Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Να Νικήσει η Αλληλεγγύη, η Οργάνωση κι ο Αγώνας για τη Ζωή Για να σωθεί ο λαός και όχι τα κέρδη τους, ανακοίνωση της ΑΑΚ (Παρεμβάσεις ΣΕΠΕ Αριστοτέλη)

17/3/2020



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 



στις δύσκολες κι ιδιαίτερες συνθήκες, για όλους μας, σε αυτή τη δύσκολη μάχη που έχουμε μπροστά μας θα είμαστε όλες και όλοι μαζί, συλλογικά, αλληλέγγυα κι αγωνιστικά. Ακολουθούμε με ψυχραιμία και αυστηρότητα τις οδηγίες υγιεινής , και ακολουθούμε όλες τις υποδείξεις της υπεύθυνης επιστημονικής κοινότητας. Αλλά ταυτόχρονα, οχυρωνόμαστε συλλογικά απέναντι στον επικίνδυνο ιό του φόβου, του πανικού, της παραπληροφόρησης και του ανορθολογισμού που έχει πάντα τη δική του καταστροφική δυναμική. Γιατί η επιδημία δεν θα αντιμετωπιστεί με πανικό και με λογική ο «σώζων εαυτών σωθήτω» ούτε με τον σκοταδισμό, τον ανορθολογισμό και την αντικοινωνική στάση της εκκλησίας, αλλά με τον αγώνα της κοινωνίας και την αλληλεγγύη των εργαζομένων και του λαού με εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα. 


Ως Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση (Παρεμβάσεις ΠΕ) είμαστε εδώ, συνεχίζουμε τη λειτουργία μας, τη δράση μας, τις διεκδικήσεις μας, δεν έχουμε υποστείλει τις σημαίες ούτε έχουμε κηρύξει σιωπητήριο.


Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο
Όμως, έχουμε προσαρμόσει τον τρόπο παρέμβασή μας στις αναγκαίες επιστημονικές οδηγίες των υγειονομικών υπηρεσιών και των συντρόφων μας γιατρών και το περιεχόμενο της παρέμβασής μας προσαρμοσμένο στη νέα πραγματικότητα και στα επίκαιρα πολιτικά ζητήματα που αυτή θέτει. 

Ταυτόχρονα, στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι σε κάθε εκπαιδευτικό, στους μαθητές μας και στους γονείς τους, σε κάθε εργαζόμενο/η, αυτοαπασχολούμενο/η, συνταξιούχο/α, στους νέους και τις νέες που παλεύουν ειδικά αυτή τη στιγμή με την ανεργία, ημιανεργία και επισφάλεια, στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σε όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες θα πληγούν περισσότερο. Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, που αποδεικνύεται η μοναδική ασπίδα για την υγεία του λαού και το οποίο οι μνημονιακές πολιτικές της αγοράς και του κέρδους, κατέστρεψαν εντελώς. Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην διαλυθούν και τα τελευταία δικαιώματα και ελευθερίες στη δουλειά και στη ζωή!

Ο ιός COVID-19 πήρε και στη χώρα μας, διαστάσεις πανδημίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο διανύουμε τη χειρότερη υγειονομική κρίση μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα μπορούσε να είναι σειρά επιστημονικής φαντασίας, αλλά δυστυχώς είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα με πολλαπλές συνέπειες, που θα βάλει τη σφραγίδα της στον κόσμο που ζούμε. Ο κορονοϊός, είναι ένας ιός που αναπτύσσεται μέσα στο βαθιά μολυσμένο από τον ιό του κέρδους έδαφος του καπιταλισμού. Όπως και άλλες πανδημίες που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες, είναι αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής καταστροφής, της επιδείνωσης των συνθηκών υγιεινής στις μεγάλες μητροπόλεις, των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων και της υποβάθμισης σε βαθμό κατάρρευσης των δημόσιων συστημάτων πρόληψης και υγείας! Αυτός ο τρόπος παραγωγής και εξάντλησης της φύσης, που βασίζεται στην αγορά και στο κέρδος είναι που δημιουργούν έναν διαρκώς αβίωτο κόσμο. 

Ειδικά η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι κυβερνήσεις των δέκα μνημονιακών χρόνων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) έχουν εγκληματικές ευθύνες

H πανδημία του κορονοϊού που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη αποκτά καταστροφικά χαρακτηριστικά πάνω σε μια κοινωνία που μετά την δεκαετή εφαρμογή της πανδημίας των μνημονιακών περικοπών και ειδικά στο σύστημα υγείας, με τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό, υλικά. Αυτό που πραγματικά δολοφονεί μαζικά είναι η αδυναμία πρόσβασης του πληθυσμού σε σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης. Γιατί δεν είναι εξασφαλισμένα ούτε τα στοιχειώδη: ανεπάρκεια διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, υποστελέχωση των ΤΕΠ, αδύναμη και πολλές φορές ανύπαρκτη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τεράστιες ελλείψεις στην τροφοδοσία των νοσοκομείων και των ΚΥ με απλά προφυλακτικά μέσα. Ο κορονοϊός γκρέμισε τα κυβερνητικά παραμύθια για οχυρωμένη χώρα και αποκάλυψε τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της υγείας, με μόνο 586 κρεβάτια ΜΕΘ (6 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους), ενώ από πριν έλειπαν 2.000 κρεβάτια, χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές. Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις της μνημονιακής περιόδου σε όλες τους τις εκδοχές ΠΑΣΟΚ σκέτο, ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΛΑΟΣ, του επιχειρηματία Παπαδήμα, που απέλυαν γιατρούς, εκπαιδευτικούς, που έφτασαν την επίσημη ανεργία στο 30%, που χαίρονταν όταν έκλειναν νοσοκομεία και σχολεία και διαγωνίζονταν με την τρόικα, όταν πρότειναν είσοδο 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, που δήλωναν ότι το ασφαλιστικό σύστημα κατέρρευσε «γιατί ο μέσος όρος ζωής των Ελλήνων είναι μεγάλος», που δηλώνουν ότι είναι απολύτως φυσικό να πωλούνται- όταν υπάρχουν- 300% πάνω στην μαύρη αγορά αντισηπτικά, ιατρικές μάσκες και άλλο φαρμακευτικό υλικό. 

Είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ σκέτο που 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση δεν προχώρησαν στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που υποκριτικά ζητούν τώρα. 

Κι ενώ όλη την προηγούμενη δεκαετία η δημόσια υγεία δέχτηκε τρομακτική επίθεση από τις δυνάμεις του κεφαλαίου που βρήκαν χώρο για να κάνουν τη μεγάλη μπίζνα, σήμερα όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία είναι μόνο για να γεμίζουν τις τσέπες τους οι έμποροι της υγείας. Αυτό αποδεικνύεται τώρα, τη στιγμή της κρίσης όπου όλες οι ιδιωτικές κλινικές στέλνουν τα περιστατικά στα δημόσια και που το κράτος την ώρα της ανάγκης τον απαλλάσσει από νοσηλεία πασχόντων από κορονοϊό τον μεγαλοεπιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα περίθαλψης που τάχα θα μας «έσωζε με τα ΣΔΙΤ», για να μπορεί να συνεχίζει ανενόχλητος «business as usual». Όλα πια φανερώνουν με δραματικό τρόπο ότι η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο αγαθό, υποχρέωση του κράτους και όχι ατομική ευθύνη και χώρος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας. 

Το ίδιο φυσικά είναι αναγκαίο να αναφέρουμε και για την εκπαίδευση, το οποίο αναλύουμε περισσότερο σε επόμενη ανακοίνωσή μας. Η τεράστια επίθεση από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή με μηδενικές προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς, τεράστιο αριθμό αναπληρωτών που αυξάνονται κάθε χρόνο, με συμβασιούχες καθαρίστριες που βιώνουν έντονα την εργασιακή ανασφάλεια και τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές σε όλες τις εκπαιδευτικές υποδομές γίνεται ακόμα πιο εμφανής τώρα, στην έκτακτη αυτή στιγμή πανδημίας. Αυτή τη στιγμή όλη η αδιαφορία και οι ελλείψεις του παρελθόντος εμφανίζονται πεντακάθαρα, όπου εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές καλούνται να κάνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, η οποία φυσικά έχει τεράστια προβλήματα 9αναλυτικά για την τηλεκπαίδευση στην ανακοίνωσή μας με τίτλο Κυβέρνηση και κράτος προσπαθούν να «δραπετεύσουν» στην εικονική πραγματικότητα! Κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν αλλά και η κατεύθυνση της κυβέρνησης για μείωση του εκπαιδευτικού δυναμικού και γενικά όλη η νεοφιλελεύθερη επίθεση που λαμβάνει χώρα στον εκπαιδευτικό τομέα και με αφορμή την πανδημία με σκοπό το κέρδος, πρέπει να την αναδείξουμε γιατί κανενός είδους τέτοια επικοινωνιακά τρικ λέμε εμείς δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την δια ζώσης, ποιοτική, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. 

Η Δυστοπία του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού: 

Ένας θανατηφόρος ιός που κυκλοφορεί ανάμεσα μας 

Απέναντι στον κίνδυνο ραγδαίας εξάπλωσης, η κυβέρνηση συστήνει υπακοή στις αρχές και μιλά για «ατομική ευθύνη». Ο ένας μπορεί να τον μεταδώσει στον άλλο. Όλοι πρέπει να «μείνουμε στα σπίτια μας» και να «είμαστε υπεύθυνοι». Όλο αυτό μέσα σε κλίμα εθνικισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας, ακροδεξιάς κυβερνητικής ατζέντας, με ΜΑΤ, εθνοφρουρές, ναζιστικού τύπου, ρητορική από τα ΜΜΕ και τα κυβερνητικά στελέχη, ομάδες αυτόκλητων ακροδεξιών να επιτίθενται σε αλληλέγγυους, πρόσφυγες και εργαζόμενους σε ΜΚΟ, σχεδιασμοί για ξερονήσια, και στρατόπεδα φυλακές. 

Μπροστά σε αυτήν την σημαντική υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να απαντήσουμε: Αλληλεγγύη, Οργάνωση κι Αγώνας για τη Ζωή, Για να σωθεί ο λαός και όχι τα κέρδη τους. 

Το σύστημα και τα περισσότερα ΜΜΕ ξερνούν τρόμο, θέλοντας να παραδώσουν δεμένους χειροπόδαρα τον κόσμο στην κυβέρνηση, το κράτος και τις επιχειρήσεις, τους μόνους που δικαιούνται να ξέρουν. 

Με πρόφαση «ασύμμετρες απειλές» από τους ιούς και τους πρόσφυγες, δηλαδή το ιδεολογικό προπαγανδιστικό προπέτασμα καπνού της κυβέρνησης, προωθήθηκαν και προωθούνται ακέραιες οι αντιλαϊκές πολιτικές σε όλα τα μέτωπα, αντιασφαλιστικό Βρούτση, αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια, διαδηλώσεις κ.ά. Οι εργαζόμενοι με μειωμένα δικαιώματα και οι άνεργοι, που δεν μπορούν να πληρώσουν για ιατρική περίθαλψη και πρόληψη, αλλά και οι συνταξιούχοι με τις συντάξεις-επίδομα είναι στην πρώτη γραμμή της πιθανής προσβολής από τις κάθε είδους επιδημίες και μολυσματικές ασθένειες. 

Ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, εκεί όπου εργάζονται οι γονείς των μαθητών μας, έχει ξεκινήσει ένα πογκρόμ απολύσεων, υποχρεωτικών απλήρωτων αδειών, επέκτασης ωραρίου και τηλεργασίας (που συνήθως καλύπτει ολόκληρο τον προσωπικό χώρο και χρόνο των υπαλλήλων μέσα στο σπίτι, προς όφελος της εργοδοσίας) και συνεχής και ολοκληρωτική καταπάτηση κάθε δικαιώματος. Η εργοδοσία, ασύδοτη, χρησιμοποιεί την επιδημία για να εξαπολύσει πόλεμο χωρίς όπλα και να εξαφανίσει κάθε δικαίωμα, ενώ η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να περάσει μέτρα με τη δικαιολογία του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» όπως διεύρυνση του ωραρίου των super market (7.00-22.00 και όλες τις Κυριακές). 

Και για να μην έχουμε καμία αμφιβολία για το τι περιμένει τον λαό, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ξεκάθαρα πως «η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, ίσως και εφιαλτική»(!). Έτσι, αντί η κυβέρνηση να απαγορεύσει τις απολύσεις, τουλάχιστον για την περίοδο των έκτακτων μέτρων και το διάστημα που θα ακολουθήσει, παρακαλεί τους εργοδότες και τους υπόσχεται δωράκια. Γι’ αυτό προειδοποιεί για νέους περιορισμούς και παραδειγματικές τιμωρίες αλλά δεν παραλείπει να συγκεκριμενοποιήσει ότι απαγορεύει από τώρα τις «συναθροίσεις», δηλαδή και τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις. Εξάλλου εν μέσω πανδημίας, έφεραν σε διαβούλευση και σχετικό νομοσχέδιο, που βάζει τεράστια εμπόδια στις διαδηλώσεις για την μετά κορονοϊού περίοδο. 


Να μην το επιτρέψουμε

Την Ευρωπαϊκή Ένωση την είδε κανείς πουθενά; Άφαντη στην επιδημία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε τέσσερις μήνες για να βοηθήσει τις χώρες μέλη να οργανώσουν άμυνα. Στο κρίσιμο αυτό διάστημα δεν υπενθύμισε καν στις εθνικές κυβερνήσεις τις ευθύνες τους. Αμέλησε την υγειονομική θωράκιση και αδιαφόρησε όταν η Ιταλία δήλωσε πως αδυνατεί να φροντίσει τους άρρωστους ηλικιωμένους. Πώς βοήθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση ν’ αποκτήσουν επάρκεια σε ζωτικής σημασίας είδη, όπως προστατευτικές μάσκες και στολές, τα υγειονομικά συστήματα των χωρών-μελών; Η απάντηση είναι, δεν βοήθησε, και νοσηλευτές χάνουν σήμερα τη ζωή τους σ’ Ελλάδα και Ιταλία επειδή παλεύουν την αρρώστια χωρίς στολές και μάσκες.

Τη δύσκολη ώρα, την ώρα της επιδημίας, φαίνεται ποιοί είναι φίλοι των λαών και ποιοί εχθροί. Έκανε κάτι ή Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τους λαούς της Ευρώπης; Συνέβαλε με οποιοδήποτε τρόπο στην οχύρωση της ηπείρου απέναντι στο κορωνοϊό; Η απάντηση είναι, όχι. Οι πολιτικές που επέβαλε αποδείχτηκαν καταστροφικές, και συνεχίζει να δυσκολεύει την αντιμετώπιση της επιδημίας αντί να την διευκολύνει. Είναι εχθρός και όχι φίλος μας. Ώρα ν’ απαλλαγούμε από το ζυγό της.


Μπροστά μας υπάρχει το στοίχημα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας και η μείωση της εξάπλωσης του ιού, η υπεράσπιση και διαφύλαξη των κοινωνικών, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που γίνονται στόχος μέτρων υπέρ του κεφαλαίου, με αφορμή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως διαμορφώνεται, η κοινωνική αλληλεγγύη και η λειτουργία συλλογικών πρωτοβουλιών απέναντι στο φόβο και τον ρατσισμό. 

Ο αγώνας για ζωή και κοινωνική αλληλεγγύη θα νικήσει τον τρόμο! 

Απαιτούμε από την κυβέρνηση

-Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας και η μείωση της εξάπλωσης του ιού

Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας υψηλών προδιαγραφών. Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες 

• Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. και των νοσοκομείων. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Άμεση απαλλοτρίωση των κλινών και των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, κατάσχεση φαρμακευτικού υλικού, εθνικοποίηση φαρμακαποθηκών, φαρμακοβιομηχανιών και άμεση έναρξη λειτουργίας Eθνικής Bιομηχανίας Φαρμάκου. 

· Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων, κλπ.). 

· Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ.). 

· Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα Τ.Ε.Π και τις Μ.Ε.Θ αλλά και των δομών Π.Φ.Υ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. 

· Διάθεση δωρεάν στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια. 

Ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας σε όλους χωρίς την απαίτηση ΑΜΚΑ, ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και τους κοινωνικά πιο ευάλωτους (φτωχούς, άστεγους, άνεργους, πρόσφυγες, μετανάστες). Κανένας ιός δεν κάνει διάκριση με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία. 

Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές 

Να ενισχύσουν οι δήμοι τις κοινωνικές δομές, με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ενισχύοντας και τα κοινωνικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας την ιατρική παρακολούθηση, την επαρκή υγιεινή και διατροφή στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (τοξικο-εξαρτημμένοι-ρομά-εκδιδόμενες/οι, άστεγοι, πρόσφυγες, μετανάστες κ.ά.) 

-Για την υπεράσπιση και διαφύλαξη των κοινωνικών, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων 

-Απαγόρευση των απολύσεων. Καμία «μη ανανέωση σύμβασης», καμία δυσμενής μεταβολή στους όρους και τις συνθήκες εργασίας, καμία περικοπή μισθού. Να πληρώσει το κεφάλαιο που τα τελευταία χρόνια συσσωρεύει κέρδη. 

-Παύση πληρωμών στο τοκογλυφικό χρέος! Διαγραφή του ΤΩΡΑ! 

-Σε περίπτωση που κλείσει η επιχείρηση ή τμήμα επιχείρησης και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κανονικά, χωρίς να αφαιρείται μέρος της κανονικής άδειας. 

-Καμία περικοπή μισθού για τους συμβασιούχους εργαζόμενους προγραμμάτων ελαστικής εργασίας. Καμία περικοπή μισθού για αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου, ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς 

-Άδειες σε όλους τους γονείς και εργαζόμενους που χρειάζεται να επιμεληθούν των παιδιών τους, ηλικιωμένους ή ασθενείς τις μέρες της επιδημικής κρίσης, χωρίς παρακράτηση μισθών και ενσήμων. Πλήρεις αποδοχές (και όχι αναρρωτικής άδειας) και εκτός της κανονικής άδειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου