείας.
http://antigoldgr.org/blog/2016/02/18/artvin-turkey/









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου