Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025

Κάθε παιδί είναι παιδί μας: Η Γάζα και ο θάνατος της παγκόσμιας συνείδησης

του Henry Α. Giroux*

μετάφραση: Σοφία Χατζοπούλου

Οι μαζικοί θάνατοι στη Γάζα είναι κάτι παραπάνω από μια ανθρωπιστική κρίση — πρόκειται για μια κατακλυσμιαία ρήξη στο ηθικό σύμπαν μας

Το μπρούτζινο άγαλμα της Marie Uchytilová, με τον τίτλο “Μνημείο στα Παιδιά Θύματα του Πολέμου,” το οποίο απεικονίζει τα 82 παιδιά από το χωριό Lidice της Τσεχίας που δολοφονήθηκαν το 1942, μας στοιχειώνει υπενθυμίζοντάς μας τη βαρβαρότητα των Ναζί στη Σφαγή του Lidice. Σε αντίποινα για τη δολοφονία του αναπληρωτή αρχηγού των SS, Reinhard Heydrich, οι Ναζί ισοπέδωσαν το χωριό Lidice, εκτέλεσαν τους άντρες και μετέφεραν τις γυναίκες και τα παιδιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η δολοφονία αυτών των παιδιών, τα πρόσωπά τους όπως αποτυπώνονται αιώνια στο γλυπτό της Uchytilová, αντηχεί βαθιά σήμερα, καθώς γινόμαστε μάρτυρες των βασανιστηρίων που υφίστανται τα παιδιά της Γάζας, όπου ο κύκλος της βίας συνεχίζει αμείωτος. Οι σφαγές των παιδιών, τότε και τώρα, αποτελούν δυνατά σύμβολα της συνεχιζόμενης τραγωδίας πολέμου και γενοκτονίας, συνδέοντας παρελθόν και παρόν σε μια αδιάσπαστη αλυσίδα ανθρώπινου πόνου.

Για την προπληρωμένη κάρτα ανεργίας

του Κώστα Μητρομάρα

Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι χιλιάδες αναπληρώτριες-ες εκπαιδευτικοί, παράλληλα με την αγωνία για την επαναπρόσληψή τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν και την οικονομική ασφυξία που προκύπτει από τις αλλαγές που επέβαλε η κυβέρνηση στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Σφαγή στις προσλήψεις αναπληρωτών/τριών Α' Διεύθυνση Αθήνας (πίνακας)



Πρόταση αγώνα και αντεπίθεσης - ΓΣ ΑΔΕΔΥ 29/8 Να γίνει η οργή και ο θυμός οργανωμένη πολιτική-κοινωνική αντιπολίτευση. Κάτω ο εργασιακός μεσαίωνας, το 13ωρο και η εργασιακή χούντα. Να ανατραπεί το νέο πειθαρχικό στο Δημόσιο. Λεφτά για μισθούς - συντάξεις, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες

ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Σε συνέχεια της μεγαλειώδους απεργίας και ιστορικών συγκεντρώσεων της 28/2 για το ατιμώρητο έγκλημα των Τεμπών, της 10ης Αυγούστου των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη όπου συντελείται το ολοκαύτωμα του 21ου αιώνα με την συνέχιση της γενοκτονίας από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, σε συνέχεια κλαδικών νικηφόρων αγώνων όπως της απεργίας των ναυτεργατών της ΠΕΝΕΝ, στέλνουμε μήνυμα αγώνα πολιτικού εκβιασμού για να ανακοπεί η καταιγίδα αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων με τη συνέχιση των αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων, τις συνεδριάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και τις Γενικές Συνελεύσεις. Πρόταση ανένδοτου αγώνα ελπίδας και στήριξης των εργαζομένων, αντεπίθεσης να πέσει η κυβέρνησης της ΝΔ και η πολιτική της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, των φονιάδων και του πολέμου, των ιδιωτικοποιήσεων, των σκανδάλων και της μίζας.