Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 17/11


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ συλλ. «ο Αριστοτέλης»
           ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Πέμπτη 15/11/2012
                                                                                                                                           ΑΓΩΝΑΣ, ΡΗΞΗ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ
ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ


Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι
οι άλλοι να βαστάνε τα σκοινιά
αρνιέμαι να με κάνουν ότι θένε
αρνιέμαι να πνιγώ στην καταχνιά
 (Ιάκωβος Καμπανέλλης

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/11

ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΟ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. 15:00 –ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ


Τριάντα εννιά χρόνια πριν, η εξέγερση των φοιτητών, των εργατών και της μαθητικής νεολαίας σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τη Χούντα των συνταγματαρχών. Η νεολαία και ο λαός τόλμησαν να πάνε κόντρα στον «γύψο» που είχε επιβληθεί στον τόπο, να βροντοφωνάξουν «κάτω η Χούντα». Με καταλυτικό το ρόλο του φοιτητικού κινήματος, τα αγωνιστικά σκιρτήματα μετατράπηκαν σε
ποτάμι οργής που ανέτρεψε στο πέρασμά του τη Χούντα και τη «φιλελευθεροποίησή» της δείχνοντάς μας για πάντα ότι οι λύσεις για τους εργαζόμενους έρχεται από κάτω, από τους ίδιους, από τις εξεγέρσεις και τους αγώνες τους. Δείχνοντάς μας ότι οι «μονόδρομοι» ραγίζουν και ανατρέπονται ακόμα και όταν επιβάλλονται με την δύναμη της ωμής βίας, των βασανιστηρίων και του θανάτου. Τα γεγονότα της Νομικής, η εξέγερση του Πολυτεχνείου το ‘73, και η πτώση της χούντας το ‘74 είναι σταθμοί στη νεοελληνική ιστορία που τροφοδότησαν τις κινηματικές διαδικασίες που αναπτύχθηκαν τα επόμενα χρόνια ενάντια στη λογική της σιωπής, της ηττοπάθειας και της απομαζικοποίησης.



Το μήνυμα της εξέγερσης και της ανατροπής είναι ζωντανό



Τριάντα εννιά χρόνια μετά το μεγαλειώδη ξεσηκωμό του Νοέμβρη, τα πολιτικά μηνύματα του Πολυτεχνείου, παραμένουν στην επικαιρότητα. Ο κόσμος της εργασίας που δοκιμάζεται από την επίθεση του κεφαλαίου διεκδικεί: ψωμί παιδεία ελευθερία. Σήμερα στην εποχή των μνημονίων, και των πολιτικών της ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΕ που συνθλίβουν το λαό μας επανέρχεται με σφοδρότητα το μήνυμα  του Πολυτεχνείου για λαϊκή κυριαρχία. Ενάντια στη συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που μετατρέπουν τη χώρα σε μια ειδική οικονομική ζώνη με μισθούς εξαθλίωσης αποτελεί ανάγκη να διαμορφωθεί ένα αγωνιστικό, ταξικό, λαϊκό κίνημα που θα διεκδικήσει ανατροπή της λεηλασίας, της κυβέρνησης και της πολιτικής της, της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, του ΔΝΤ, του κεφαλαίου. Που θα ξαναγράψει στις σημαίες του αγώνα Λευτεριά-Ισότητα-Δικαιοσύνη-Απελευθέρωση από την εκμετάλλευση.


    Σήμερα που η εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο γνωρίζουν μια τεράστια επίθεση από την πολιτική της κυβέρνησης με τους μηδενικούς διορισμούς, τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων, και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας αποτελεί χρέος και καθήκον του δασκάλου να υπερασπίσει το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση χωρίς αποκλεισμούς.

Σήμερα που η ξενοφοβία και ο ρατσισμός επιχειρούν να εγκαταστήσουν στον αξιακό κώδικα της κοινωνίας τη βία που γεννά ο φασισμός πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την κοινωνική αλληλεγγύη, το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αξία του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή, το φύλο, τον τόπο που γεννήθηκε.

Γι’ αυτό αποτελεί χρέος και καθήκον όλων των δασκάλων στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στα σχολεία να μιλήσουμε στα παιδιά για το αίμα που ξοδεύτηκε, για τους διωγμούς και τα βασανιστήρια της χούντας των συνταγματαρχών.

Να αξιοποιήσουμε την πολιτική παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου για ελευθερία οργανώνοντας τους νέους αγώνες της εποχής μας για την ανατροπή της κυβέρνησης και της βάρβαρης πολιτικής που εφαρμόζει.



Απέναντι στην «εθνική σωτηρία» της απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης του λαού μας το φετινό Πολυτεχνείο να γίνει αρχή για να διεκδικήσει η εργαζόμενη πλειοψηφία ολόκληρη τη ζωή. Η μνήμη του αγώνα των φοιτητών του 1973 να μπολιάσει τους νέους αγώνες για μια άλλη κοινωνία δίκαιη και ελεύθερη με τον πλούτο στα χέρια του λαού που τον παράγει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου