Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙΣ ΡΑΓΙΑΣ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ!


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ συλλ. «ο Αριστοτέλης»
           ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

http://aakaristotelis.blogspot.gr/                                                                                Παρασκευή 9/5/2013

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΞΑΝΑΚΤΥΠΗΣΕ!
(αύξηση ωραρίου στη Δ.Ε., μείωση οργανικότητας σχολικών μονάδων, Π.Δ. για υποχρεωτικές μεταθέσεις, νομοσχέδιο απολύσεων)
ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙΣ ΡΑΓΙΑΣ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ!

Ο κύβος ερίφθη!
Σε ευθεία επίθεση στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς προχώρησε η κυβέρνηση λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα. Με δυο νομοθετήματα και μια προειδοποίηση σκιαγράφησε τη νέα κατάσταση που θα επικρατεί από το Σεπτέμβριο του 2013 στο δημόσιο σχολείο αν επιτρέψουμε να  περάσουν όλα αυτά.

Στόχος τους 10.000 αναπληρωτές να μη
δουν την πόρτα των σχολείων, άλλοι 10.000-15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών να οδηγηθούν σε αναγκαστικές μεταθέσεις το επόμενο δίχρονο και αρκετοί στην απόλυση, οι διορισμοί να καταργηθούν ενώ χιλιάδες μαθητές να αναζητούν σχολείο γιατί στο σχολείο τους δε θα υπάρχει πια θέση.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προχωρά με μεγάλη ταχύτητα το σχέδιο της για την αντιδραστική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, με προμετωπίδα σε αυτή τη φάση, τη βίαιη εξάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου. Το σχολείο της αγοράς δείχνει το αποκρουστικό πρόσωπό του σε μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς.
Μια σπίθα ν’ ανάψει φωτιά στον κάμπο!

Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε. θεωρούν ότι η πρόταση των Παρεμβάσεων Β’ βάθμιας και η εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 17/6 και 5ημερη από τις 20/6 ανταποκρίνεται στους αναγκαίους αγώνες που πρέπει σύσσωμος ο κόσμος της μαχόμενης εκπαίδευσης να δώσει.

Η επίθεση στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς είναι κοινή, αφορά όλες τις βαθμίδες της. Η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος οφείλει να είναι κοινή σε περιεχόμενο και μορφές πάλης. Να προχωρήσουμε ανυπότακτα και ταξικά σ’ έναν αγώνα με χαρακτηριστικά διάρκειας και διακλαδικό συντονισμό για να υπερασπίσουμε την εκπαίδευση και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Σ΄ αυτό το πνεύμα οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε. δηλώνουν ότι θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους, ώστε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να πορευτούν μαζί σ’ αυτόν τον αγώνα. Προς τον σκοπό αυτό καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ και των τοπικών συλλόγων να προχωρήσουν σε κοινό απεργιακό βηματισμό με την ΟΛΜΕ με την άμεση σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων και την  προκήρυξη ανάλογης απεργιακής κινητοποίησης.

Με διαδικασίες express το υπουργείο σχεδιάζει:

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί υπεράριθμοι
…με την αύξηση του ωραρίου στη Β’ βάθμια
Το σχέδιο είναι μελετημένο και ξετυλίγεται γοργά. Με την απόφασή της η κυβέρνηση να αυξήσει το ωράριο των καθηγητών κατά δυο ώρες την εβδομάδα, στην ουσία υπέγραψε την απόλυση 13.000 εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας (αναπληρωτών και μονίμων) μια και τους κατέστησε με τον τρόπο αυτό χωρίς αντικείμενο εργασίας. Ειδικά, ορισμένες ειδικότητες θα βρεθούν κυριολεκτικά να μην μπορούν να καλύψουν το ωράριο τους όχι γιατί δεν το επιθυμούν αλλά γιατί δε θα περισσεύουν ώρες. Το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε την αύξηση  του ωραρίου μόνο για την Β/θμια,  σ’ αυτή τη φάση ώστε να μη ανοίξει μέτωπο με όλη την εκπαίδευση.
Με την τακτική της τμηματικής αντιπαράθεσης επιδιώκει να διαιρέσει το εκπαιδευτικό κίνημα. Αυξάνει τώρα το ωράριο στην Β/θμια και προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή του μέτρου και στην Α/θμια ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
…με την προώθηση της αλλαγής της οργανικότητας των σχολείων
Παρόμοιο είναι και το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μόνο που στους εκπαιδευτικούς δημοτικών και νηπιαγωγείων προσπαθεί σε αυτή τη φάση να επιβάλλει τις απολύσεις μέσω των συγχωνεύσεων και καταργήσεων χιλιάδων τμημάτων. Με μια πρωτοφανή εγκύκλιο στις αρχές Απριλίου, το Υπουργείο Παιδείας προσπάθησε με αριθμητικές αλχημείες να εξαφανίσει 10.000 τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα! Διαιρώντας το συνολικό αριθμό των μαθητών κάθε σχολείου δια 25, αποφάσισε ότι ένα 6θέσιο δημοτικό πρέπει να γίνει 5θέσιο και ένα 12θέσιο να υποβαθμιστεί σε 10θέσιο!!! Επιπλέον, για την πρωτοβάθμια πέρασε στο πολυνομοσχέδιο τη ρύθμιση για τη «λειτουργία επταθέσιων έως και ενδεκαθέσιων δημοτικών σχολείων καθώς και δημοτικών σχολείων άνω των δωδεκαθέσιων». Η ρύθμιση φαίνεται αθώα αλλά δεν είναι. Στην ουσία  οδηγεί στην κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων με συγχωνεύσεις -καταργήσεις σχολείων και τμημάτων και αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Έρχεται να δώσει νομική κάλυψη σε συγχωνεύσεις σχολείων και καταργήσεις τμημάτων, όπως για παράδειγμα 2 συστεγαζόμενων 10/θέσιων Δ.Σ. σε ένα 15/θέσιο, με την απώλεια φυσικά 5 τμημάτων-οργανικών θέσεων. Ο «εξορθολογισμός» των οργανικών θέσεων θα γίνει με συμπίεση του αριθμού των μαθητών, με ελάχιστο και όχι ανώτερο όριο τον αριθμό των 25 μαθητών και με την κατάργηση των χιλιάδων οργανικών θέσεων που αντιστοιχούν στα ολοήμερα. Σ’ αυτό συνηγορεί και η πεισματική άρνηση του Υφυπουργού Παιδείας Παπαθεοδώρου στη συνάντηση στις 21/4 με τη ΔΟΕ να δεσμευτεί  ότι δεν θα προχωρήσει στην κατάργηση των οργανικών θέσεων στο ολοήμερο. Κι εδώ οι προθέσεις είναι ολοφάνερες: να μειωθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό, και οι λειτουργικές δαπάνες μέσω των καταργήσεων σχολείων που θα ακολουθήσουν αυτό το σχέδιο.
Εκπαιδευτικοί νομάδες, με το Π.Δ. υποχρεωτικών μεταθέσεων. 
Ταυτόχρονα κατέθεσε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΣΤΕ, Π.Δ. για υποχρεωτικές μεταθέσεις τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και σε επίπεδο επικράτειας που αφορά και τη δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σ’ αυτό καθορίζει με σαφήνεια ότι οι εκπαιδευτικοί που θα κριθούν υπεράριθμοι και αυτοί που βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ μετακινούνται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην περιφέρεια και σε όλη την επικράτεια. Ενεργοποιείται έτσι η διάταξη που ψηφίστηκε με το μεσοπρόθεσμο (ν.4093/2012) για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις. Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι οι υπεράριθμοι, με  βάση τη «λογιστική» του ΥΠΑΙΘΠΑ, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας θα μετατεθούν υποχρεωτικά οπουδήποτε κρίνει η υπηρεσία! Απροκάλυπτη κατάργηση μ’ άλλα λόγια της οργανικής θέσης και του αμετάθετου στην εκπαίδευση! Η προοπτική αυτή δεν ακυρώνει απλά τον οικογενειακό προγραμματισμό αλλά κάθε έννοια εργασιακής προστασίας. Ο μεσαίωνας που επιβάλλουν οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα, θεσμοθετούνται επίσημα και «νόμιμα» πια στο δημόσιο. Ο εργαζόμενος δεν ανήκει στον εαυτό του αλλά στον εργοδότη του. Ο σύγχρονος δούλος έχει να διαλέξει ανάμεσα στην απόλυση και στη βίαιη μετακίνηση σε άλλο γεωγραφικό τόπο, παρατώντας ζωή, οικογενειακές υποχρεώσεις, παιδιά. Ο στιχουργός αποδεικνύεται σοφός: «για ένα κομμάτι ψωμί δε φτάνει μόνο η δουλειά…».

Μέχρι τέλη Μάη το νομοσχέδιο για την «Οργάνωση της δημόσιας διοίκησης»
«Ωστόσο, [το σχέδιο μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης] δεν είναι αξιόπιστο, χωρίς περιορισμένες υποχρεωτικές απολύσεις, που θα επιτρέψουν την πρόσληψη νέου, μορφωμένου προσωπικού που θα πρέπει να αποτελέσει βασικό συστατικό στο σχέδιο για την αναβάθμιση του Δημόσιου τομέα. Το ταμπού κατά των υποχρεωτικών απολύσεων πρέπει να ξεπεραστεί».

Έκθεση ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, 6/5/2013

Το σχέδιο προβλέπει ξήλωμα του μισού δημοσίου και απολύσεις με υπουργικές αποφάσεις!!! Οι υπάλληλοι που θα «περισσεύουν» θα πετιούνται έξω με διαδικασίες αιφνίδιου θανάτου. Μέσα στο 2013 η κυβέρνηση θέλει να μπουν σε διαθεσιμότητα-απόλυση 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Τους μακροχρόνια ασθενείς τους επιφυλάσσουν Καιάδα! Δυσίατα νοσήματα θα τίθενται ακόμα και αυτεπάγγελτα σε διαθεσιμότητα ενός ή δυο ετών και μετά ακολουθεί η απόλυση. Εν ολίγοις στο σύγχρονο πολιτισμό της καπιταλιστικής κρίσης όποιος αρρωσταίνει, αλίμονό του,  τελειώνει!!!
Δούλοι του πειθαρχικού
Και για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία περί δουλείας, η κυβέρνηση κρατά ομήρους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, με ένα πειθαρχικό δίκαιο που εκβιάζει, υποτάσσει, απολύει. Η εξουσία καταδικάζει τον υπάλληλο σε αναγκαστική αργία γιατί εκκρεμεί ένα δικαστήριο λόγω διαμάχης του με το γείτονα του!!! Ονομάζει επίορκο και απαιτεί την απόλυσή του, τον αγωνιστή του κινήματος που καταδικάστηκε για τη συμμετοχή του στη διαδήλωση!!!  
Νέα ήθη στους μισθούς
Έρχεται η ώρα του μόνιμου υπαλλήλου μειωμένου ωραρίου! Όχι δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Άρχισε η εφαρμογή του στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Ας μην ξεχνάμε ότι η Διαμαντοπούλου και η Χριστοφιλοπούλου είχαν επιχειρήσει να πληρώνονται οι αναπληρωτές ΕΣΠΑ με βάση τις ώρες εργασίας και το απέτρεψε η αποφασιστική αντίδραση των ίδιων των  αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των συλλόγων ΠΕ με τις συγκεντρώσεις, την άρνηση υπογραφής συμβάσεων και τις επισχέσεις εργασίας. Σήμερα προσφέρεται δώρο στους σχολάρχες. Σειρά αύριο έχει το δημόσιο σχολείο;
Ένα είναι το απολύτως βέβαιο:

Τα μέτρα αυτά δεν είναι ούτε αποσπασματικά αλλά ούτε και τα τελευταία. Έρχονται να συμπληρώσουν την «αξιολόγηση», το νέο πειθαρχικό δίκαιο, τις καταργήσεις- συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, και στοχεύουν στην κατασκευή χιλιάδων «υπεραρίθμων» εκπαιδευτικών, που θα εξαναγκαστούν σε υποχρεωτικές μεταθέσεις-μετακινήσεις, όπως προβλέπει το Π.Δ. που δόθηκε στη δημοσιότητα, και  σε δεύτερο χρόνο σε απολύσεις μέσω της κατάργησης των οργανικών τους θέσεων.

Δεν είναι παρά η πρώτη πράξη του δράματος. Η κυβέρνηση θέλει μετατρέψει το δημόσιο σχολείο σε χώρο όπου δε θα υπάρχει κανένα δικαίωμα, καμία ασφάλεια, θα κυριαρχεί ο φόβος και η υποταγή ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να περπατήσει η διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου και η πλήρης προσαρμογή του με τις ανάγκες της αγοράς την εποχή της καπιταλιστικής κρίσης. Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και η ΕΕ δε θεωρούν απαραίτητο το εκπαιδευτικό προσωπικό του δημόσιου σχολείου να έχει σταθερή εργασιακή σχέση. Αντίθετα, στις μέρες μας, η ελαστική εργασία, οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ, η πληρωμή ακόμα και των μονίμων με λιγότερο μισθό με βάση τις ώρες εργασίας, είναι κεντρικές προτεραιότητες και επιδιώξεις.

«Οι εκπ/κοί να βάλουν πλάτη» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας στις 8/5 μετά τη συνάντηση με την ΟΛΜΕ. Οι εκπ/κοί Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ εκπ/σης οφείλουμε να μην έχουμε αυταπάτες. Η κυβέρνηση υπηρετεί τις επιταγές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., φορτώνει την οικονομική κρίση στους εργαζόμενους και διαλύει το δημόσιο σχολείο. Οι εκπ/κοί σ’ όλες τις βαθμίδες οφείλουμε να συμπορευτούμε σ’ ένα πανεκπαιδευτικό αγώνα για να διαφυλάξουμε το δημόσιο, δωρεάν και καθολικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Για να απαγρευτούν οι απολύσεις σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα! Για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους!
Δε χωράει καμία αυταπάτη, είμαστε μπροστά σ’ ένα κηρυγμένο πόλεμο που οφείλουμε να δώσουμε αν θέλουμε να μη γίνουμε ραγιάδες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου