Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Η υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό μας αφορά όλες και όλους

ΑΝ ΚΑΤΙΣΧΥΣΕΙ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΤΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ …ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΙΧΟΥ

Η δίκη των μαστροπών και παιδοβιαστών του 12χρονου παιδιού από τον Κολωνό είναι μια γενναία προσπάθεια του πιο φτωχού και αποκλεισμένου κομματιού της κοινωνίας να σταθεί απέναντι στην πιο ακραία μορφή ανθρώπινης εκμετάλλευσης και καταπίεσης, αυτή της εμπορίας ανθρώπων και ανήλικων παιδιών.

Η 12χρονη, η προφυλακισμένη μητέρα της και ολόκληρη η πολυμελής οικογένειά της (7 ακόμα αδέλφια από 6 έως 20 ετών) βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα καλά σχεδιασμένο κύκλωμα εμπορίας ανήλικων παιδιών, στο οποίο εμπλέκονται επιφανή πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας με σχέσεις με το κυβερνών κόμμα της ΝΔ, την εκκλησία, την αστυνομία – τελικά με το ίδιο το σύστημα εξουσίας. Είναι ένα έγκλημα στη διασταύρωση της διπλής βίας της φτώχειας και της πατριαρχίας, που δημιουργεί θύματα και πυροδοτεί την οργή μας.

Εδώ και 1,5 χρόνο μετά από την αποκάλυψη του εγκλήματος η επιζώσα και η οικογένειά της βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και ζουν έναν πραγματικό εφιάλτη αφού αντιμετωπίζονται ως θύτες και όχι ως θύματα του εγκλήματος. Τα ΜΜΕ έχουν εξαντλήσει την αυστηρότητά τους απέναντι στην μάνα ενώ έχουν ενσωματώσει και προβάλλουν πλήρως την υπερασπιστική γραμμή των παιδοβιαστών, ότι δήθεν «δεν κατάλαβαν» την ηλικία του παιδιού. Εμείς γνωρίζουμε ότι το παιδί έμοιαζε πάντα παιδί και γι’ αυτό το άφυλο σώμα το επέλεγαν οι βιαστές του. Καταδέχονται να φιλοξενούν τους παιδοβιαστές στα παράθυρα των 8.30 μ.μ. για να πουν ότι το παιδί «ήθελε» να συνευρεθεί μαζί τους ενώ όλα τα ευρωπαϊκά δικαστήρια εδώ και δεκαετίες δεν δέχονται τη συναίνεση στη σεξουαλική πράξη κάτω των 15 ετών. Παράλληλα, πέρα από κάθε νομικό, ηθικό δικαίωμα και επαγγελματική δεοντολογία έντυπα ευρείας κυκλοφορίας δημοσίευσαν τις καταθέσεις του παιδιού τροφοδοτώντας το άρρωστο κοινό τους με πιπεράτες λεπτομέρειες των βιασμών που υπέστη το παιδί ενώ καθοδηγούσαν την κοινή γνώμη στην καταδίκη της μάνας. Η κρατική και δημοτική κοινωνική μέριμνα εξαντλήθηκε σε 2 πακέτα μακαρόνια, 2 πακέτα ρύζι και 1 λίτρο λάδι μηνιαίως. Τα παιδιά αφέθηκαν να φυτοζωούν, τα μικρότερα χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει, μοιρασμένα σε δύο συγγενικά πρόσωπα, χωρίς καμία οικονομική, νομική και ψυχολογική στήριξη και κυρίως χωρίς τη μητέρα τους που κατήγγειλε το γεγονός και τους πρόσφερε όλη την οικονομική, ψυχική και ηθική δύναμη. Εδώ και 1,5 χρόνο όλα τα παιδιά φωνάζουν και ζητούν τη μητέρα τους. Η επιζώσα από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι η μητέρα της δεν ήξερε τίποτα. Οι ειδικοί επιστήμονες κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι έχουν όλα τα στοιχεία να δηλώσουν με βεβαιότητα ότι το παιδί καταθέτει την αλήθεια.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και αποτελείται από μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων, πολιτικών, δημοτικών κινήσεων και φεμινιστικών οργανώσεων από όλη τη χώρα έχει διαπιστώσει και έχει κοινοποιήσει στις πάμπολλες εκδηλώσεις ενημέρωσης και συζήτησης που έχει διοργανώσει ότι οι Αρχές δεν διερεύνησαν πλήθος στοιχείων και πτυχές του θέματος που καταδίκαζαν τον Μίχο. Ποτέ δεν ερευνήθηκαν ο οίκος ανοχής και το ξενοδοχείο που οδηγούσε το παιδί ο Μίχος και τα οποία κατέδειξε το παιδί και εντοπίστηκαν. Ποτέ δεν διερευνήθηκε η πλατφόρμα γνωριμιών, την οποία εγκατέστησε ο Μίχος στο κινητό του παιδιού και μέσω αυτής του έκλεινε τα ραντεβού. Ποτέ δεν διερευνήθηκε η σχέση αυτού του κυκλώματος με άλλες υποθέσεις τράφικινγκ (Ηλιούπολη, Κολομβιανές, Greek Mafia) παρότι εμφανίζονταν κοινά ονόματα και κοινές τοποθεσίες. Την ίδια ώρα τα στοιχεία με τα οποία προφυλακιζόταν η μητέρα ήταν ανεπαρκή.

Έτσι φτάσαμε στην ολοκλήρωση της δίκης που άρχισε στις 8 Γενάρη και στην πρόταση της εισαγγελέως Μαρία Ελένη Νικολού την Τετάρτη 13/3 που αποδέχεται πλήρως το αφήγημα του Μίχου και μετατρέπει τον παιδοβιασμό σε «κατάχρηση» ανηλίκου και «έρωτα» από την πλευρά του. Δεν αναφέρεται σε μαστροπεία αλλά σε «διευκόλυνση» του παιδιού σε έναν τρόπο ζωής που είχε επιλέξει το ίδιο (!). Όμως ο όρος «διευκόλυνση» είναι το νομικό παραθυράκι που έχει εφευρεθεί για να καλύπτει τους μαστροπούς ενηλίκων και όχι ανηλίκων. Ακόμα και με το σκεπτικό της εισαγγελέως , κάποιος έπρεπε να ασκεί τη μαστροπεία. Γι’ αυτό συνελήφθη η μάνα χωρίς επαρκή στοιχεία, γι’ αυτό βρίσκεται προφυλακισμένη 1,5 χρόνο, γι’ αυτό της απαγορεύεται να δει το παιδί της που τη ζητάει, γι’ αυτό διαπομπεύτηκε με ψεύτικους πηχυαίους τίτλους (πορνογραφικό υλικό που ουδέποτε βρέθηκε στο κινητό της, μικροποσά στην κάρτα της που δεν μπόρεσαν να συνδεθούν με έσοδα μαστροπείας). Κάποιος πρέπει να πληρώσει και αυτός θα είναι τα θύματα και όχι οι θύτες. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η πρόταση της εισαγγελέως προς όλα τα παιδιά που βιάζονται και εκπορνεύονται αυτή την ώρα που γράφουμε και στις οικογένειές τους. Μην τολμήσετε και μιλήσετε γιατί έχουμε ΟΛΑ τα μέσα να σας μετατρέψουμε σε κατηγορούμενους, να σας κρεμάσουμε στα μανταλάκια, να σας ρίξουμε όλη τη λάσπη του κόσμου και να διαλύσουμε εσάς και τις οικογένειές σας.

Σε αυτή την αντιστροφή της πραγματικότητας, την συγκάλυψη ενός εγκλήματος που συνεχίζει να υπάρχει και να γιγαντώνεται στην πόλη μας αφού το κύκλωμα εμπορίας ανηλίκων δεν έχει θιχτεί καθόλου, η απάντηση χρειάζεται να δοθεί από την κοινωνία. Ήδη τα αντανακλαστικά λειτούργησαν και η δικαίωση της 12χρονης έγινε αίτημα εργατικών, εκπαιδευτικών σωματείων, συλλογικοτήτων , φεμινιστικών οργανώσεων, ενώσεων γονέων και φοιτητικών συλλόγων. Ο αγώνας για τη δικαίωση της 12χρονης συνδέεται σήμερα με όλους τους μεγάλους ταξικούς και φεμινιστικούς αγώνες για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Ίσως η πιο αισιόδοξη εικόνα του μέλλοντος που έρχεται να είναι τα μεγαλύτερα παιδιά αυτής της βασανισμένης οικογένειας που κατέβηκαν στο δρόμο και ενώθηκαν με τη διαδήλωση συμπαράστασης στην αδερφή τους κρατώντας θαρρετά ένα πανό που δήλωνε τη στήριξή τους στη φυλακισμένη μάνα τους. Και ακόμα πιο αισιόδοξο το γεγονός ότι το παιδί που κακοποιήθηκε επανειλημμένα από παιδοβιαστές, μαστροπούς, διαπομπεύτηκε από τα κανάλια, επανατραυματίστηκε από τις πάμπολλες και εντελώς ακατάλληλες καταθέσεις στην αστυνομία, τρομοκρατήθηκε από αγνώστους για να σταματήσει να μιλάει, στερήθηκε τη μητέρα και την οικογένειά του στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του, αυτό το παιδί της γειτονιάς μας, η μαθήτριά μας δεν σκύβει το κεφάλι, δεν σταματά να μιλάει, συνεχίζει με πείσμα το σχολείο και είναι αποφασισμένη να είναι παρούσα στη ζωή που την περιμένει.

Με απέραντο σεβασμό απέναντί της

της Τατιάνας Χαλικιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου