Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Μια κοινωνία που κινδυνεύει να παραδοθεί στις ψευδαισθήσεις

Είναι Πέμπτη, 07.30 το πρωί και το ενημερωτικό magazino μεγάλου καναλιού ασχολείται με ανάγνωση εφημερίδων. Μεγάλη συντηρητική εφημερίδα γράφει για επεισόδια βίας σε συνέλευση φοιτητών. Ο παρουσιαστής σχολιάζει: “Κάτι τέτοιοι με τέτοιες συμπεριφορές είναι σα να λένε στην κυβέρνηση φέρτε τώρα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια” και συνεχίζει: “Πηγαίνετε να πείτε στους γονείς που τα παιδιά τους κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική για τις καταλήψεις και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια”. Και κάπου εκεί αν έχεις ελάχιστα ασχοληθεί με το θέμα, απελπίζεσαι. Σύγχρονοι opinion makers δομούν μια μαγική εικόνα, την προσφέρουν στον πολίτη μόλις ανοίξει το μάτι του και μετά του υποβάλλουν και τα συμπεράσματά που πρέπει να βγάλει.

Πάμε να δούμε γιατί όσα ειπώθηκαν είναι μαγική εικόνα: Ο παρουσιαστής προβάλει ένα δημοσίευμα και το αναδεικνύει ως τον κανόνα για όλα τα πανεπιστήμια, παρότι είναι μεμονωμένο και δεν έχει και καμία σχέση με την ουσία του ζητήματος. Το απαράδεκτο και ντροπιαστικό περιστατικό βίας δηλαδή σε μία συνέλευση φοιτητών, ακόμα και αν είναι 100% αληθινό όπως περιγράφεται, είναι προφανώς μεμονωμένο. Γίνονται εκατοντάδες συνελεύσεις φοιτητών, με χιλιάδες συμμετέχοντες και στο 99% οι διαδικασίες διεξάγονται χωρίς το παραμικρό επεισόδιο. Αυτό γίνεται εδώ και εβδομάδες. Ακόμα και οι σχολές όπου διαχρονικά κυριαρχούσε η κυβερνητική παράταξη, βρέθηκαν από το Γενάρη υπό κατάληψη μέσα από συνελεύσεις 1000 ατόμων. Υπάρχει λίστα σε γνωστό site που σε live χρόνο ανανεώνεται και δείχνει πόσες σχολές αποφασίζουν μέσα από γενική συνέλευση κινητοποιήσεις και κατάληψη και είναι εκατοντάδες στις οποίες δεν έχει αναφερθεί ποτέ και κανένα περιστατικό.

Παρόλα αυτά: Σε μία από τις εκατοντάδες σχολές έγιναν επεισόδια. Άρα το δημόσιο πανεπιστήμιο προβάλλεται απλά ως κάτι μπαχαλάκηδες και ας μην είναι ούτε το 0,01% της πραγματικής εικόνας αυτό. Το συμπέρασμα που βγάζει ο δημοσιογράφος και στο οποίο μας οδηγεί, είναι πως αυτό σημαίνει ότι όλοι πια πρέπει να θέλουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επειδή προφανώς αυτά θα είναι η λύση, ως οι ιδεατοί εκπαιδευτικοί παράδεισοι, όπου εκεί δε θα κάνουν επεισόδια οι κακοί φοιτητές, όλα θα κυλούν ομαλά και θα προάγεται η αριστεία και η γνώση κτλ κτλ.. Αυτό θα είναι η λύση και αυτή είναι η σκέψη που υποβάλλεται στον τηλεθεατή που μόλις ξύπνησε. Συγχρόνως δηλαδή βομβαρδίζεται με μια ψευδαίσθηση της πραγματικότητας και με μία ακόμα πιο ψευδή πρόταση διεξόδου από αυτήν.

Μόνο που όλα αυτά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Η πραγματικότητα για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι μάλλον κάπως διαφορετική. Λίγες μέρες λοιπόν μετά, πάλι σε πρωινή εκπομπή, κάλεσαν τον π. Πρύτανη του ΕΜΠ τον κ. Μαρκάτο. Ο Πρύτανης, όπως δεκάδες άλλοι πανεπιστημιακοί, προσπάθησε να μιλήσει για την πραγματικότητα. Είπε δηλαδή ότι μετά τη συνθήκη της Μπολόνια ιδρύθηκαν πάρα πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια το 90% των οποίων έκλεισαν, αλλά και όσα δεν έκλεισαν φυτοζωούν. Ανέδειξε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ένα μάλλον αποτυχημένο πείραμα σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Είπε ότι κανένα Ηarvard δεν πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα φυσικά, παρά μόνο τριτοκλασάτα κολέγια, που προσπαθούν να επιβιώσουν και να προσελκύσουν φοιτητές που δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν στη χώρα τους. Φυσικά και στον Πρύτανη η απάντηση του πάνελ ήταν οι συνεχείς διακοπές, αντεπιχειρήματα του στυλ «μα οι μπαχαλάκηδες κλείνουν τις σχολές και τα παιδιά θα χάσουν το εξάμηνο», «μα η εξεταστική θα χαθεί» . Εδώ να θυμίσουμε ότι το 2006 οι σχολές ήταν υπό κατάληψη επί τριπλάσιο χρόνο και κανένα εξάμηνο δε χάθηκε, έγινε διπλή εξεταστική τον Ιούνιο. Η απάντηση του πάνελ λοιπόν ήταν ένα διαρκές «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και μια προσπάθεια να φύγει η συζήτηση από την ουσία.

Δεν είναι μόνο ο πρύτανης φυσικά, είναι δεκάδες πανεπιστημιακοί. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι λοιπόν, προσπαθούν να παρουσιάζουν την δική τους πραγματικότητα, την πραγματικότητα αυτών που γνωρίζουν το ζήτημα. Προσπαθούν να δώσουν την εικόνα για το τι γίνεται στο εξωτερικό και στις ανεπτυγμένες χώρες, όμως αυτή η εικόνα πολύ σπάνια φτάνει στα μάτια του κόσμου. Υπάρχει μια πραγματικότητα εκεί έξω που μπορεί να φιλοξενεί και παραδείγματα ή ακαδημαϊκούς που θα ήταν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όμως κανείς δεν ασχολείται με αυτήν. Η ουσία αποφεύγεται για να προβάλλεται μια βολική μαγική εικόνα με απλουστεύσεις, στερεότυπα και παραπλανήσεις και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Κάθε μέρα ένας τεράστιος παραμορφωτικός φακός μπαίνει μπροστά στα ζητήματα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ που παραποιεί την πραγματικότητα και προβάλλει στο μυαλό των ανθρώπων μια μαγική εικόνα που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Και οι άνθρωποι σήμερα δεν έχουν ούτε το χρόνο, ούτε το υπόβαθρο, ούτε και τη διάθεση να τη φιλτράρουν. Και έτσι κινδυνεύουμε σαν κοινωνίες να παραδοθούμε στις ψευδαισθήσεις.

Η εικόνα είναι “Τα μάτια μου τη στιγμή των εμφανίσεων του Άουγκουστ Νάτερερ, Γερμανός καλλιτέχνης

του Αντώνη Καραφώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου