Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Η οργή να γίνει αγώνας και διεκδίκηση/Όλες-Όλοι στη Γενική Συνέλευση Τρίτη 24.9, στις 6:30μμ 39ο-141ο ΔΣ

Πραγματικός αγωνιστικός απεργιακός σχεδιασμός

Αγώνας για το δημόσιο σχολείο ενάντια στην αξιολόγηση και τον ολοκληρωτισμό στην εκπαίδευση

Αυξήσεις στους μισθούς τώρα! Δουλειά με δικαιώματα

Δριμύτατη επίθεση δέχεται το εργατικό εισόδημα και οι μισθοί καθώς και όλα τα κοινωνικά αγαθά σε παιδεία κι υγεία από την κυβέρνηση της ΝΔ. Νέο μνημόνιο και αντιλαϊκά μέτρα μέσω του ταμείου ανάκαμψης, δημοσιονομική σταθερότητα, ματωμένα πλεονάσματα και οικονομία του πολέμου, φτώχεια και μισθοί πείνας, ακρίβεια, 6ήμερο και ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα, όλα τα δημόσια αγαθά γίνονται πεδίο κέρδους, ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και της ψυχικής υγείας, χρηματιστήριο ενέργειας σε όλες τις πρώην ΔΕΚΟ μέσω του μνημονιακού υπερταμείου, ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του νερού και των υδάτινων πόρων, ψηφιακό εξ αποστάσεως σχολείο, ιδιωτική διαχείριση δασών, είναι μερικά μόνο παραδείγματα που περιλαμβάνει το καλοκαιρινό, νομοθετικό μενού ενώ άφθονο ρέει το χρήμα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Οι αυξήσεις-κοροϊδία εξανεμίζονται από την πρωτοφανή ακρίβεια και τις ραγδαίες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις σε ενοίκια-τρόφιμα-ρεύμα-καύσιμα. Την ίδια στιγμή πακτωλός δις και φοροαπαλλαγές σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εργολάβους, καναλάρχες, εφοπλιστές.

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο οι όροι διαβίωσης των εργαζομένων, η ποιότητα ζωής, η καταστροφή του περιβάλλοντος, ο πόλεμος σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, η σφαγή των Παλαιστινίων, αποτελούν τα πεδία πάνω στα οποία εντείνεται η επίθεση των κυβερνήσεων, των διεθνών οικονομικών οργανισμών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, της παγκόσμιας τράπεζας, του κεφαλαίου και των εργοδοτών. Η όλο και ενεργότερη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Μ. Ανατολή, η στήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, η βαθύτερη πρόσδεση στον ιμπεριαλισμό ΗΠΑ και συμμάχων τους φέρνει τον πόλεμο «στο σπίτι μας», ενώ το τεράστιο κόστος των εξοπλιστικών δαπανών - σταθερά πάνω από 6 δις το χρόνο για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου στις εμπόλεμες περιοχές και την προσπάθεια της αναβάθμισης του ρόλου του στο διεθνή καταμερισμό, σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά της λιτότητας στο λαιμό των εργαζόμενων και του στερεί την ικανοποίηση βασικών αναγκών.

Στην εκπαίδευση…

10.000 νεοδιόριστοι/ες εκπαιδευτικοί φέτος θα ξεκινήσουν τον νέο τους εργασιακό βίο με καθαρό μηνιαίο εισόδημα τα 776,69 ευρώ, 50.000 αναπληρωτές με καθαρό εισόδημα λόγω μικρότερων κρατήσεων τα 950 ευρώ περίπου ενώ ένας/μία εκπαιδευτικός φτάνει μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας τα 1390 ευρώ μισθό, ενώ η αναζήτηση στέγης έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα για δυνατούς λύτες.

Κι ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να εξαγγέλλει στη ΔΕΘ αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών ο,40€ ημερησίως, 12€ καθαρά το μήνα (20€ μεικτά), από την άνοιξη του 2025 και 100€ μεικτά μέχρι τις εκλογές του 2027...

Κάτω και από τη Βουλγαρία οι μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα

Τα στοιχεία της Eurostat, αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα στην αγοραστική δύναμη έχασε το ευρωπαϊκό τρένο, μένοντας πίσω από τα κράτη του πρώην Ανατολικού μπλοκ, όπως η Σλοβακία, η Τσεχία, η Πολωνία ή ακόμη και η Ρουμανία. Μόνη…«παρηγοριά» η Βουλγαρία, που παρέμενε ένα σκαλοπάτι κάτω από εμάς.

Τα στοιχεία πλέον όμως, δείχνουν ότι στην Ένωση των 27 κρατών – μελών, η Ελλάδα κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένης σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης. Οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι πιο φτωχοί και από τους Βούλγαρους.

Την ίδια στιγμή το δημόσιο και δωρεάν σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών δέχονται δριμύτατη επίθεση. Εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων σε όλη την Ελλάδα σε Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση, κλείνουν στην ουσία πάνω από 160 σχολεία! Η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως κόστος για την κυβέρνηση, το υπουργείο παιδείας και τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης. Στόχος το κατηγοριοποιημένο, ανταγωνιστικό σχολείο της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων και της λειτουργίας του με επιχειρηματικά κριτήρια. Τις συμπτύξεις ακολουθούν όλες οι αναδιαρθρώσεις για «ελεύθερη» επιλογή σχολείου με κατάργηση των ορίων, για κατάταξή τους με βάση την αξιολόγηση τους μαζί με των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Η ομοβροντία μέτρων με κεντρική αιχμή την αξιολόγηση βαθαίνουν τη σκληρή αντιεκπαιδευτική πολιτική: η μη αυτοδίκαιη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, οι απειλές και τα πειθαρχικά πάνε χέρι χέρι με τον πέλεκυ του δημοσιονομικού κόφτη. Την ίδια στιγμή προωθούνται νέες αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με τον νόμο για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης. «Ανοιχτό σχολείο», το ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο, ΑΣΕΠ μαζί με προσοντολόγιο για διορισμούς, γονεϊκή επιλογή σχολείου, εξετάσεις μαθητών για αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων, Τράπεζα θεμάτων και ΕΒΕ, εθνικό απολυτήριο συνθέτουν το παζλ που μετατρέπει την εκπαίδευση σε εμπόρευμα, τους γονείς σε πελάτες και τους εκπαιδευτικούς σε τρομοκρατημένους υπάκουους κακοπληρωμένους υπαλλήλους.

Διευθυντές/ντριες εκπαίδευσης ΠΕ και ΔΕ απειλούν και εκβιάζουν, μοιράζουν πειθαρχικά στις/στους απεργούς (Χαλκιδική, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Κιλκίς, Αργολίδα, Β’ Αθήνας, Δυτική Αττική, Πάτρα, Χανιά). Το ΥΠΑΙΘΑ βλέπει την αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην αξιολόγηση τρία χρόνια τώρα και θέλει να την σπάσει! Χαιρετίζουμε τους/τις χιλιάδες νεοδιόριστους/ες που αψήφησαν το όργιο απειλών και χυδαίας τρομοκρατίας της ηγεσίας του υπουργείου και συνεχίζουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα!

Η απόφαση του διοικητικού εφετείου Αθηνών για αυτοδίκαιη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων αποτελεί νικηφόρο βήμα και δικαίωση της μάχης που δίνει σθεναρά και αποφασιστικά το εκπαιδευτικό κίνημα με το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης και δύναμη πυρός τις/τους χιλιάδες απεργούς απέναντι στην κατίσχυση της τρομοκρατίας και του φόβου. Έναν αγώνα με πρωταγωνιστικό και καθοριστικό το ρόλο των πρωτοβάθμιων σωματείων που απαιτούν ο αγώνας να μην περιοριστεί σε διεκπεραιωτικές καταγγελίες χωρίς μέτρα στήριξης και τις αναγκαίες νομικές και κινηματικές ενέργειες από τις ομοσπονδίες και τα εκπαιδευτικά σωματεία.

Η κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη! Μεγαλώνει καθημερινά η δυσαρέσκεια και ο θυμός, η απονομιμοποίηση της ταξικής πολιτικής της. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται να δοθεί συνολική αγωνιστική απάντηση και αντεπίθεση των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων που θα τους χαλάσει τα σχέδια!

Να γίνουμε ο αντίπαλος που θα μπλοκάρει και θα ανατρέψει αυτή την πολιτική!

Τώρα είναι η ώρα, η οργή και αγανάκτηση του εκπαιδευτικού κόσμου να βγει στους δρόμους με άμεση απεργιακή απάντηση στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και οργάνωση της κλιμάκωσης πολύμορφου αγώνα διαρκείας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αυταρχική πολιτική κυβέρνησης, Ε.Ε., Ο.Ο.Σ.Α., κόντρα στο μπαράζ αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών μέτρων που συνεχίζεται και εντείνεται.

Η στάση των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής που συγκροτούν τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ/ΔΟΕ/ΟΛΜΕ βοηθούν την κυβέρνηση και δουλεύουν ενάντιά μας! 

Έχουν κηρύξει σιωπητήριο. Στο δημόσιο η ΑΔΕΔΥ με ευθύνη των ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥΠ/ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε διεκδικήσεις ούτε καν συζήτηση για αγώνες. Στον ιδιωτικό τομέα η ΓΣΕΕ είναι παντελώς ανύπαρκτη, έχει μετατραπεί πλήρως σε φερέφωνο της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Η απάντηση της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ στον οικονομικό ορυμαγδό είναι το απόλυτο μηδέν, κόπηκε κάθε συζήτηση ακόμα και για τις εθιμοτυπικές απεργίες. Η ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ακολουθούν απαρέγκλιτα το σιωπητήριο.

Στην εκπαίδευση η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΔΙΚΤΥΟ) αρνήθηκαν την απεργιακή πρόταση των Παρεμβάσεων και μαζί με την ΑΣΕ «έστειλαν» τις ΓΣ μέχρι τέλος Σεπτέμβρη ώστε να κλείσουν τον δρόμο σε άμεση απεργιακή απάντηση στην επιθετικότητα και τις απειλές της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ ενώ αρνούνται κάθε πρόταση που κατατίθεται για τη στήριξη των απεργών που διώκονται με πειθαρχικά και απειλούνται, αρνούνται κάθε πρόταση που θα συνέβαλλε στη γενίκευση των διάσπαρτων κινητοποιήσεων που γίνονται σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή και των γονιών και μαθητών, ακόμα και σε αυτές αρνούνται τη στήριξή τους. «Πετούν την μπάλα στην εξέδρα», ελπίζοντας ότι ο χρόνος θα δουλέψει υπέρ της εμπέδωσης των μέτρων της κυβέρνησης και τελικά υπέρ της απογοήτευσης και της παράδοσης των αγωνιζόμενων. Στην ουσία, παρ’ όλο τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, στηρίζουν το «άδειασμα» που έκαναν το Μάρτιο και θέλουν να ξεμπερδεύουν με το αγκάθι της μάχης ενάντια στην αξιολόγηση. Δεν μπορούν όμως, εύκολα γιατί υπάρχει ενεργή η αντίσταση πολλών χιλιάδων που δε δέχονται να παραδώσουν τα όπλα.

Η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ από την άλλη, ενώ διατείνεται ότι είναι η μόνη μαζική δύναμη στον ιδιωτικό τομέα και έχει συγκροτήσει μια συσπείρωση συνδικάτων, αρνείται τις απεργίες, αρνείται συνολικά να θέσει ένα συγκροτημένο απεργιακό σχέδιο που θα στοχεύει στην ανατροπή της επίθεσης, αρνείται να συνολικοποιήσει τους αγώνες, όλες οι κινητοποιήσεις εξαντλούνται σε συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, που ακόμα κι αυτές δε συγκροτούν ένα σχέδιο αντεπίθεσης, τα τελευταία χρόνια γίνεται με το ζόρι μια 24ωρη και υπάρχει απόφαση για άλλη μια που σέρνεται και δεν πραγματοποιείται ποτέ. Γι’ αυτό πρότεινε κι αυτή ΓΣ μέχρι τέλος Σεπτέμβρη, γιατί αρνήθηκε να οξύνει την ώρα που η κυβέρνηση κυριολεκτικά επιτίθεται λυσσαλέα στον κλάδο! Ενώ το ΔΣ της ΔΟΕ λόγω της πλειοψηφίας του, δεν μπορεί να βγάλει μια αγωνιστική απόφαση, η ΑΣΕ συνεχίζει το λιβάνισμα της ΔΟΕ και την επίθεσή της στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τον συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων. 

Αντεπίθεση τώρα!

Ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις ΠΕ και ΔΕ, δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα επιδιώκουμε κοινό πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό αγωνιστικό βηματισμό το επόμενο διάστημα. Στον συντονισμό των σωματείων και των ΓΣ βρίσκεται η ελπίδα νίκης. Το σιωπητήριο, οι συμβολικές κινητοποιήσεις αντιπροσώπων, η κοινοβουλευτικοποίηση των αγώνων οδηγούν στην ήττα. Οι καλύτερες στιγμές του μαχόμενου εκπαιδευτικού κι εργατικού κινήματος συντελέστηκαν όταν οι εκπαιδευτικοί πήραν τον αγώνα στα χέρια τους μέσα από ΓΣ και επιτροπές αγώνα, από κέντρα αγώνα όπως η κατάληψη της Πρυτανείας, με αυθεντικούς συντονισμούς πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων.

Η απάντηση θα δοθεί με παρατεταμένο, πολύμορφο απεργιακό αγώνα και κλιμάκωσή του με το σύνολο των διεκδικήσεων μας που θα καθορίζεται από τις Γ.Σ. με απεργίες, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, ενημερώσεις, εκδηλώσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αγώνας με πανεκπαιδευτικό βηματισμό, που θα συναντηθεί με τους αγώνες των υγειονομικών και το σύνολο του εργατικού κινήματος και της κοινωνίας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής για αποκλειστικά δημόσια Παιδεία και Υγεία για όλο το λαό.

· ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΡΑ! Απαιτούμε άμεση απεργιακή απάντηση. Να προχωρήσει τώρα το ΔΣ της ΔΟΕ σε απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση 24ωρη ή 48ωρη μέσα στον Σεπτέμβρη ως εκκίνηση του απεργιακού αγώνα της φετινής χρονιάς για την αντεπίθεση του εκπαιδευτικού κινήματος στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης.

· Πανεκπαιδευτικά απογευματινά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα μαζί με γονείς, μαθητ(ρι)ες στις 20/9.

· Πανελλαδική σύσκεψη νεοδιόριστων με δικηγόρους του κινήματος στις 17.9.2024 για τις ενέργειες επιβολής των μονιμοποιήσεων, νομικές, κινηματικές και άλλες ενέργειες/βήματα ενάντια στην τρομοκρατία και τις απειλές για πειθαρχικά ώστε να υπάρξει η απαραίτητη αγωνιστική συσπείρωση των χιλιάδων συναδέλφων/ισσων που συμμετέχουν πανελλαδικά στην μάχη ενάντια στην αξιολόγηση

· Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας και ατομική με την Απεργία Αποχή και τις στάσεις εργασίας. Καλούμε σε συνεχόμενες επαναπροκηρύξεις της Α-Α με κάθε δυνατό τρόπο (ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ/ΔΟΕ-ΕΛΜΕ/Σύλλογοι Εκπ/κών ΠΕ).

· Κινητοποιήσεις στις διευθύνσεις και τις περιφέρειες για τις μονιμοποιήσεις και ενάντια στις συμπτύξεις

· Καταθέτουμε την αίτηση/αίτημα προς τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης, και για τις/τους νεοδιόριστες/ους του 2022. Προσφυγή στο διοικητικό εφετείο και για τους νεοδιόριστους του’21 και του ‘22. Καταθέτουμε άμεσα αντίστοιχες αιτήσεις για το 2022 και στις Ομοσπονδίες.

· Προειδοποιούμε τα στελέχη της εκπαίδευσης (Συντονιστές-Συμβούλους, Διευθυντές σχολείων και Διευθύνσεων ΠΕ/ΔΕ) που εκφοβίζουν και τρομοκρατούν τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ότι θα υπερασπίσουμε τον καθένα και την καθεμιά, σαν μια γροθιά απέναντι σε εκβιασμούς, απειλές, πιέσεις κ.λπ. Θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα και νομικά με μηνύσεις στους/στις Διευθυντ(ρι)ές Εκπ/σης που υπογράφουν πειθαρχικά και δεν μονιμοποιούν τους/τις νεοδιόριστους/ες

Το λέμε καθαρά! Θα λογοδοτήσουν όσες/όσοι στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και με ταξικό κυνισμό επιτίθενται στους εκπαιδευτικούς.

· Απευθυνόμαστε στους δικηγορικούς συλλόγους και σε συνταγματολόγους ώστε να υλοποιηθεί ως άμεσα εκτελεστή η απόφαση του διοικητικού εφετείου που δικαιώνει τους/τις νεοδιόριστους του ’20 και για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος

· Ενημέρωση των γονέων (σύλλογοι, Ένωση, Ομοσπονδία) και κάλεσμα στην από κοινού με τους εκπαιδευτικούς οργάνωση των κινητοποιήσεων για την άμεση αποκατάσταση των προϊσταμένων/διευθυντών των σχολικών μονάδων που καθαιρούνται.

· Σταματάμε παντού τις αξιολογήσεις με στάσεις εργασίας από σύλλογο διδασκόντων και εκπαιδευτικούς! Κανένας/καμιά μόνος του/μόνη της!

· Ενισχύουμε τη λειτουργία της Επιτροπής Αγώνα

· Πραγματοποιούμε ενημερώσεις, εκδηλώσεις, κάνουμε προβολή του ντοκιμαντέρ "μια τσάντα γεμάτη λεφτά", υποστηρικτικές τηλεδιασκέψεις, καμπάνια ενημέρωσης (γράμμα στους μαθητές και τους γονείς, συσκέψεις με συλλόγους γονέων, αφίσα),

· Συμμετέχουμε στις 18/9/2024 στην αντιφασιστική διαδήλωση στην επέτειο για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Π.Φύσσα από μέλη των νεοναζί της Χ.Α.

· Στηρίζουμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία και τους διωκόμενες/ους (τον απολυμένο από το ΕΚΠΑ Δ. Αντωνίου, όλες/όλους τις συναδέλφισσες/ους διωκόμενους με πειθαρχικά ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα και γενικότερα τις/τους διωκόμενους για την αγωνιστική συνδικαλιστική τους δράση, (Πειραιά, 1ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκη, Περικλής, Αργολίδας κ.ά. ).

· Συνεχίζουμε τη μάχη για μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών ολιγοθεσίων

· Συγκροτούμε μέτωπο αγώνα και υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών, παιδεία-υγεία-ρεύμα-νερό-ασφάλιση-συγκοινωνίες-πολιτισμός

· Οι εκπαιδευτικοί παίρνουμε θέση για την ειρήνη – φιλία – ανεξαρτησία – αλληλεγγύη και συλλογική ευημερία των λαών ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσία από την Ουκρανία. Απεμπλοκή της χώρας μας από όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Έξω η Ελλάδα από ΕΕ και ΝΑΤΟ. Έξω οι αμερικανο-νατοϊκές βάσεις από τη χώρα μας. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στο Σύνταγμα κάθε Σάββατο και στην κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις της MOTOR OIL κατά της παροχής στρατιωτικών καυσίμων στο γενοκτονικό πόλεμο ενάντια του Παλαιστινιακού λαού το Σάββατο 21/9.

Προχωράμε αποφασιστικά, ανυποχώρητα, μαζικά, κλιμακώνουμε τον αγώνα

Μέχρι τη νίκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου