Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Πλωτός φράχτης: Ιδεοληπτική ανοησία ή απάτη;

Έχουν περάσει ακριβώς 2.500 χρόνια από την τελευταία φορά που κάποιος πίστεψε ότι θα τιθασεύσει τη θάλασσα, πριν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαντασιωθεί ότι θα κλείσει με φράχτες το Αιγαίο Πέλαγος, προκαλώντας τόσο την κατακραυγή όσο και το χλευασμό για το σχέδιό της.

Μετά τον Ξέρξη, που μαστίγωνε και αλυσόδενε τη θάλασσα στον Ελλήσποντο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε την προμήθεια ενός υδάτινου φράχτη που θα αποκλείσει τα προσφυγικά ρεύματα από τα νησιά του Αιγαίου! Μάλιστα, προχώρησε ήδη και ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό (με άγνωστη ακόμη την ανάδοχο εταιρεία), που σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη-εξπρές, θα κοστίσει μισό εκατομμύριο ευρώ! Όπως ανέδειξε το Τvxs, δημιουργώντας και τον σχετικό χάρτη, το μήκους 2,7 χιλιομέτρων «φράγμα» δεν είναι παρά μια «σταγόνα στον ωκεανό», συγκρινόμενο με το μέγεθος μόνο της Λέσβου.

Οποιοσδήποτε σώφρων πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ότι θα ήταν αδύνατο να αποκλειστεί ένα νησί, μια περιοχή ή, πολύ περισσότερο, όλο το Αιγαίο. Θα απαιτούνταν απίστευτα ποσά για ένα «φράγμα» που θα μπορούσε κάποιος με μεγάλη ευκολία, να παραβιάσει ή να παρακάμψει. Σε μια χώρα μάλιστα που ούτε τον ποταμό Έβρο, ένα απολύτως περιορισμένο φυσικό σύνορο, δεν μπορεί να αστυνομεύσει και να περιφρουρήσει για πολύ προφανείς λόγους. Πόσο μάλλον το απέραντο Αιγαίο!

Το ζήτημα βέβαια ήδη προκαλεί την αντίδραση της Κομισιόν καθώς αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και στη στοιχειώδη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καθώς η παρωδία αυτή δοκιμάζει την κοινή λογική, δύο εξηγήσεις μπορεί να υπάρχουν: Η πρώτη είναι πως κάποιοι, προφανώς χωρίς κανένα σχεδιασμό και λογική, ορμώμενοι από απίστευτες ιδεοληψίες, βρήκαν «έξυπνο» το βλακώδες σχέδιο ανακοπής των προσφυγικών ροών με πλωτά φράγματα. Το μόνο που θα μπορούσαν να καταφέρουν είναι να οδηγήσουν σε περισσότερους νεκρούς, αν και όπως έχουν αποδείξει στελέχη της ΝΔ και φιλικά ΜΜΕ αυτό δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα. Σε άλλη περίπτωση, βλέποντας κάποιος το υπέρογκο κόστος και τις συνοπτικές διαδικασίες «κατεπείγοντος» του διαγωνισμού μπορεί να κρίνει ότι πρόκειται για σημαντική οικονομική απάτη. Δεν αποκλείεται να συμβαίνουν και τα δύο: Δηλαδή και ιδεοληπτική ανοησία και απάτη.

Σε κάθε περίπτωση, η ακατανόητη αυτή σύλληψη της κυβέρνησης έχει κάνει τη χώρα περίγελο καθώς αντί να δαπανήσει πόρους για την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων ώστε να αποσυμφορήσει τις υποδομές της, προσπαθεί να επεκτείνει τις λογικές της Ευρώπης-Φράχτη στα θαλάσσια σύνορά της. Είναι ακριβώς αυτές οι αντιλήψεις που οδήγησαν σε μια καταστροφική διαχείριση του προσφυγικού και ενίσχυσαν την ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη.

πηγή: https://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου