16/1/2019
Την Παρασκευή 11 Γενάρη, την ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα που ζητούσαν την απόσυρση του προσοντολογίου – εκτρώματος, διάλεξε η κυβέρνηση να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τον «προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του ν. 4547/2018. Επιλέγει την ολική επίθεση απέναντι, στο δημόσιο σχολείο , τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πάγωμα κάθε νόμου που έχει ψηφιστεί μέχρι τώρα για την αξιολόγηση, κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος, με την περίφημη τακτική της διαμόρφωσης της κατά ΟΟΣΑ «κουλτούρας αξιολόγησης». Σε αυτήν την τακτική εντάσσονται η αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης, η αξιολόγηση σε ετήσια βάση του διευθυντή από τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας, η ενίσχυση του επιτελικού ρόλου της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.) για την εξωτερική αξιολόγηση του συνόλου του εκπαιδευτικού συστήματος, η γνωμοδότηση του ΙΕΠ μετά από ερώτημα του υπουργείου για τη διαμόρφωση του προγραμματισμού και της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων, η λογική των προσόντων που αποτελεί την κεντρική ιδέα του νσχ για το σύστημα διορισμών – προσλήψεων.
Η υπουργική απόφαση, η οποία υλοποιεί τους στόχους του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. , επαναφέρει την αυτοαξιολόγηση που επιχείρησε να προωθήσει ο Αρβανιτόπουλος και η ΝΔ, και φέρνει ξανά , από την πίσω πόρτα το Π.Δ. 152 , το οποίο η κυβέρνηση αυτή , κάτω από την πίεση του κινήματος, κατάργησε. Όλα όσα είχαμε τονίσει ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ το προηγούμενο διάστημα επιβεβαιώνονται: με πρόσχημα τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του σχολικού έργου, ο ν.4547/2018 προωθεί στην πραγματικότητα τον ασφυκτικό έλεγχο και την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας συγκροτώντας τους όρους μιας διαδικασίας που καμία σχέση δεν έχει με εσωτερικές και ανατροφοδοτικές συλλογικές παιδαγωγικές λειτουργίες. Αντίθετα, διαμορφώνει μια δυναμική κωδικοποίησης, συγκρισιμότητας, διαφοροποίησης, κατάταξης και ανταγωνισμού των σχολικών μονάδων. Δηλαδή, μιας διαδικασίας αυτοαξιολόγησης που καθορίζεται και παίρνει σαφέστατα χαρακτηριστικά με τις φόρμες και τους δείκτες των σχετικών εκθέσεων οι οποίες περιγράφονται στην υπουργική απόφαση.
Επιπρόσθετα, οι σύλλογοι διδασκόντων καλούνται να συνεδριάσουν, να συμπληρώσουν τις φόρμες, να συγκροτήσουν τις ομάδες εργασίας και γενικότερα να υλοποιήσουν όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της αυτοξιολόγησης μέσα στο «υποχρεωτικό» 30ωρο.
Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕ ήδη από το καλοκαίρι στην 87η Γενική Συνέλευση του κλάδου, είχαν ζητήσει να παρθεί απόφαση για απεργία – αποχή ενώ οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Δ.Ε. έθεσαν το ίδιο θέμα σε δύο ΓΣ Προέδρων, όπου υπήρξε απόφαση με πλειοψηφία που δεν αναγνωρίζει η κυβερνητική συμμαχία ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ. Συνολικά οι Παρεμβάσεις έχουν θέσει επανειλημμένως το θέμα στις συνεδριάσεις των Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΑΕΕΚΕ-ΕΡΑ) και της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) το είχαν αρνηθεί, θέτοντας τον κλάδο σε αναμονή της υπουργικής απόφασης και δίνοντας για άλλη μια φορά, όπως και στο προσοντολόγιο, χρόνο και έδαφος στην κυβέρνηση να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της. Η δημοσιοποίηση σε ΦΕΚ της Υ.Α. δεν αφήνει περιθώρια αναμονής και ψευδαισθήσεων.
Να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4547/18. Να καταργηθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης. Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Αποφασίζουμε απεργία – αποχή από κάθε αξιολογική διαδικασία.
Απαιτούμε τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να συνεδριάσουν άμεσα και να πάρουν απόφαση για απεργία – αποχή ακούγοντας το αγωνιστικό κάλεσμα δεκάδων συλλόγων εκπαιδευτικών και ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους συλλόγους Π.Ε., μέσα από το συντονισμό τους να οργανώσουν από κοινού τον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση, με συναντήσεις, έκδοση κοινής αφίσας κλπ
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να ακυρώσουν το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και να συνεχίσουν το έργο τους όπως τα προηγούμενα χρόνια ως μια εσωτερική, δημοκρατική, συλλογική διαδικασία οργάνωσης της σχολικής ζωής χωρίς καμμιά αποδοχή δεικτών, Εκθέσεων και αποστολή τους σε ΠΕ.ΚΕ.Σ, ΙΕΠ και υπουργείο, χωρίς καμιά αποδοχή δημιουργίας σχετικών ομάδων .
Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν την απόφαση απεργίας – αποχής ώστε να δώσουμε νικηφόρα και αυτή τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση.
Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει απόφαση απεργίας-αποχής από τη συγκεκριμένη διαδικασία, θεωρώντας ότι αυτή η εκπαιδευτική πολιτική που στη βάση της αντιστρατεύεται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, δημιουργεί προϋποθέσεις αξιολόγησης σχολείου και εκπαιδευτικών, αξιολογώντας την «αποτελεσματικότητα» ενός «βραχύχρονου» εκπαιδευτικού προγράμματος παρέμβασης, που είναι καταδικασμένο να αποτύχει, αφού στερείται όλων των προαπαιτούμενων για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Ή ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Κατάργηση του ν.4547/2018 για τις νέες δομές.
Μόνιμους- μαζικούς διορισμούς όλου του απαραίτητου προσωπικού της ειδικής αγωγής.
Πλήρη παράλληλη στήριξη για κάθε μαθητή που την χρειάζεται με βάση τη διάγνωσή του.
Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων για ΕΒΠ και σχολικό νοσηλευτή.
Απρόσκοπτη πρόσβαση της οικογένειας, χωρίς προαπαιτούμενα που ορίζει ο νέος νόμος για τις δομές, στις διεπιστημονικές ομάδες των ΚΕΣΥ σε σύντομο χρόνο που να μην υπερβαίνει τις 30 μέρες.
Στελέχωση των σχολείων με το απαιτούμενο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό για την συστηματική υποστήριξη των μαθητών.
Ίδρυση και λειτουργία 2ου Τ.Ε. σε όσες σχολικές μονάδες υπάρχει ανάγκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου