Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Επιστρέφουν πολύ λίγα, πολύ αργά και με πολλή φιγούρα/To μόνο πραγματικό πλαφόν η κυβέρνηση το βάζει στο ποσό που επιστρέφει, όχι στην τιμή του ρεύματος!

To μόνο πραγματικό πλαφόν η κυβέρνηση το βάζει στο ποσό που επιστρέφει, όχι στην τιμή του ρεύματος!

Οι παρεμβάσεις έρχονται μετά από εννιά μήνες πιέσεων και κοινωνικών αντιδράσεων, με τα νοικοκυριά να γονατίζουν και χιλιάδες πολίτες να απαντούν με νομικές προσφυγές εναντίον των εταιρειών παροχής ρεύματος και με άλλες ενέργειες.

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη με το βαρύγδουπο όνομα «Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης» για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και υπόσχονται περισσότερα από όσα πραγματικά δίνουν πίσω.

Καμία αναφορά σε κατάργηση ή περιορισμό του εγκληματικού Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Στα μέτρα που καλύπτουν μόνο μέρος των εξωπραγματικών αυξήσεων κυριαρχούν τα προεκλογικά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά και οι ασάφειες -ειδικά σχετικά με τις «διπλές» παρεμβάσεις, την αποσύνδεση των «λογαριασμών από τις διεθνείς αυξήσεις» και τη ρήτρα αναπροσαρμογής που αναστέλλεται από τον Ιούλιο (γιατί όχι από τώρα;). Πίσω από την παραδοχή πως «καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση», βρίσκεται η δικαιολόγηση της ανεπάρκειας και του αποσπασματικού χαρακτήρα των μέτρων. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε «έμμεσο» πλαφόν στις τιμές, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα εφεύρημα σαν τον… «15ο μισθό» όπως χαρακτήρισε την αύξηση 50 ευρώ το μήνα. Η κυβέρνηση αντί να επιβάλει ουσιαστικό έλεγχο στις τιμές και πραγματικό πλαφόν στις αυξήσεις συνεχίζει να ενισχύει και να επεκτείνει τη λογική των επιδομάτων και των «αναδρομικών εκπτώσεων» κατόπιν εορτής που καλύπτουν μόνο ένα μέρος των υπέρογκων αυξήσεων. Συγκεκριμένα η κύρια παροχή της κυβέρνησης είναι η επιστροφή υποτίθεται του… 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων από Δεκέμβριο έως Μάιο. Το μόνο πραγματικό πλαφόν όμως η κυβέρνηση το βάζει στις επιστροφές, όχι στις τιμές καθώς διευκρινίζεται ότι η επιστροφή δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ για εισοδήματα έως 45.000 ευρώ. Τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Για να αποποιηθεί τις ευθύνες της για την απελπιστική κατάσταση η κυβέρνηση κατηγορεί για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά την ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε «κατώτερη των περιστάσεων» και την παρομοίασε με.. «αργοκίνητο υπερωκεάνειο».

Μένει να διευκρινιστεί πώς θα υλοποιηθεί και η υπόσχεση για φορολόγηση των πρόσθετων εσόδων -υπερκερδών όπως αναφέρθηκαν- των εταιρειών ενέργειας με τέλος 90%, με βάση το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον για άλλη μια φορά ο Κ. Μητσοτάκης καταφεύγει σε λογικές «ατομικής ευθύνης» των νοικοκυριών. Χαρακτηριστικό το «κοελικό» απόφθεγμα πως… «η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ» και οι νουθεσίες στους καταναλωτές να μειώσουν την ένταση των air condition. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήσεων επικοινωνιακού χαρακτήρα και τόνωσης της αγοράς έχει ο τέταρτος πυλώνας του «Εθνικού Προγράμματος Στήριξης» που είναι το πρόγραμμα επιδοτήσεων ηλεκτρικών συσκευών και αντικατάστασης των «παλιών ενεργοβόρων». Οι ανά την Ελλάδα «Κωτσόβολοι» και «Public» χαίρονται και αγάλλονται.

Δ. Τζιαντζής

πηγή: https://prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου