Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Tαινίες-προτάσεις για τα Χριστούγεννα

Σε μια εποχή που η περίοδος των Χριστουγέννων έχει συνδεθεί απόλυτα με την ιδέα της αφθονίας και της κατανάλωσης, πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάτι περισσότερο από φώτα, εδέσματα, γυαλιστερά περιτυλίγματα και φιγούρες-καρικατούρες για να δώσουμε μια άλλη σημασία σ’ αυτές τις ημέρες. Με αυτό τον στόχο διαμορφώσαμε την παρακάτω λίστα ταινιών που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα, κάποιες άμεσα μέσα από κλασσικές ιστορίες, και κάποιες έμμεσα μέσα από το πνεύμα της αγάπης, της συμφιλίωσης και της αλληλεγγύης.


1. Ένα Δέντρο μια Φορά

Η τρυφερή ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά για τη φιλία μεταξύ ενός εγκαταλελειμμένου, ξεχασμένου δέντρου και ενός άστεγου μικρού αγοριού στο γκρίζο, χειμωνιάτικο αστικό τοπίο. Η ταινία αγγίζει με έναν μοναδικό τρόπο θέματα όπως την εγκατάλειψη του ανθρώπου και της φύσης, τη μοναξιά, την κοινωνική απομόνωση, τηνπεριθωριοποίηση.

Βαθμίδα: Δημοτικό, Γυμνάσιο

2. Το Ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα Αστεράκι.

Ένα ποντικάκι μένει με τον παππού του σε μια ποντικότρυπα. Θέλει με κάθε τρόπο να αγγίξει ένα αστέρι. Πλησιάζουν Χριστούγεννα και η οικογένεια που κατοικεί στο σπίτι στολίζει το δέντρο. Το ποντικάκι ενθουσιάζεται καθώς βλέπει το αστέρι στην κορυφή του δέντρου και αποφασίζει να το αγγίξει. “Ποτέ δε θα καταφέρεις να αγγίξεις ένα αστέρι. Είναι πολύ ψηλά”, του μεταφέρει σε γλυκείς τόνους ο παππούς του. Εκείνο δεν πτοείται. Προσπαθεί ξανά και ξανά ώσπου το αστέρι έρχεται…στο σαλόνι του σπιτιού τους! Ναι! Είναι στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Σκαρφαλώνει αλλά κάθε φορά κάποιος, ένα στρατιωτάκι, μια κουκλίτσα, ένα ναυτάκι, το καθυστερούν και προσπαθούν να του αλλάξουν τα σχέδια. Στο τέλος το ποντικάκι καταφέρνει να πετύχει το γλυκό του όνειρο.

Ένα βίντεο βασισμένο στο γνωστό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά για το θάρρος καιτην πίστη στον εαυτό μας.

Βαθμίδα: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό



3. Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (A Christmas Carol)

Η κλασική ιστορία του Καρόλου Ντίκενς στην γλαφυρή ταινία του 1970 με τον Άλμπερτ Φίνει με ελληνικούς υπότιτλους. Ίσως η πιο χαρακτηριστική ιστορία για την περίοδο με δεκάδες δραματοποιήσεις σε μορφή ταινιών, καρτούν, θεατρικών. Μια κλασική ταινία για τα μύρια κακά που φέρνει η απληστία, η προσήλωση στο χρήμα και στα υλικά αγαθά, και ο ατομισμός.

Βαθμίδα: Δημοτικό, Γυμνάσιο


4. Rudolph, the red-nosed reindeer

Το κλασικό παραμύθι του Ρούντολφ, ενός ελαφιού διαφορετικού από τα άλλα, το οποίο γίνεται δέκτης πειραγμάτων και αποκλεισμού εξαιτίας της μεγάλης κόκκινης μύτης του. Μια ιστορία για το τι σημαίνει να αισθάνεσαι αποκλεισμένος, αλλά και τι σημαίνει να ξεπερνάς τους φόβους σου και τις προκαταλήψεις των άλλων.

Βαθμίδα: Δημοτικό



5. The snowman (1982)

Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Ρέιμοντ Μπρίγκς, το καρτούν αυτό χωρίς διαλόγους, αλλά με φανταστική μουσική επένδυση, μας ταξιδεύει στον κόσμο ενός μικρού αγοριού που γίνεται φίλος με έναν χιονάνθρωπο μια κρύα, χριστουγεννιάτικη νύχτα. Μια ευαίσθητη, αισθητικά και μουσικά εξαίρετη ταινία μικρού μήκους που μιλά για τη φιλία, την επικοινωνία και την απώλεια. Το τραγούδι “Walking in the air” είναι το μοναδικό κομμάτι με λόγια από την ταινία και είναι πραγματικά εξαιρετικό, και μπορεί να διδαχτεί ξεχωριστά στο μάθημα ξένης γλώσσας.

Βαθμίδα: Δημοτικό





6. Μια ιστορία για τον Αϊ Βασίλη / Christmas Story / Joulutarina (2007,Φινλανδία)

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην Λαπωνία, ο νεαρός Νικόλας χάνει την οικογένειά του σε ένα ατύχημα. Οι χωριανοί αποφασίζουν να αναλάβουν όλοι μαζί το ορφανό παιδί. Κάθε οικογένεια θα φροντίζει τον Νικόλα για ένα χρόνο. Στο τέλος κάθε χρόνου, την ημέρα των Χριστουγέννων, ο Νικόλας θα πρέπει να πηγαίνει σε άλλο σπίτι. Για να δείξει την ευγνωμοσύνη του στους συγχωριανούς του, ο Νικόλας αποφασίζει να φτιάξει παιχνίδια για τα παιδιά κάθε οικογένειας, ως αποχαιρετιστήρια δώρα. Με τα χρόνια, οι οικογένειες που έχουν φιλοξενήσει τον Νικόλα πληθαίνουν και σχεδόν κάθε σπίτι βρίσκει δώρα στο κατώφλι του το πρωί των Χριστουγέννων.
Κάποια στιγμή υπάρχει έλλειψη τροφίμων στο χωριό, και οι χωριανοί αναγκάζονται να στείλουν τον Νικόλα να δουλέψει ως μαθητευόμενος στον ερημίτη ξυλουργό Ισάκι. Με την σκληρή καθοδήγηση του Ισάκι, ο Νικόλας αναπτύσσει ικανότητες που τον βοηθούν να φτιάξει ακόμη καλύτερα δώρα και να δουλεύει ακόμη πιο γρήγορα. Ο Ισάκι, όμως, που μισεί τα παιδιά, απαγορεύει στον Νικόλα να φτιάχνει δώρα. Η παράδοση των χριστουγεννιάτικων δώρων κινδυνεύει να διακοπεί.

Βαθμίδα: Δημοτικό


7. To Πολικό Εξπρές (The Polar Express, 2004)

Παραμονή Χριστουγέννων ένα μικρό αγόρι ξεκινά μια μαγική περιπέτεια στον Βόρειο Πόλο με το Πολικό Εξπρές. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα μάθει πολλά πράγματα για την φιλία, την καλοσύνη και τη γενναιότητα.

Βαθμίδα: Δημοτικό


8. Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας (2005)

Ο Τσάρλι, ένα πάμπτωχο αγόρι, μαζί με τον παππού του Τζο, είναι ένα από τα πέντε τυχερά παιδιά που κερδίζουν το δικαίωμα να επισκεφτούν το εργοστάσιο σοκολάτας του εκκεντρικού Γουίλι Γουόνκα, ο οποίος είχε 15 χρόνια να κάνει την όποια δημόσια εμφάνιση. Η ξενάγηση στο θαυμαστό εργαστήριο σοκαλατοποιίας αποδεικνύεται μια αληθινή δοκιμασία, μια περιπέτεια όπου κάθε παιδί φανερώνει τα ελαττώματα και τις αρετές του. Βασισμένη στο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ, η ταινία αυτή με τη σουρεαλιστική σκηνοθεσία του Τιμ Μπάρτον μας οδηγεί σ’ ένα φανταστικό ταξίδι θίγοντας ζητήματα όπως αυτά της απληστίας, της αλαζονείας και του καταναλωτισμού.

Βαθμίδα: Δημοτικό (τελευταίες τάξεις) – Γυμνάσιο



9. Scrooged (1988)

Άλλη μια μεταφορά της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του Κ.Ντίκενς στον κινηματογράφο, αυτή τη φορά με τη μορφή ξεκαρδιστικής, μαύρης κωμωδίας με τον Μπιλ Μάρει. Προσαρμοσμένη στο περιβάλλον της εποχής των μεγάλων επιχειρήσεων και των γιάπηδων, το μήνυμα της πιο κλασικής ιστορίας των Χριστουγέννων παραμένει το ίδιο επίκαιρο.

Βαθμίδα: Λύκειο



10. The Nightmare before Christmas (1993)

Το μοναδικό musical animation του Τιμ Μπάρτον με την ανατριχιαστική αλλά και ρομαντική ατμόσφαιρα, χαρακτηριστική του δημιουργού. Η ταινία μας μιλάει για τονJack Skellington, τον βασιλιά της πόλης του Χάλογουιν, ο οποίος έχει βαρεθεί τη ζωή του στη χώρα του τρόμου, του σκοταδιού και της φάρσας. Τυχαία ανακαλύπτει τη φωτεινή, φανταχτερή πόλη των Χριστουγέννων, κι αποφασίζει να την κάνει δική του. Στην ταινία θίγονται ζητήματα όπως η απληστία και η κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών.

Βαθμίδα: Λύκειο



11. Ο Ψαλιδοχέρης ( Εdward Scissorhands – 1990)

Το κλασικό, σκοτεινό παραμύθι του Τιμ Μπάρτον όπως το εξιστορεί μια γιαγιά στην εγγονή της μια νύχτα Χριστουγέννων. Ένα παραμύθι για το γιατί χιονίζει κάθε νύχτα Χριστουγέννων. Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, την καλοσύνη και την αποδοχή. Ένα διαφορετικό, ιδιαίτερο πλάσμα που προκαλεί τον θαυμασμό αλλά και την καταδίωξη των ανθρώπων…

Βαθμίδα: Γυμνάσιο, Λύκειο



12.Καλά Χριστούγεννα (Joyeux Noël, 2005)

Αντιπολεμική ταινία που εκτυλίσσεται στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα στην αιματοχυσία και τη βαναυσότητα του πολέμου και καθώς πλησιάζουν Χριστούγεννα οι στρατιώτες στο Δυτικό Μέτωπο θα ζήσουν μια στιγμή ειρηνικής συνύπαρξης που όσο φευγαλέα κι αν είναι θα τους γεμίσει με αισιοδοξία και γαλήνη. Αψηφώντας όλα τα εμπόδια τέσσερα άτομα από αντίθετα στρατόπεδα θα έρθουν κοντά σε αυτή τη σύντομη ανακωχή και θα βιώσουν την ελπίδα, την καλοσύνη και την ανθρωπιά.

Βαθμίδα: Γυμνάσιο – Λύκειο



Σ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου