Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ σχετικά με τη συνεδρίαση του ΓΣ στις 3/7 και τη μάχη ενάντια στον νόμο για τις διαδηλώσεις
Οι Γενικοί Σύμβουλοι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ Αργύρης Χρήστος, Ζαμπουλάκης Νίκος, Κουρούκλης Αντώνης, Παραφόρου Άντα, Ρέππα Ντίνα, Ρίζος Μιχάλης, Χαλαστάνης Θόδωρος
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3/7/2020 το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, το πρώτο δια ζώσης μετά την επιδημία του κορονοϊού. Όπως ήταν αναμενόμενο στη συζήτηση κυριάρχησε η αντιμετώπιση του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.
Η αρχική τοποθέτηση όλων των παρατάξεων ήταν ενάντια στο νόμο, με διαφορετικούς τόνους η κάθε μία, με γενική επωδό ότι πρόκειται για «ιδιώνυμο», αντιδημοκρατικό νόμο και ότι θα πρέπει να κάνουμε το παν για «να μείνει στα χαρτιά», ότι για την ΑΔΕΔΥ είναι «αιτία πολέμου».
Ακόμα και η ΔΑΚΕ, αποστασιοποιήθηκε (πιο χαλαρά και με λιγότερο σκληρούς χαρακτηρισμούς), αν και στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής προχθές, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΔΑΚΕ Γ. Πάϊδας, τοποθετήθηκε όπως και η ΓΣΕΕ («όχι απόσυρση του νόμου αλλά περισσότερος διάλογος», «τροποποίηση ορισμένων ακραίων άρθρων του», «σωστό είναι να μπουν κανόνες και να μην διασαλεύεται η κοινωνικοικονομική ζωή»!).
Ακόμα και η ΔΑΚΕ, αποστασιοποιήθηκε (πιο χαλαρά και με λιγότερο σκληρούς χαρακτηρισμούς), αν και στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής προχθές, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΔΑΚΕ Γ. Πάϊδας, τοποθετήθηκε όπως και η ΓΣΕΕ («όχι απόσυρση του νόμου αλλά περισσότερος διάλογος», «τροποποίηση ορισμένων ακραίων άρθρων του», «σωστό είναι να μπουν κανόνες και να μην διασαλεύεται η κοινωνικοικονομική ζωή»!).
Ωστόσο καμιά δύναμη πλην ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και ΜΕΤΑ δεν έθεσαν πρόγραμμα δράσης και ειδικά πρόταση απεργιακής απάντησης, παρά μόνο κάλεσμα σε απογευματινό συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης, Πέμπτη 9 Ιουλίου.
Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στην τοποθέτησή τους:
1) Έθεσαν γενικότερο θέμα άσφαιρης, συναινετικής κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης που απελευθερώνει την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και την κλιμάκωση του αντιλαϊκού μπαράζ νομοσχεδίων.
2) Περιέγραψαν ότι ο εν λόγω αντιδραστικός, «χουντικός» νόμος αποτελεί κλιμάκωση μιας σειράς επιλογών των κυβερνήσεων (και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ) και του αστικού κράτους ενάντια στη λαϊκή θέληση και διεκδίκηση, τους αγώνες και τις απεργίες, κλιμακώνει την καταστολή, βάζει την αστυνομία «επίτροπο» στα σωματεία, τις διαδηλώσεις και τις συναθροίσεις. Έχει και προληπτικό χαρακτήρα μπροστά στην κοινωνική θύελλα που έρχεται το επόμενο διάστημα με τη μαζική φτωχοποίηση, την ανεργία, τους μισθούς-επιδόματα πείνας, την ελαστική – προσωρινή εργασία.
3) Ότι οι εξεγέρσεις παγκοσμίως (πρόσφατα στις ΗΠΑ με την υπόθεση Φλόυντ) και η πρωτοφανής βαρβαρότητα του καπιταλισμού σε όλα τα πεδία επιβάλλουν στο εργατικό κίνημα στρατηγικές ανατροπής, ρήξης με τις επιλογές του κεφαλαίου, κοινωνικής απελευθέρωσης.
4) Κατηγόρησαν τις άλλες δυνάμεις για υποκρισία και άσφαιρη λογοκοπία ενάντια στο νόμο, όπως και σε όλο ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης (για «χαρτοπόλεμο» και όχι πόλεμο). Για υποταγή στις κυβερνητικές επιλογές από τη στιγμή που αρνούνται να προτείνουν απεργιακή απάντηση απέναντι σε ένα νόμο τομή για τη μεταπολίτευση, που καταργεί ακόμα και τις αστικές, συνταγματικές ελευθερίες. Απευθυνόμενες ειδικά στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, έκαναν σκληρή κριτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρά τον κομμουνιστικό και ταξικό διακηρυκτικό λόγο στην πράξη συντάσσονται με τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας στην πρακτική, αγωνιστική δράση. Ότι οι δυνάμεις των υγειονομικών και άλλων κλάδων (με τη συμβολή και του ΠΑΜΕ) δεν σιωπήσαν κάτω από τις μάσκες στην πανδημία, στην Πρωτομαγιά κλπ και το ΠΑΜΕ σιωπά τώρα που «βγήκαν οι μάσκες» και αρνούνται την απεργιακή δράση και την κλιμάκωση του αγώνα.
5) ‘Ότι πρόκειται για καινοφανή πρωτοτυπία να σηκώνουν οι παρατάξεις αγωνιστικές κορώνες ότι «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά» σαν να έχει ήδη περάσει, όταν ο νόμος είναι ακόμα υπό συζήτηση, και το ΓΣ πρέπει να οργανώνει το σχέδιο ανατροπής και μη ψήφισης του.
6) Περιέγραψαν τέλος τα βασικά χαρακτηριστικά του νόμου, όπως συνοψίζονται στο σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν οι Παρεμβάσεις στο ΓΣ (επισυνάπτεται). Και πρότειναν με σαφήνεια 24ωρη απεργία τη μέρα κατάθεσης του νόμου στην ολομέλεια της Βουλής (Τετάρτη 8 Ιούλη), απεργιακό συλλαλητήριο την ίδια μέρα και απογευματινό συλλαλητήριο-περικύκλωση της Βουλής την επόμενη μέρα που είναι προγραμματισμένη η ψήφιση του.
Μετά τη δριμύτατη κριτική των Παρεμβάσεων για άσφαιρα πυρά, η ΔΑΣ-ΠΑΜΕ αναδιπλώθηκε και επέλεξε την ξέπνοη απάντηση δια της στάσης εργασίας, την οποία και πρότεινε για την Τετάρτη 8 Ιούλη και απογευματινό συλλαλητήριο την Πέμπτη. Η πρόταση της ΔΑΣ για στάση εργασίας είναι κυρίως επικοινωνιακή και δεν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη μορφή της απεργίας για αγωνιστικό μπλοκ ικανό να δώσει μάχη αποτροπής ψήφισης του αντιδραστικού νομοσχεδίου και όχι μόνο συμβολικής διαμαρτυρίας. Γι' αυτό άλλωστε, παρέμεινε μια πρόταση μόνο στα πλαίσια του δημοσίου και της ΑΔΕΔΥ και δεν συνοδεύτηκε από αλλαγή στάσης και αντίστοιχη πρόταση πχ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας ή αλλού. Η πρόταση της ΔΑΣ/ΠΑΜΕ έγινε το σωσίβιο και για τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού που ήθελαν διακαώς να αποφύγουν την απεργιακή σύγκρουση με την κυβέρνηση. Γι' αυτό και τελικά συντάχτηκαν με αυτή όλες οι άλλες δυνάμεις (ΕΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ), ΔΗΣΥΠ/ΚΙΝΑΛ, Συνδικαλιστική Ανατροπή, ΔΑΚΕ - με διαφοροποίηση της μόνο ως προς την ημερομηνία της στάσης εργασίας, 9 αντί 8 Ιούλη.
Γι’ αυτό ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και ΜΕΤΑ επέμειναν και ψήφισαν την πρόταση τους για 24ωρη απεργία στις 8 Ιούλη και απογευματινό συλλαλητήριο-περικύκλωση της Βουλής την επόμενη μέρα.
Θα φωνάζουμε, δε θα σιωπήσουμε
Θα διαδηλώνουμε, δε θα υποταχτούμε
Θα αναπνεύσουμε, δε θα μας πνίξετε
Θα ανατρέπουμε, δε θα διαχειριζόμαστε τις αντιλαϊκές πολιτικές
Θα τσακίσουμε τον χουντικό νόμο της κυβέρνησης
Το ΨΗΦΙΣΜΑ-ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ που κατέθεσαν οι Παρεμβάσεις στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ
Να ανατρέψουμε το μεγάλο αδελφό και τη νέα «χούντα» που ετοιμάζουν
Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις» που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση και θέλει να το ψηφίσει τάχιστα, βάζει στο γύψο το δικαίωμα στη διαδήλωση και στη δημόσια συγκέντρωση. Προβλέπει ιδιώνυμο κατά διαδηλωτών, απαγορεύσεις, εξοντωτικές αποζημιώσεις και ευχέρεια στη διάλυση των συγκεντρώσεων. Το δικαίωμα στη διαδήλωση και η ελευθερία της συνάθροισης παραμένουν μόνο όταν το επιτρέπουν η αστυνομία και η κυβέρνηση! Η δημόσια συνάθροιση και διαδήλωση όμως είναι θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και δεν μπορεί να ασκούνται με άδεια των κυβερνήσεων, ενάντια στις πολιτικές των οποίων κυρίως εκδηλώνονται.
Με το νομοσχέδιο που αποτελεί σταθερό και διαχρονικό πόθο του ΣΕΒ και του κεφαλαίου, επιχειρείται να επιβληθεί:
1) Οι διαδηλώσεις να γίνονται μόνο με άδεια της ΕΛΑΣ, καθώς ο «οργανωτής» θα πρέπει να έχει γνωστοποιήσει σε ειδική πλατφόρμα, χρόνο, μέρος και σκοπό (!) της κινητοποίησης. Το κράτος και η αστυνομία θα είναι πλέον «επίτροποι» στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς και θα αξιολογούν τους στόχους, τα αιτήματα και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων.
2) Η αστυνομία να αποφασίζει για το που επιτρέπεται η συγκέντρωση, τι χώρο θα καταλαμβάνει, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η «μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα».
3) Υποχρεωτική δήλωση ατόμου - «οργανωτή» για κάθε διαδήλωση, ο οποίος είναι υπεύθυνος «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση». Δηλαδή, κυβερνήσεις, κράτος και εργοδότες θα μπορούν να φορτώσουν στον «οργανωτή» όλες τις «βλάβες» και τις ζημιές, που συνήθως προκύπτουν από την προσπάθεια καταστολής μιας διαδήλωσης, με εξοντωτικές αποζημιώσεις, έτσι ώστε να γίνεται πρακτικά αδύνατο να καλεστεί μια συγκέντρωση.
4) Υποχρέωση του «οργανωτή» να «ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης» και «συνεργασία» με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή! Χωρίς «συνεργασία» με την ασφάλεια η δημοκρατία καταργείται.
5) Κάθε «αυθόρμητη υπαίθρια συνάθροιση» επιτρέπεται μόνο όταν «δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Προπαντός ο έλεγχος των κοινωνικών αγώνων, η οικονομική λειτουργεία της αγοράς, η διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου και της εργασιακής εκμετάλλευσης – γι’ αυτό γίνονται όλα!
6) Η διάλυση μιας διαδήλωσης να λαμβάνεται με απλή απόφαση της αστυνομίας, χωρίς καν την παρουσία και εντολή εισαγγελέα.
7) Απαγόρευση των διαδηλώσεων εάν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» ή αν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Μάλιστα, η ΕΛΑΣ θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύει προκαταβολικά μια διαδήλωση με βάση τον «εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων»!
8) Συστήνει «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας» για να ταυτίσει το ριζοσπαστισμό και τη δυναμική, συλλογική διεκδίκηση ακόμα και με το έγκλημα (πρακτικές FBI).
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά αντιδραστικό, που μεταφέρει στο σήμερα πολλές από τις χουντικές διατάξεις, που επιβάλλει το κράτος του αστυνόμου και αντιμετωπίζει τους αγώνες ως όχληση, με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και την ανεμπόδιστη προώθηση της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής. Με το νομοσχέδιο αυτό οι κοινωνικοί αγώνες με τις διαδηλώσεις, ακόμα και η καθημερινή πάλη εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων θα συναντά μεγάλες δυσκολίες. Βεβαίως, η κυβέρνηση πατά πάνω στην πολύχρονη προετοιμασία δημοτικών αρχών (όπως του Καμίνη, αλλά και τώρα του Μπακογιάννη), των μεγαλοξενοδόχων και του ΣΕΒ, των προηγούμενων κυβερνήσεων (βλ. και το νόμο για τις απεργίες), τις απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης μέσα στην πανδημία, καθώς και στο σιωπητήριο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Ο αγώνας για το δικαίωμα στη διαδήλωση πρέπει να γίνει υπόθεση του κινήματος, όλου του λαού και της νεολαίας. Κανένας αγώνας των καταπιεσμένων δεν πήρε άδεια από την αστυνομία και το κράτος για να αναπτυχθεί. Καλούμε σε συντονισμό ενάντια στο νομοσχέδιο – γύψο στις διαδηλώσεις και εργατικούς αγώνες για την αποτροπή της ψήφισης και την ανατροπή του.
Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ να αποφασίσει:
Α) προκήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής
Β) οργάνωση συλλαλητηρίου μαζί με τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα την ημέρα της ψήφισης καθώς και άλλων δυναμικών κινητοποιήσεων που χρειάζεται να προηγηθούν
-Θα φωνάζουμε, δε θα σιωπήσουμε
-Θα διαδηλώνουμε, δε θα υποταχτούμε
-Θα αναπνεύσουμε, δε θα μας πνίξετε
-Θα ανατρέπουμε, δε θα διαχειριζόμαστε τις αντιλαϊκές πολιτικές
-Θα τσακίσουμε τον χουντικό νόμο της κυβέρνησης
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου