Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

«Σφαγή» 1500 σχολείων Τα βιβλία των μαθητών «δανεικά και χρεωμένα»!


www.paremvasis.gr                                                                                                                                Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012


Συναγερμός για να υπερασπίσουμε τα σχολεία και τους μαθητές μας,
τις θέσεις εργασίας απέναντι στο επερχόμενο τσουνάμι απολύσεων
Νέο σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων σχολείων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος, παίρνοντας επάξια τη σκυτάλη από τη Διαμαντοπούλου, που κατακρεούργησε 1900 σχολεία στην προκρούστεια κλίνη των μνημονίων και των απαιτήσεων του ΔΝΤ και της τρόικα. Αυτή τη φορά ο υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη προαναγγέλλει τη συγχώνευση του 10% των σχολικών μονάδων, δηλαδή 1500 σχολεία!
Την ίδια στιγμή δεκάδες τμήματα ολοήμερων νηπιαγωγείων παραμένουν χωρίς νηπιαγωγό με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν και να κινδυνεύουν άμεσα με κατάργηση
και οριστικό κλείσιμο.  Εκατοντάδες ολοήμερα δημοτικά και ΕΑΕΠ υπολειτουργούν, χωρίς πλήρες πρόγραμμα μια και δεν προσλαμβάνεται ο απαιτούμενος αριθμός ειδικοτήτων, ενώ εκατοντάδες είναι τα κενά σε δασκάλους για κανονικές τάξεις αλλά και για υποστηρικτικές δομές (τμήματα ένταξης, υποδοχής, παράλληλη στήριξη κ.λπ.). Αν σε όλα αυτά προστεθεί η εγκύκλιος του υπουργείου για την πρόωρη αποχώρηση των νηπίων καθώς και η απόφαση για αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, το παζλ των επικείμενων απολύσεων στην εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί.
Κομμάτι-κομμάτι λοιπόν,  το Υπουργείο Παιδείας και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σε συντονισμένη και αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ  ολοκληρώνουν το παζλ της πλήρους ισοπέδωσης του δημόσιου σχολείου και της προετοιμασίας για μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών:
ü   Σχολεία όπου θα στοιβάζονται οι μαθητές κατά δεκάδες σε κάθε τμήμα – ήδη από το καλοκαίρι έχουμε μια συστηματική προσπάθεια για τμήματα με πάνω από 25 μαθητές στην πρωτοβάθμια και με πάνω από 30 στη δευτεροβάθμια!
ü   Σχολεία που οι μαθητές θα πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις – αφού θα αμφισβητηθεί πια η έννοια του σχολείου της γειτονιάς – δημιουργώντας εκρηκτικό πρόβλημα. Ήδη οι μαθητές σε περιοχές που αναγκάζονται να μετακινούνται βιώνουν φέτος  τραγική κατάσταση, αφού η δωρεάν μετακίνησή τους δεν υφίσταται!
ü   Σχολεία που οι εκπαιδευτικοί θα γίνονται στην κυριολεξία λάστιχο με την επερχόμενη αύξηση του ωραρίου τους, σχολεία που θα στενάζουν από την έλλειψη εκπαιδευτικών αφού οι διορισμοί μονίμων και αναπληρωτών θα είναι μηδενικοί, με προ των πυλών τη μείωση  του εκπαιδευτικού προσωπικού που υπάρχει μέσω της διαθεσιμότητας και των απολύσεων!
Και όλα αυτά στο όνομα του «εξορθολογισμού», λέξη  που χρησιμοποίησε πολλές φορές ο υπουργός. Έτσι ονομάζεται πια η προσπάθεια πλήρους διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας. «Το πρόβλημα δεν είναι οι συγχωνεύσεις, αλλά η μη ορθολογική τοποθέτηση των εκπαιδευτικών» (!) δηλώνει. Σε μια περίοδο που τα σχολεία ακόμα έχουν τεράστια  προβλήματα με κενά εξαιτίας των ελάχιστων προσλήψεων. Έχουν στόχο! Καταργώντας και συγχωνεύοντας σχολεία και νηπιαγωγεία και οδηγώντας στη διάλυση και την υπολειτουργία τα υπόλοιπα, δημιουργούν σταδιακά τις προϋποθέσεις «για να πλεονάζουν» τάχα, οι εκπαιδευτικοί κι έτσι να δικαιολογήσουν αθρόες μετακινήσεις και μαζικές απολύσεις δασκάλων, νηπιαγωγών, εκπαιδευτικών ειδικοτήτων!!!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και το τελειωτικό χτύπημα:  τα βιβλία δεν θα ανήκουν πλέον σε κάθε μαθητή αλλά θα είναι δανεικά και χρεωμένα! Κάθε οικογένεια θα χρεώνεται τα βιβλία των παιδιών της αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τα επιστρέφει σε καλή κατάσταση διαφορετικά θα καταβάλλει την αξία τους!  Την «κακή συνήθεια» των μαθητών να γράφουν πάνω στα βιβλία τους θα την αντιμετωπίσουν «τοποθετώντας ειδικές πλαστικές μεμβράνες σελίδες»!
Είναι φανερό ότι μιλάμε ουσιαστικά για την κατάργηση του δωρεάν βιβλίου! Γιατί δωρεάν βιβλίο σημαίνει βιβλίο που διανέμεται και ανήκει στο μαθητή! Γιατί πια, μετά και από τον καταιγισμό των καταγγελιών που υπάρχουν για τις προσπάθειες των χορηγών και των ιδιωτικών εταιρειών να μπουν στα σχολεία, καταργείται και το τελευταίο κατακτημένο δικαίωμα από την εποχή της μεταρρύθμισης  1964, της δωρεάν διανομής των βιβλίων.

Δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε! Είναι ανάγκη ΤΩΡΑ να  σημάνουμε ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ για να μην περάσει η πλήρης διάλυση του δημόσιου σχολείου!

Μέχρι την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης κάνουν τις προτάσεις τους για τις συγχωνεύσεις των σχολείων. Απαιτούμε να μην γίνει καμία πρόταση συγχώνευσης! Σε αντίθετη περίπτωση, οργανώνουμε τη δράση μας, καλούμε σε μαζικό αγώνα ενάντια στο νέο τσουνάμι των συγχωνεύσεων!
Από τώρα λέμε στο Υπουργείο Παιδείας ότι τα βιβλία ανήκουν στους μαθητές μας! Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να πληρώσουν γονείς για βιβλία, δεν θα δεχτούμε τη λογική που λέει ότι τα βιβλία είναι «δανεικά και χρεωμένα»!

Η οργή και το δίκιο μας να σαρώσουν
την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ –ΔΝΤ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου