Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Οι μητέρες του Σαββάτου στην Τουρκία

«Βρισκόμαστε στo Γαλατάσαραϊ επειδή οι εγκληματίες δεν έχουν τιμωρηθεί παρόλο που οι ταυτότητές τους είναι γνωστές (στις αρχές)», αναφέρεται στη δήλωσή τους, σύμφωνα με την Cumhuriyet.

Οι “Μητέρες του Σαββάτου” διαδηλώνουν κάθε Σάββατο εδώ και 701 εβδομάδες, ζητώντας να μάθουν για την τύχη των παιδιών ή κοντινών τους προσώπων που "εξαφανίστηκαν" κατά τη διάρκεια προσαγωγής τους ή υπήρξαν θύματα ανεξιχνίαστων δολοφονιών.


Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιούνταν η 701η συγκέντρωση αλλά εμποδίσθηκαν να εισέλθουν στην πλατεία Γαλατάσαραϊ. Οι συμμετέχοντες στην πορεία ειρήνης, αρκέστηκαν σε μια δήλωση στους δημοσιογράφους και στη συνέχεια εγκατέλειψαν την περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet.

Οι βασικές διεκδικήσεις των οικογενειών των εξαφανισθέντων είναι να ανοίξουν τα αρχεία του κράτους και να έρθουν στη δημοσιότητα τα πραγματικά γεγονότα της εξαφάνισης των οικείων τους. Ζητούν τη μεταρρύθμιση του τουρκικού Ποινικού Κώδικα ώστε το αδίκημα της βίαιης εξαφάνισης να μην μπορεί να παραγραφεί και, επίσης, να υπογράψει ή Τουρκία τη Διεθνή Συμφωνία για την προστασία όλων από βίαιη εξαφάνιση.

Οι Μητέρες του Σαββάτου απαιτούν αλήθεια και δικαιοσύνη και ζητούν την συμπαράσταση όλων μας. " Το να συνηθίζεις στην αδικία είναι εξίσου ντροπιαστικό με το να την διαπράττεις. Μη συνηθίζεις! Μη σιωπάς!" βροντοφωνάζουν κάθε Σάββατο με ήλιο ή βροχή.

Απευθύνουν έκκληση για αλληλεγγύη και διεθνείς κινητοποιήσεις.

Ήδη πρωτοβουλίες, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διοργανώνονται σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις και συγκεκριμένα στο Παρίσι, την Κοωνια, το Βερολινο, και στη Γενευη μπροστά στο κτίριο των Ηνωμενων Εθνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου