Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Τα μνημεία της χώρας στο Υπερταμείο!!!

Πώς μπορείτε να αγοράζετε ή να πουλάτε τον ουρανό - τη ζέστα της γης; Για μας μοιάζει παράξενο. Η δροσιά του αγέρα ή το άφρισμα του νερού ωστόσο δε μας ανήκουν. Πώς μπορείτε να τα αγοράσετε από μας; Κάθε μέρος της γης αυτής είναι ιερό για το λαό μου. Κάθε αστραφτερή πευκοβελόνα, κάθε αμμούδα στις ακρογιαλιές, κάθε θολούρα στο σκοτεινό δάσος, κάθε ξέφωτο και κάθε ζουζούνι που ζουζουνίζει είναι, στη μνήμη και στην πείρα του λαού μου, ιερό. 

Σιάτλ, αρχηγός μιας φυλής Ινδιάνων

Τραγικά επίκαιρη φαντάζει η απάντηση του Σιάτλ, αρχηγού μιας φυλής Ινδιάνων, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Πιρς, ο οποίος τους ζήτησε να πουλήσουν τη γη τους στην αμερικανική κυβέρνηση, καθώς λίγες μέρες μετά τη δήθεν έξοδο της χώρας από τα μνημόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε να παραχωρήσει στο υπερταμείο (να ξεπουλήσει με άλλα λόγια) ό,τι αποτελεί δημόσια περιουσία.

Ακούστε εδώ τον Στάθη Γκότση, μέλος του ΔΣ των ελλήνων αρχαιολόγων
Αφού οι προηγούμενες μνημονικές κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου ξεπούλησαν λιμάνια και αεροδρόμια, δρόμους και δημόσιες επιχειρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο των πολυεθνικών επιχειρήσεων έρχεται η τωρινή κυβέρνηση στο όνομα της ανάπτυξης(;) να εκποιήσει από αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μέχρι δάση και παράκτιες περιοχές. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος! 

Μνημεία, κτίρια μουσείων, κτίρια με δημόσια χρήση (όπως πολιτιστικά κέντρα κλπ), ακόμη και δημόσιοι χώροι περιλαμβάνονται στη λίστα των 10.000 ακινήτων που πέρασαν τώρα στο Υπερταμείο, ενώ η λίστα των 70.000 ακινήτων (ιδιοκτησίας της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου) που έχουν περάσει από το 2016 δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί!

Η εξαίρεση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σύμφωνα με το άρθρο 196, παράγρ. 4 του Ν. 4389/2016, αποτελεί προσχηματική δικαιολογία, δεδομένου ότι αναιρείται από την αμέσως επόμενη παράγραφο, την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με την οποία τα εξαιρούμενα ακίνητα παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., μάλιστα με την «επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου εκτός του Ελληνικού Δημοσίου». Η νομή, χρήση και διαχείριση λοιπόν των σημαντικότερων μνημείων των Χανίων δεν θα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του, κατά παράβαση του πνεύματος του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Πίσω από τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης, να πείσει ότι θα εφαρμοστούν οι εξαιρέσεις, δεν μπορεί να κρυφτεί η ουσία: ότι χιλιάδες ακίνητα του δημόσιου, χιλιάδες εκτάσεις που έχουν δημόσια χρήση, πάρκα, αιγιαλοί, ακόμη και δάση, θα «αποχαρακτηριστούν» και θα αποδοθούν για «αξιοποίηση» μέσω του Υπερταμείου μόλις βρεθεί υποψήφιος αγοραστής (ή «ενοικιαστής για 99 χρόνια», για να είμαστε… ακριβείς). Κάθε στρέμμα δημόσιας περιουσίας περνά στον έλεγχο του Υπερταμείου και τα έσοδα από την ιδιωτικοποίησή του θα εξυπηρετούν το απεχθές δήθεν «δημόσιο» χρέος.

Τα παραδείγματα του Ελληνικού, της Χαλκιδικής, της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του νερού δείχνουν πόσο ελάχιστη σημασία έχουν οι «διαβεβαιώσεις» αυτής της κυβέρνησης, όπως βέβαια και της δήθεν αντιπολίτευσης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όλου του μπλοκ δυνάμεων που έχουν στηρίξει τα μνημόνια και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η δημόσια περιουσία είναι ζήτημα όλου του εργαζόμενου λαού που πρέπει να την υπερασπιστεί με αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου