Τάσου Γκαραγκάνη (6974750410) και
Βιολέττας Πατέλη (6975308409)
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ για τη συγκρότηση του προεδρείου, πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου 2024.
Σε αντίθεση με την πρόταση των Παρεμβάσεων για προγραμματικό προεδρείο οι ΑΣΕ/ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΔΙΚΤΥΟ τοποθετήθηκαν υπέρ ενός αντιπροσωπευτικού-αναλογικού-λειτουργικού προεδρείου, όπου η ανάληψη θέσεων θα γίνει με βάση την εκλογική δύναμη των παρατάξεων. Αποτέλεσμα των παραπάνω αποτελεί η συγκρότηση του προεδρείου από τις παρατάξεις ΑΣΕ/ΔΑΚΕ/ ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ με Πρόεδρο ΑΣΕ, Γ. Γραμματέα ΔΑΚΕ, Αντιπρόεδρο ΔΗΣΥ και ταμία ΔΙΚΤΥΟ, όπου αλληλοψηφίστηκαν και εκλέχτηκαν με 9 ψήφους.
Οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων δηλώσαμε ότι δεν αποδεχόμαστε καμία θέση και δεν ψηφίζουμε καμία δύναμη για κανένα αξίωμα αφού ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις θεωρούμε ότι το προεδρείο της Ομοσπονδίας συγκροτείται σε πολιτικο-συνδικαλιστική προγραμματική βάση. Γι’ αυτό και από την αρχή της εκπροσώπησής μας στο όργανο, από το 1999 ως σήμερα, εκφράσαμε την ίδια θέση, για συγκρότηση σε προγραμματική βάση.
Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων ζητούνταν από ΔΑΚΕ και ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΛΩΣΗ νομιμοφροσύνης της ΑΣΕ και υπηρέτησης των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου αλλά και της στάσης της στην Ελεγκτική Επιτροπή και τα οικονομικά με πρόσχημα τη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Από τις τοποθετήσεις συμπεραίνει κανείς πως στο «όνομα της λειτουργίας τη Ομοσπονδίας» διαμορφώθηκε μια άδηλη προγραμματική συμφωνία μη διατάραξης της καθεστηκυίας τάξης στο ΔΣ. Ήρθε να επιβεβαιώσει πως και με τον νέο συσχετισμό όλα θα αλλάξουν… κι όλα θα μείνουν ίδια. Η επιμονή του Δικτύου να πάρει τη θέση του ταμία, θέση την οποία παραδοσιακά παίρνει η παράταξη που εκλέγει τον Πρόεδρο, απαιτώντας ταυτόχρονα, από την ΑΣΕ να δηλώσει ότι δε θα πειράξει τίποτα από τον οικονομικό προσανατολισμό της ομοσπονδίας, αποδεικνύει πως η λογική του αναλογικού, αντιπροσωπευτικού προεδρείου μόνο άχρωμη πολιτικά και συνδικαλιστικά δεν είναι. Είναι αξιοσημείωτη και σοβαρή η αλλαγή στάσης του ΔΙΚΤΥΟΥ, το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια με πρόεδρο ΔΑΚΕ, αποδέχτηκε τη ΔΑΚΕ και στη θέση του ταμία και ποτέ δεν τη διεκδίκησε. Στην πραγματικότητα οι παρατάξεις που αποτελούν την πλειοψηφία στο ΔΣ, ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ, προχώρησαν σε επίδειξη δύναμης, για να αποδείξουν ότι τίποτα δε θα διασαλευθεί από τις μέχρι τώρα πολιτικές πλειοψηφίες παρά την όποια αλλαγή συσχετισμού δηλαδή το μέλλον προδιαγράφεται όπως …χθες.
Η ΑΣΕ για να υπερασπιστεί την επιλογή της για αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο αναγκάστηκε να υποχωρήσει στον εκβιασμό των υπολοίπων (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΔΙΚΤΥΟ). Εξασφάλισε μεν τον Πρόεδρο, που δικαιούνταν άλλωστε, αλλά άφησε την θέση του ταμία στο Δίκτυο, γεγονός σημαντικό για τον προσανατολισμό και τον έλεγχο των οικονομικών της ΔΟΕ. Αντίθετα η πρόταση για προγραμματικό προεδρείο διασφαλίζει ότι ο Πρόεδρος δεν θα είναι όμηρος της άλλοτε άδηλης (όπως φάνηκε στη διαδικασία της συγκρότησης) και άλλοτε φανερής πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΔΙΚΤΥΟ) (όπως εκδηλώθηκε στο ζήτημα της συμμετοχής στις ηλεκτρονικές εκλογές, στην απόφαση του ΔΣ του Μαρτίου για την μη επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής, στην ημερήσια διάταξη της 93ης ΓΣ και κυρίως στα οικονομικά.).
Να σημειώσουμε ότι: η ΑΣΕ και οι Παρεμβάσεις καταψήφισαν τον οικονομικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό της ομοσπονδίας ακριβώς γιατί δεν έχει αγωνιστικό προσανατολισμό και κάνοντας κριτική σε πλήθος πολιτικών και διαχειριστικών ζητημάτων. Μάλιστα, στην Ελεγκτική Επιτροπή έχουν πια την πλειοψηφία (3 στους 5) και αυτό δίνει πολύ σοβαρές δυνατότητες να αλλάξει σε αγωνιστική κατεύθυνση ο προσανατολισμός των οικονομικών της ΔΟΕ. Αυτό έθεσε υπό αίρεση στην ουσία η ΑΣΕ, αποδεχόμενη στη θέση του ταμία το ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ.
Αντίθετα η στάση των Παρεμβάσεων είναι απόρροια της αγωνίας μας για τον πολιτικό και συνδικαλιστικό προσανατολισμό της ΔΟΕ σε ένα περιβάλλον εχθρικό για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό και διευκρινίσαμε πως εμείς θέτουμε πάντα στο κέντρο της συζήτησης προεδρείο προγραμματικής συμφωνίας που θα θέσει τις συνδικαλιστικές προτεραιότητες και θα τις υπηρετήσει με συνέπεια, αν και η στάση των παρατάξεων στην 93η Γενική Συνέλευση και σε σημαντικά θέματα όπως αυτά της αξιολόγησης, των υπηρεσιακών μεταβολών, ηλεκτρονικών εκλογών κλπ καθιστά αυτή την προσπάθεια από πριν ατελέσφορη. Στην τοποθέτηση μας θέσαμε, όλα τα πολιτικά και συνδικαλιστικά επίδικα της περιόδου ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις αρνήθηκαν να μπουν στην ουσία της συζήτησης και περιορίστηκαν σε τοποθετήσεις που προσέγγιζαν το θέμα του προεδρείου «τεχνικά» αποσιωπώντας την πολιτική του διάσταση. Όσο πολιτικό είναι ένα προεδρείο ως προϊόν προγραμματικής συμφωνίας άλλο τόσο πολιτικό, υπόγεια αλλά ακόμη πιο επιδραστικά είναι το αναλογικό-αντιπροσωπευτικό.
Η μη συμμετοχή μας στο προεδρείο του ΔΣ της ΔΟΕ θέλει παράλληλα να αναδείξει τους πραγματικούς συσχετισμούς και να φέρει στην επιφάνεια την πολιτική στάση της κάθε παράταξης στα σημαντικά επίδικα της περιόδου. Έχουμε πλήρη επίγνωση του πραγματικού πολιτικού συσχετισμού στο ΔΣ της ΔΟΕ.
Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις θα συνεχίσουμε όλη την επόμενη περίοδο, όπως άλλωστε κάναμε πάντοτε, να συμβάλλουμε με τη δράση, τις θέσεις και τις προτάσεις μας, στη βάση του προγράμματος δράσης που καταθέσαμε στο συνέδριο, σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος, στην οργάνωση ενός πολύμορφου ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Θα συμβάλλουμε πάντα για αγωνιστικές αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος (ΓΣ, πρωτοβάθμια σωματεία και ΔΣ ΔΟΕ) και ιδιαίτερα ενισχύοντας πρωτοβουλίες-συντονισμούς των α/θμιων σωματείων. Η ισχυροποίηση της ΔΟΕ άλλωστε είναι ευθέως ανάλογη της ζωντάνιας και ανάπτυξης της δράσης των α/θμιων συλλόγων.
Με το τέλος της διαδικασίας συγκρότησης θέσαμε (εκτός ημερήσιας διάταξης) όλα τα επίκαιρα θέματα της περιόδου όπως είναι η εγκύκλιος του Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΙΘΑ που διακινήθηκε ως έγγραφο Νικολόπουλου, οι εξαγγελίες για 10.000 διορισμούς και η διενέργεια γραπτού ΑΣΕΠ, οι συγχωνεύεις τμημάτων, οι υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων, η κλήση σε απολογία, οι παύσεις προϊσταμένων και οι διώξεις για συνδικαλιστική δράση. Τέθηκε και το ζήτημα της συνάντησης άμεσα με την ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ πράγμα το οποίο είναι μεν απαραίτητο αλλά δεν εκτιμούμε πως θα είναι παραγωγική και θετική για τον κλάδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου