Όποιος δεν έχει επισκεφθεί το Άγιο Όρος «αδικεί τον εαυτό του». Την δήλωση αυτή είχε κάνει ο νυν πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον Αύγουστο του 2014 κατά την επίσκεψή του στον Άθω. Λίγους μήνες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και γίνει κυβέρνηση. Τότε βέβαια ουδείς φαντάζονταν ότι θα έρχονταν η στιγμή που η φράση αυτή θα παραφράζονταν από την ίδια την πραγματικότητα: «Όποιος δεν νομοθετήσει για το Άγιο Όρος, αδικεί την κυβέρνησή του».
Η τελευταία αυτή δήλωση δεν έγινε ποτέ. Όμως εφαρμόστηκε στην πράξη στις 21 Δεκεμβρίου του 2016. Όταν με πρωτοβουλία του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, συντάχθηκε, προτάθηκε και ψηφίστηκε, διακομματική τροπολογία, που παρείχε σειρά φορολογικών προνομίων και την θέσπιση ετήσιου ακατάσχετου ποσού, στις Μονές της Χερσονήσου του Άθω. Δηλαδή μια εξαιρετικά ειδική μεταχείριση και καταφανέστατη εξαίρεση από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία. Μια νομοθετική ρύθμιση που έγινε ξεκάθαρη προσπάθεια να «περάσει» διακριτικά αφού ενσωματώθηκε στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2016, κάπου ανάμεσα σε 39 άλλες υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες.
Πολλά είναι τα εντυπωσιακά στοιχεία αυτής της τροπολογίας (για την ιστορία πρόκειται για την υπαριθμ. 884/112).
Πρώτο: Την κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος, την εισηγήθηκε στην Βουλή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης και εκτός από τους δύο την συνυπέγραψαν οι ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων και ο Θανάσης Μπούρας από την Νέα Δημοκρατία.
Δεύτερο: Παρότι υπογράφθηκε και από την Ν.Δ κατάργησε διάταξη που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σχετικά με την φορολογία των Μονών.
Τρίτο: Κανένα πολιτικό κόμμα δεν την καταψήφισε αφού το Ποτάμι απείχε από την συγκεκριμένη ψηφοφορία και το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».
Δεν είναι σωστό να δίνει απολογισμό το Αγ.Όρος
Μιλώντας στην Βουλή, ο Γ. Λαζαρίδης εξήγησε ότι υπάρχουν σοβαροί ιστορικοί λόγοι ώστε οι Μονές του Αγίου Όρους να μην δίνουν λογαριασμό για το που ακριβώς ξοδεύουν τα χρήματα που εισπράττουν από την κρατική χρηματοδότηση. Κι αυτό για την στάση που τήρησαν στο …προσφυγικό ζήτημα. Μόνο που δεν αναφέρονταν στην σύγχρονη προσφυγική κρίση αλλά στην Μικρασιατική Καταστροφή.
Όπως είπε: «Αυτή η τροπολογία αφορά τη διόρθωση ενός λάθους γιατί το 2013 πέρασε μία διάταξη, με την οποία ζητείται απολογισμός του έτους από τις μονές του Αγίου Όρους. Το 1932 οι μονές του Αγίου Όρους είχαν παραχωρήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό εκτάσεων στη Χαλκιδική στο Δημόσιο για την αποκατάσταση των προσφύγων.
Στη συνέχεια, επειδή με την παραχώρηση αυτή έχαναν πόρους οι μονές του Αγίου Όρους, σε αντάλλαγμα το Δημόσιο κατέβαλε, υπό τη μορφή επιχορήγησης ένα ποσό ετησίως στο Άγιο Όρος. Και αυτό, βεβαίως, εμφανιζόταν ως ετήσια οικονομική χορηγία, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι λόγω της μεγάλης οικονομική προσφοράς των ιερών μονών του Αγίου Όρους στο ελληνικό Δημόσιο για την αποκατάσταση των προσφύγων, την οποία κανείς μας δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Το 2013, όμως, ήρθε μία διάταξη εδώ και ψηφίστηκε, με την οποία πλέον απαιτείται κάθε χρόνο να δίνει απολογισμό το Άγιο Όρος, κάτι το οποίο δεν είναι σωστό. Και με αυτή την τροπολογία ζητούμε να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς, γιατί πραγματικά αυτό που συνέβη το 2013 αποτελεί αδικία για τα μοναστήρια του Αγίου Όρους».
Λίγο αργότερα ο αρμόδιος για το νομοσχέδιο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης θα απαντήσει: «Η τροπολογία γίνεται δεκτή. Είναι μια διακομματική τροπολογία, που αφορά το καθεστώς των ιερών μονών του Αγίου Όρους. Περιέχει τον τρόπο με τον οποίο η επιδότηση, που έχει συμφωνηθεί να δοθεί φέτος, θα θεωρηθεί ως χορηγία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Έτσι η τροπολογία μετατρέπεται στο άρθρο 52 του νομοσχεδίου για τον Χωρικό Σχεδιασμό.
Ακατάσχετο 2.000.000 ευρώ ετησίως
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην εισηγητική έκθεσή της καταγράφονται και άλλα πράγματα που δεν ανέφερε ο εισηγητής της, Γιώργος Λαζαρίδης. Μεταξύ αυτών λέει ότι «στο ‘Αγιο Όρος, τόσο για τις λειτουργικές δαπάνες των Ιερών Μονών, όσο και για το κοινωνικό τους έργο, δεν καταβάλλονται άλλες επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Συνεπώς η σύσταση και η αποφυγή της δέσμευσης/κατάσχεσης της ετήσιας οικονομικής χορηγίας σκοπό έχει να καλύψει τις βασικές λειτουργικές δαπάνες των Ιερών Μονών, που προϋπολογίζονται δυνάμει των δικών τους στοιχείων σε ποσό που υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ ετησίως, δαπάνες σχετικές με την πατροπαράδοτη φιλοξενία». Επί της ουσίας δηλαδή γίνεται λόγος για ακατάσχετο ποσό της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.
Επίσης στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι η ετήσια επιχορήγηση που παρέχεται στο Άγιο Όρος «αποτελεί ενέργεια της πολιτείας για την προστασία του ειδικού καθεστώτος του «το οποίον δικαιολογείται αποκλειστικώς δια λόγους πνευματικούς και θρησκευτικούς» έναντι των Ιερών Μονών «εν τη εκπληρώσει της αποστολής αυτών».»
Προκειμένου να διαμορφωθεί το ειδικό αυτό καθεστώς των Μονών, έγινε … άνω κάτω η φορολογική νομοθεσία των τελευταίων 40 χρόνων: Προστέθηκε ειδική διάταξη στον νόμο 1166 του 1981, τροποποιήθηκε ο νόμος 4129 του 2013 και επεκτάθηκε ο νόμος 3427 του 2005!
Δεν είναι …ακριβώς η πρώτη φορά
Κάπου εδώ αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που την δημοσιότητα απασχολεί το θέμα των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τις Μονές της Χερσονήσου. Ούτε είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αποδεκτές ευνοϊκές ρυθμίσεις. Ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μόλις γυρίσει από το Άγιο Όρος όταν το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών» σε μία τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά. Με αυτή οι μοναχοί απαλλάσσονταν από την υποβολή φορολογικής δήλωσης που λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 9.500 ευρώ ετησίως. Στις περιπτώσεις εκμίσθωσης ακινήτων από τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, το τέλος χαρτοσήμου των μισθωτών επιβαρύνει τον μισθωτή ενώ εξαιρούνται από την παρακράτηση και απόδοση φόρου οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους όταν απασχολούν πρόσωπα για πάσης φύσεως μισθωτή εργασία. Τελευταίο και σημαντικότερο ορίζονταν ως άνευ αντικειμένου και σκοπού η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων Ε9.
Την δήλωση αποδοχής στην Βουλή είχε κάνει ο βουλευτής Τάσος Κουράκης δηλώνοντας – εμφανώς απρόθυμα- ότι «στην τροπολογία κάποιων Βουλευτών για μοναχούς όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ δηλώνουμε «παρών». Εκείνη την τροπολογία είχαν προτείνει 16 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όλοι από νομούς της Βόρειας Ελλάδας: Οι Ευθ. Καρανάσιος, Γ. Ιωαννίδης, Γ. Πασχαλίδης, Δ. Σταμενίτης, Σ. Αναστασιάδης, Δ. Χριστογιάννης, Κ. Γκιουλέκας, Θ. Καραόγλου, Εμμ. Κόνσολας, Μ. Αντωνίου, Στ. Κωνσταντινίδης, Τ. Κοψαχείλης, Δ. Κυριαζίδης, Στ. Καλαφάτης, Γ. Κωνσταντόπουλος.
Είναι φανερό ότι έκτοτε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του, έχουν προοδεύσει ιδιαίτερα στις σχέσεις τους με την εκκλησία και τα μοναστήρια. Δεν ανέχονται απλά τις τροπολογίες άλλων. Αντίθετα νομοθετούν οι ίδιοι. Ομολογουμένως πολύ αποτελεσματικά.
πηγή: http://unfollow.com.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου