Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Τα γεγονότα άγριας καταστολής στην πλατεία Εξαρχείων απέναντι στην πορεία διαμαρτυρίας για τους βιασμούς γυναικών στην περιοχή μας αφορούν ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ!

Η «ανάπλαση» του κέντρου της Αθήνας ζέχνει βιασμούς γυναικών, κόψιμο δέντρων, καταστολή, οικονομικά εγκλήματα κατάχρησης δημόσιου χρήματος και «δουλεμπορικές» εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων

Η ανάπλαση της Αθήνας προς όφελος ΜΟΝΟ τουριστικών και άλλων επιχειρηματικών κολοσσών και ενάντια στους κατοίκους της και την ποιότητα ζωής τους περνά μέσα από την «ανάπλαση» του Λόφου Στρέφη και άλλων χώρων του κέντρου όπως το πάρκο Δρακόπουλου, το πάρκο Κύπρου, η πλατεία Εξαρχείων, ο Λόφος Φιλοπάππου και το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα.
                                        

Η δημαρχία Μπακογιάννη, όπως διαπιστώνουν όλες οι επιτροπές κατοίκων που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιοχές, στοχεύει να αλλάξει το δημόσιο χαρακτήρα αυτών των χώρων και να τους μετατρέψει σε περιφραγμένα οικόπεδα ιδιωτικών συμφερόντων. Με πρόσχημα τη βελτίωση και τον «εξευγενισμό» τους ανοίγει τις πόρτες σε πολυεθνικές να αναλάβουν όχι μόνο τα έργα -που σαφώς χρειάζονται οι ξεχασμένες από δημόσια κονδύλια και έργα περιοχές μας- αλλά και τη διαχείριση των δημόσιων χώρων.

Ο πολιτικός σκοπός του Δήμου είναι η εκδίωξη των φτωχότερων κατοίκων και θαμώνων, η αύξηση των ενοικίων, οι εξώσεις, η μουσειοποίηση των ιστορικών χώρων (Λόφος Φιλοπάππου, Πάρκο Ακ. Πλάτωνα, ΕΜΠ), τα airbnb, τα ανεξέλεγκτα μαγαζιά της εστίασης, η τσιμεντοποίηση, η αστυνομοκρατία.

Ο Δήμος σχεδιάζει το μέλλον της πόλης μας, χωρίς εμάς που την κατοικούμε, από κοινού με τις μεγάλες κτηματομεσιτικές εταιρίες για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και των ιδιοκτητών.

Για να πραγματοποιηθούν όμως αυτές οι επιχειρηματικές φιλοδοξίες χρειάζεται πρώτα οι γειτονιές του κέντρου να νεκρώσουν, να εγκαταλειφθούν από τους κατοίκους τους, να αποστειρωθούν από τις υφιστάμενες χρήσεις τους, να αποξενωθούν από την παλιά τους εικόνα. Την εικόνα φιλόξενων γειτονιών που συντρέχουν και δεν φοβούνται τους κατατρεγμένους της γης, που κινητοποιούνται συλλογικά για τη διαφύλαξη ιστορικών μνημείων, ελεύθερων χώρων, δέντρων, αδέσποτων ζώων, γειτονιών που οργανώνονται και αντιπαραθέτουν με πολιτικά επιχειρήματα μια άλλη ζωή αλληλεγγύης απέναντι στην προτεινόμενη, σημερινή, καπιταλιστική, εικόνα ενός κόσμου ανταγωνισμού και βαρβαρότητας.

Γι΄ αυτό πριν λίγες μέρες στην Πλατεία Εξαρχείων, πρόπερσι στα Σεπόλια, στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη και όλα τα τελευταία χρόνια σε όλο το κέντρο υπάρχει προκλητική και διαρκή παρουσία της αστυνομίας που ΔΕΝ προστατεύει τις γειτονιές από βιαστές, διαρρήκτες, εμπόρους ναρκωτικών, όπλων, αλλά από πολιτικές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν ταιριάζει με τα κυρίαρχα πρότυπα. Με αυτό τον τρόπο οι γειτονιές του κέντρου δυσφημίζονται ενώ την ίδια ώρα κατηγορούνται οι κάτοικοί της για την παντελή απουσία κρατικής μέριμνας στην παιδεία, την υγεία, τη συντήρηση, διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς και ελεύθερων χώρων, την προστασία αδέσποτων ζώων, πράσινου και άγριας φύσης.

Απέναντι στην «τουριστικοποίηση» της πόλης, την ερήμωση της από τους κατοίκους της και τη μετατροπή της σε ντεκόρ για τουρίστες που θα αγοράζουν ακριβά και προς όφελος «αμαρτωλών» επιχειρηματικών κύκλων λίγο ήλιο και λίγη Ακρόπολη, αντιπαραθέτουμε και υπερασπιζόμαστε το όραμα μιας πόλης με χώρους ελεύθερα προσβάσιμους, καθαρούς και ασφαλείς σε ντόπιους, αλλοδαπούς, μετανάστες, γυναίκες, παιδιά. Μιας πόλης που φροντίζει την άγρια ζωή που δεν ζει σε κλουβιά και αποστειρωμένα πάρκα. Μιας πόλης που δεν πουλά αλλά σέβεται, τιμά την πολιτιστική της κληρονομιά και φροντίζει, σέβεται και τιμά τους φιλόξενους και αγωνιζόμενους κατοίκους της.

Φωτωγραφίες και βίντεο

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)


 

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)



(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου