Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 7/4/2014

Η ΓΣ του συλλόγου πραγματοποιήθηκε στις 7/4/2014, στο 39ο-141ο ΔΣ, ήταν μαζικότατη και είχε καταστατική απαρτία. Οι αποφάσεις της είναι οι παρακάτω:Η Γ.Σ. χαιρετίζει την πρωτοφανή συσπείρωση των εκπαιδευτικών στις έως σήμερα μαζικές και αποφασιστικές δράσεις που έχουν γίνει. Στο Σύλλογό μας έχουν ήδη καταγράψει πρακτικά των συλλόγων διδασκόντων ενάντια στη δημιουργία ομάδων εργασίας 58 δημοτικά, καθώς και τα περισσότερα νηπιαγωγεία, ένα δημοτικό αποφάσισε ότι έχει επιφυλάξεις  και ένα αποφάσισε και συγκρότησε ομάδες μετά τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων (σύνολο 60). Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής 4/6, όπου δεκάδες σχολεία έβαλαν λουκέτο καθώς και η συμμετοχή εκατοντάδων εκπαιδευτικών του συλλόγου μας στη συγκέντρωση στο υπουργείο και στα μπλόκα ακύρωσης των σεμιναρίων.
Μπήκαμε σε νέα φάση επίθεσης ενάντια στη Δημόσια Παιδεία και τους εκπαιδευτικούς, η οποία εγκαινιάζεται με τη δεσποτική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ και το 3ο μνημόνιο (πολυνομοσχέδιο). Η επίθεση που δέχεται η Δημόσια εκπαίδευση, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο λαός, από  Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ αυξάνουν εκθετικά την ανεργία και οδηγούν στην κοινωνική καταστροφή. Οι εκπαιδευτικοί απειλούνται με εργασιακό αφανισμό και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών σε περαιτέρω συρρίκνωση. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και του υπουργείου δεν αφορούν μόνο την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση αλλά επιδιώκουν να προωθήσουν τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα-απόλυση των εκπαιδευτικών, με στόχο τη δουλεία των ελαστικών-ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Τα μέτρα που σχεδιάζουν, για την κατάργηση των οργανικών θέσεων, τις χιλιάδες συγχωνεύσεις, τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις, τις νέες μισθολογικές ρυθμίσεις και την άμεση σύνδεση του μισθού με την ατομική αξιολόγηση που θα ξεκινήσουν πριν το καλοκαίρι, την οριστική ταφόπλακα στα Ταμεία και τις επικουρικές συντάξεις, το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών, τις μεγάλες μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων με τα εκπαιδευτικά προγράμματα, έρχονται για να ολοκληρώσουν την επίθεση στο σχολείο και στον εκπαιδευτικό.
Η πάλη ενάντια στην αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση είναι αγώνας για το δημόσιο δωρεάν σχολείο. Μέσα από την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση, Κυβέρνηση, ΕΕ, ΟΟΣΑ προωθούν τη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης και την προώθηση του σχολείου της αγοράς, τον εγκλωβισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των μετρήσιμων δεικτών που αυτές επιβάλλουν καθώς και στην κατάρτιση, μαθητεία, φτηνή εργασία για τους μαθητές μας.
Με βάση τα παραπάνω η ΓΣ αποφασίζει ότι επιμένουμε στην άρνησή μας να συνεισφέρουμε στις ομάδες εργασίας, στην αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση.
Στην κατεύθυνση αυτή προχωρούμε στις παρακάτω ενέργειες:

1. Μετά την πράξη ανάθεσης του Διευθυντή, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αφού πάρουν αντίγραφο της πράξης, συντάσσουν το παρακάτω έγγραφο, συνολικά ή ο καθένας χωριστά, το οποίο καταθέτουν στο Διευθυντή/ντρια, προϊσταμένη/ο του δημοτικού/νηπιαγωγείου:
«Κύριε Διευθυντά (ή Κυρία Διευθύντρια), έλαβα αντίγραφο της υπ' αριθμόν ........... απόφασής σας με την οποία με ορίζετε μέλος ομάδας εργασίας της Α.Ε.Ε., παρά το γεγονός, ότι η παραπάνω αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στο σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος έχει ήδη αποφασίσει επί του θέματος. Με το παρόν έγγραφο σας δηλώνω ότι θεωρώ την εντολή σας παράνομη, ελλείψει αρμοδιότητας, (Σύμφωνα με την από 28-3-2014 γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε.)και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου».
Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συντάξουν το κείμενο σε δύο αντίτυπα ώστε στο ένα από αυτά να προστεθεί ο αριθμός πρωτοκόλλου του σχολείου.
2. Στη συνέχεια πραγματοποιείται συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας και αποφασίζεται η συνέχιση του μπλοκαρίσματος της λειτουργίας των ομάδων εργασίας. Στα πλαίσια της συλλογικής μας δέσμευσης, υπογράφουμε οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας το παρακάτω ψήφισμα το οποίο καταθέτουμε στο σωματείο μας:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ …. ΔΣ/Νηπιαγωγείου

Οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού σχολείου/νηπιαγωγείου συγκεντρωθήκαμε σήμερα, ……….....…….. .…./04/2014, μετά την ανάθεση για υποχρεωτική συμμετοχή μας στις ομάδες εργασίας από το διευθυντή/ντρια του σχολείου μας και δηλώνουμε τα παρακάτω:
Με το πρακτικό μας ….. έχουμε πάρει απόφαση με την οποία δε συγκροτούμε ομάδες εργασίας, την οποία συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε.

Η απόφασή μας αυτή δε δηλώνει αδυναμία συγκρότησης των ομάδων αλλά θεωρούμε  πως η αξιολόγηση δεν υπηρετεί την προώθηση των σύγχρονων μορφωτικών, εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών αναγκών των μαθητών και δε στοχεύει στη βελτίωση του συνολικού και πολυδιάστατου έργου των εκπαιδευτικών. Αντιθέτως, μέσω της υποταγής σε αξιολογικούς δείκτες,  διαμορφώνεται ένα σχολείο που οδηγεί στην υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών, στη συρρίκνωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου, στη χειροτέρευση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών και εντέλει στην απόλυση  χιλιάδων εκπαιδευτικών. Η εκπαίδευση δε χρειάζεται σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων, το δικαίωμα στη μόρφωση  πρέπει να είναι ενιαίο για όλα τα παιδιά.
Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε προς το σωματείο μας ότι οι παρακάτω που υπογράφουμε έχουμε την πρόθεση να αρνηθούμε τη συμμετοχή μας στις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης, στις ομάδες, δε θα συμμετέχουμε στη συγκρότηση και λειτουργία τους, δε θα καταθέσουμε κείμενα αποτίμησης των δεικτών και σχέδια εργασίας, δε θα δεχτούμε στην τάξη αξιολογητές που έχουν στόχο την ατομική μας αξιολόγηση.
Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε την άρνηση με μαζικό πανελλαδικό ρεύμα άρνησης και τις στάσεις εργασίας.
Οι υπογράφοντες

Το σωματείο μας συγκεντρώνει τα ψηφίσματα ανά σχολική μονάδα αλλά και ατομικές υπογραφές από το σύνολο των σχολικών μονάδων.

Στην κατεύθυνση υπεράσπισης της απόφασης της ΓΣ και με στόχο τη δημιουργία μαζικού ρεύματος για να μην προχωρήσει η αυτοαξιολόγηση και η αξιολόγηση, η ΓΣ του συλλόγου μας αποφάσισε ακόμη:
1)                 Συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια. Αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

2)                 Καλεί τη ΔΟΕ να κάνει πανελλαδικό κάλεσμα υπογραφών, προτείνοντας ένα αντίστοιχο ψήφισμα με αυτό του συλλόγου μας που θα προωθήσει πανελλαδικά. Την καλούμε να εξαγγείλει ΓΣ και να προχωρήσει σε ολομέλεια προέδρων το αργότερο ως τις 30/4.

3)                 Καλούμε τους άλλους συλλόγους εκπ/κών Π.Ε. να συνυπογράψουμε κοινή πρόταση για ολομέλεια προέδρων στις 30/4 ενεργοποιώντας τον κανονισμό της ολομέλειας προέδρων που ορίζει ότι το 1/6 των συλλόγων δικαιούται να καλέσει ολομέλεια

4)                 Αποφασίζουμε τη διαγραφή όσων σχολικών συμβούλων συμμετείχαν στο σεμινάριο κι είναι μέλη του συλλόγου μας και καλούμε και τους άλλους συλλόγους να πράξουν το ίδιο

5)                 Ενεργοποιούμε το απεργιακό ταμείο. Συγκεκριμένα, όσοι συνάδελφοι μέλη του συλλόγου μας απέργησαν 4 ημέρες από το Σεπτέμβρη ως το Δεκέμβρη του 2013 θα πάρουν από το απεργιακό ταμείο 20 ευρώ και άλλα 20 ευρώ για όσους απεργήσουν 3 μέρες από Γενάρη ως και Απρίλη. Οι εκπαιδευτικοί που δικαιούνται τα παραπάνω ποσά από το απεργιακό ταμείο χρειάζεται να καταθέσουν μια βεβαίωση με την υπογραφή του διευθυντή/ντρια τους που να αναφέρει τις ημερομηνίες που τους έχει δηλώσει ως απεργούς καθώς επίσης και αντίγραφο των εκκαθαριστικών μισθοδοσίας που περιλαμβάνονται οι απεργιακές κρατήσεις (για την περίοδο από 1/9-31/12-2013). Τα χρήματα να δοθούν την Πέμπτη 10/4 κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής αγώνα στις 18.30, στο 39ο-141ο ΔΣ και ξανά μετά το Πάσχα για όσες/ους δεν τα πάρουν τώρα.

6)                 Συνεδρίαση της επιτροπής αγώνα την Πέμπτη 10/4, στις 18.30, στο 39ο-141ο ΔΣ και των εκπροσώπων των σχολείων για να συγκεντρώσουμε τα ψηφίσματα και τις υπογραφές και να οργανώσουμε τη δράση του σωματείου. Στη συνεδρίασή της προτείνει  γράμμα, αφίσα κ.λπ. οργανώνει εκδηλώσεις με γονείς κ.λπ. Νέα συνεδρίαση με το άνοιγμα των σχολείων

7)                 Αν καλεστούν οι διευθυντές για συμμετοχή σε σεμινάρια ενημέρωσης για την ατομική αξιολόγηση, τους καλούμε να μη συμμετέχουν και για το σκοπό αυτό και την οργάνωση των συγκεντρώσεων ακύρωσης κηρύττουμε στάσεις εργασίας.

8)                 Αμέσως μετά το Πάσχα παράσταση στο ΔΣ της ΔΟΕ  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου