Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Λευτεριά στα όνειρα!

Κλούβες των ΜΑΤ κλείνουν τον δρόμο στην Εγνατία προς το ΑΠΘ. Οπλισμένοι άνδρες των ΜΑΤ σε πλήρη εξάρτυση απαγορεύουν την πρόσβαση των φοιτητών στις σχολές τους. Εκτός από την προφανή και αποκρουστική ανάγνωση των δυστοπικών αυτών εικόνων που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη, αυτές υποδηλώνουν άκρως συμβολικά και παραστατικά και κάτι άλλο.

Την πρόθεση και την αποφασιστικότητα της κυρίαρχης τάξης να ορθώσει ανυπέρβλητο πλέον φραγμό στα παιδιά των φτωχών προς την Ανώτατη εκπαίδευση.
Είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι αυτό αποτελεί μία από τις βασικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, που υλοποιείται μέσα από το σύνολο των νόμων του υπουργείου Παιδείας και αυτών που σχεδιάζονται για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των λαϊκών οικογενειών, για να πετύχουν την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή, πρέπει να παρακάμψουν τις «κλούβες» της περιβόητης Τράπεζας θεμάτων, του διπλού μηχανογραφικού, των αυξημένων βάσεων εισαγωγής, των δύστροπων θεμάτων. Να αποφύγουν τα «μπλόκα» για λιγότερους εισακτέους, αφού οι εκτιμήσεις αλλά και οι κατευθυνόμενες προτάσεις των σχολών μιλούν για 20 χιλ. λιγότερους φοιτητές (!). Οι κρατούντες επιβάλλουν «απαγόρευση κυκλοφορίας» των παιδιών της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών και των διαλυμένων από τη διπλή κρίση μικροεπαγγελματιών προς τα ΓΕΛ και τα ΑΕΙ και βίαιη ώθησή τους στην πρόωρη, φτηνή και υποτυπώδη κατάρτιση.

Αν καταφέρουν και ξεπεράσουν αυτούς τους φραγμούς, τους περιμένει το «ναρκοπέδιο» του «ορίου φοίτησης», που με τα σημερινά δεδομένα είναι εντελώς ασφυκτικό και ακατόρθωτο για το ένα τρίτο των φοιτητών, ιδιαίτερα αυτών που αναγκάζονται να εργάζονται ελλείψει στοιχειώδους φοιτητικής μέριμνας. Το πιο φρικαλέο όμως είναι ότι θα περάσουν τα καλύτερά τους χρόνια «κάτω από τις λόγχες των φρουρών» της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τον διαρκή φόβο των πειθαρχικών και των διαγραφών.

Δεν αφορούν όλα αυτά βέβαια τους γόνους των εύρωστων οικονομικά οικογενειών, που και καλύτερη προετοιμασία μπορούν να έχουν και το «σωσίβιο» των «ισότιμων» ιδιωτικών κολλεγίων διαθέτουν.

Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός της εποχής μας και τα επιτελεία του ΟΟΣΑ, της ΕΕ, οι κυβερνήσεις θέλουν να σβήσουν οριστικά την ανορθόγραφη παρένθεση δεκαετιών, καρπό του εκπαιδευτικού κινήματος και των αναγκών του προηγούμενου σταδίου του, που επέτρεπε τον γιο του «πάμπτωχου εργάτη από τις Συκιές» να καθίσει στα έδρανα του ΑΠΘ.

Θα το επιτρέψουμε;

Η νικηφόρα πορεία-ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος που ανέστειλε και καθυστέρησε την επιβολή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων αλλά και η νέα άνοιξη του φοιτητικού κινήματος που αχνοφαίνεται ακόμη και εν μέσω του ερέβους της πανδημίας που ζούμε, στοιχειοθετούν τη βάσιμη αισιοδοξία ότι θα διαλύσουμε τους φραγμούς στα όνειρα της νέας γενιάς!

του Γιάννη Λαθήρα

πηγή: https://selidodeiktis.edu.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου