Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

«75 μήνες νεκρός, τον ξαναμαχαιρώσατε…»

Για το έγκλημα φταίει μόνο «το εκτελεστικό όργανο», ο Γιώργος Ρουπακιάς. Καμία σχέση δεν έχει το γεγονός ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι η πρόταση της εισαγγελέως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ηγέτες των νεοναζί απαλλάσσονται από τις κατηγορίες της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

«Αποδιοπομπαίος τράγος» λοιπόν ο Ρουπακιάς, με όλους τους υπόλοιπους να βγαίνουν στην κοινωνία «καθαροί». Σε πλήρη αναντιστοιχία με την ακροαματική διαδικασία και το πλούσιο αποδεικτικό υλικό, η εισαγγελέας με την προκλητική της πρόταση προκαλεί οργή και θυμό, «ξεπλένοντας» ουσιαστικά τη ναζιστική, εγκληματική οργάνωση.

Η αντίδραση της Μάνας Μάγδας καταπέλτης: «Στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει η κ. εισαγγελέας».

«Δεν ακούστηκαν φράσεις που να δείχνουν ότι δόθηκε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα… Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δεν προέκυψε ότι δόθηκε εντολή από αυτή». Αυτή ήταν η απάντηση της εισαγγελέως. Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και για τις άλλες υποθέσεις που δικάζονται, την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και εκείνη σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

«Αν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό, θα τον είχαν υλοποιήσει», είπε για την πρώτη. Τρομερό επιχείρημα! Αν ήθελαν οι χρυσαυγίτες να σκοτώσουν τους Αιγύπτιους θα το είχαν κάνει! Άρα δεν μιλάμε για απόπειρα ανθρωποκτονίας αλλά για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Η δεύτερη δεν είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση αλλά επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη. Οι λέξεις έχουν χάσει τελείως το νόημά τους. Με το δόγμα «Νόμος και Τάξη», το σακίδιο στην πλάτη του φοιτητή που περνά δίπλα από τους Ματατζήδες σε μια πορεία, η σερβιέτα που φορά ένα κορίτσι και που ξεγυμνώνεται για να το αποδείξει, η ταράτσα ενός γείτονα μιας κατάληψης που βλέπει αξημέρωτα τις δυνάμεις καταστολής να μπαίνουν στο σπίτι του με το έτσι θέλω, είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τα μαχαίρια, τα στειλιάρια και τα όπλα των χρυσαυγιτών που «απλά περνούσαν από κει και ό,τι έκαναν το έκαναν χωρίς να είναι προμελετημένο»…

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η ελληνική δικαιοσύνη δηλώνει ότι τα εγκλήματα των χρυσαυγιτών και των φασιστών δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την οργάνωσή τους ούτε με την πολιτική τους τοποθέτηση. Το ίδιο είπαν για την απόπειρα δολοφονίας του φοιτητή Κουσουρή το 1998, για τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα το 2013, για τη δολοφονία του Αλβανού μετανάστη Πετρίτ Ζίλφε στη Λευκίμμη της Κέρκυρας το 2018. Όμως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτός που οπλίζει το χέρι είναι το ίδιο υπεύθυνος με αυτόν που κρατά το όπλο. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα συμπύκνωνε το μίσος του συστήματος και της φασιστικής του παραφυάδας απέναντι σε αυτό που εκπροσωπούσε: τον εργάτη της ναυπηγοεπισκευατικής ζώνης που ζούσε την πιο βαθιά εκμετάλλευση, τον μουσικό που με τους στίχους τραγουδούσε για έναν άλλο κόσμο, τον αγωνιστή που ήθελε να βάλει πλάτη για να αλλάξει αυτή η κοινωνία. Με τη δολοφονία του ο νεοναζισμός ήθελε να δείξει ότι πρέπει επιτέλους να ξεμπερδεύουμε με ότι μπορεί να εκπροσωπήσει το όραμα μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από εκμετάλλευση, μίσος και ρατσισμό.

Η πρόταση της εισαγγελέως έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας. Ευθυγραμμίζεται όμως πλήρως με την προσπάθεια του κράτους να ξαναστήσει στα πόδια του το τέρας που φαινόταν να ψυχομαχά. Τα κλειστά γραφεία της Χρυσής Αυγής, η απουσία της κρατικής της χρηματοδότησης, η διάλυση πολλών οργανώσεών της φαίνεται ότι πρέπει να είναι μια προσωρινή παρένθεση. Οι πολεμοκάπηλες κραυγές απ’ όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, η ανελέητη επίθεση στους εργαζόμενους, στους φτωχούς και στη νεολαία, το χτύπημα στο εργατικό κίνημα και στην πάλη του, η απαξίωση της ζωής και των δικαιωμάτων των προσφύγων στη χώρα μας, χρειάζονται φόβο για να εμπεδωθούν και το φασιστικό, ρατσιστικό δηλητήριο για να εδραιωθούν. Με σοβαρό μερίδιο ευθύνης και στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που φωτογραφιζόταν το 2016 αγκαλιά με στελέχη της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο, που πήρε την πολιτική ευθύνη να τραβήξει σε μάκρος τη δίκη της. Με την κυβέρνηση της ΝΔ να θέλει να την έχει σύμμαχο στην επίθεσή της απέναντι στα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα.

Ο αγώνας νεολαίας, εργαζομένων, λαού κάθισε τους δολοφόνους του νεοναζιστικού μορφώματος στο εδώλιο και αντιμετώπισε τον φασισμό και την ακροδεξιά στον δρόμο. Οι ίδιοι θα στείλουν τις εγκληματικές συμμορίες των φασιστών και το κράτος που τους αγκαλιάζει στο περιθώριο της Ιστορίας…

της Αιμιλίας Τσαγκαράτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου