Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να αποδομεί τη δημόσια εκπαίδευση Δ.Α. (IB) και Ωνάσεια Σχολεία είναι όχημα ιδιωτικών συμφερόντων

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την επίθεση στον πυρήνα του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου, προωθώντας την εισβολή της επιχειρηματικότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ο καταιγισμός νόμων, ΥΑ και εγκυκλίων συνιστούν μια συνολική αντιδραστική αλλαγή του DNA του δημόσιου σχολείου, του παιδαγωγικού περιεχομένου του, του ρόλου του εκπαιδευτικού και της εργασίας του, της λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας. Αποτελεί προώθηση των οδηγιών του ΟΟΣΑ από το 2010 και μετά, των συστάσεων της Ε.Ε, της έκθεσης Πισσαρίδη και των πορισμάτων του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία επί ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, μετά την εισαγωγή του θεσμού του Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate, ΔΑ-IB), που άνοιξε την πόρτα για την καλλιέργεια επιπλέον ταξικών διακρίσεων, έρχεται τώρα η δημιουργία των Ωνάσειων σχολείων να κλιμακώσει την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι θεσμοί αυτοί εντείνουν τις ανισότητες στην πρόσβαση στη γνώση για όλους, και διαμορφώνουν ένα σχολείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και όχι στις κοινωνικές ανάγκες, υπονομεύοντας περαιτέρω το θεμελιώδες δικαίωμα στη μόρφωση και οξύνοντας τους ταξικούς φραγμούς. 

Η Πρόταση της Εξαφάνισης των Ειδικών Σχολείων δεν είναι Συμπερίληψη, είναι Ανάλγητος Νεοφιλελευθερισμός

Ως γνωστόν, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προτείνει την κατάργηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας που μια βασική αποστολή του είναι η χρηματοδότηση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Φαίνεται ότι μερικοί νεοφιλελεύθεροι στην Ελλάδα πήραν θάρρος από αυτή την προτεινόμενη αλλαγή.

Απαγορευμένη Ζώνη για αναπληρωτές και νεοδιόριστους η μισή Ελλάδα, καταδικασμένη να μείνει χωρίς εκπαιδευτικούς. Ένα πρόβλημα που δε θα λύσουν οι συνταξιούχοι

Τα σημάδια ήταν εμφανέστατα εδώ και καιρό. Ο μισθός του εκπαιδευτικού ήταν εδώ και δεκαετίες μικρός αναλογικά με το κόστος διαβίωσης κάθε εποχής. Στην Ελλάδα της κρίσης (της δεκαετίας 2010) η μείωση σε κάποιο βαθμό του κόστους κατοικίας, λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, έδωσε τη δυνατότητα, ίσως για τελευταία φορά, σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να μετακινούνται από τον τόπο διαμονής τους για να εργαστούν σε περιοχές που πλέον κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο, όπως Αττική, Κυκλάδες και αλλού. Όταν λοιπόν τα ενοίκια στην «ακριβή» Ελλάδα κινούνταν για έναν εκπαιδευτικό στα 300-400 ευρώ, με κόπο και προσωπικό κόστος, κατάφερνε και στήριζε το δημόσιο σχολείο στην άλλη άκρη της χώρας. Το έκανε με τη λαχτάρα να διδάξει, να ασκήσει το επάγγελμα του επιτέλους, έστω και μακριά, έστω και χωρίς να του μένει ευρώ. Χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί για δεκαετίες έκαναν το ταξίδι της εσωτερικής μετανάστευσης και έτσι το δημόσιο σχολείο πήρε οξυγόνο και κρατήθηκε όρθιο.

Τώρα επιστροφή 13ου-14ου και όλων των κλεμμένων Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς - συντάξεις Αντεπίθεση να ανατραπεί η οικονομική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πολέμου - Κεφαλαίου

Από το επίδομα των 500 ευρώ ως αντικατάσταση των δώρων του 2010 (κυβ. Παπανδρέου) ως και την τελική κατάργηση τους το 2012 (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) μεσολάβησαν μέχρι σήμερα απανωτά μνημόνια, νομοθετήματα όπως και δικαστικές αποφάσεις του ΣΤΕ με κριτήριο το χρέος, το δημόσιο συμφέρον και τη σωτηρία των τραπεζών. Η εν ψυχρώ κλοπή συντελείται μέχρι σήμερα (35.000 ευρώ από κάθε δημόσιο υπάλληλο και συνταξιούχο) με το αφήγημα της κυβέρνησης και Κεφαλαίου να παραμένει ίδιο και να αντιδραστικοποιείται. Ένα εργατικό κεκτημένο ώριμο μέσα από αγώνες για τον προηγούμενο αιώνα (απεργία 1927) και νομοθετημένο το 1980 (ν.1082) επιχειρείται να μπει στο μουσείο της ιστορίας.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Η Κυβέρνηση της ΝΔ επεξεργάζεται σχέδια αλλαγής στη σύνθεση και λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο τον απόλυτο έλεγχο και την πειθάρχηση.

«Μη μιλάς, μην αντιστέκεσαι, μην διεκδικείς!»

Αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης στις/στους Δημόσιους Υπαλλήλους!

Η κυβέρνηση, ενώ προωθεί εντατικά σειρά νομοσχεδίων και μέτρων που αποδομούν τα δημόσια αγαθά, ταυτόχρονα καταστέλλει και τιμωρεί εργαζόμενους που αγωνίζονται για την υπεράσπισή των αγαθών αυτών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρόθεσή της να «μεταρρυθμίσει» το θεσμικό πλαίσιο σύνθεσης και λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων για τους δημόσιους υπαλλήλους.


Δημοσιεύματα με πηχυαίους τίτλους, που καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, διακηρύσσουν τη δήθεν «διαφάνεια» και «ταχύτητα» στις πειθαρχικές διαδικασίες, αποκρύπτοντας ότι πρόκειται για ένα μοντέλο υποταγής και εκφοβισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αποκλεισμός των σωμάτων αστυνομίας και στρατού από τις νέες ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση της διαφθοράς, των παρακολουθήσεων πολιτών, της συγκάλυψης εγκλημάτων όπως αυτό των Τεμπών και της απαξίωσης δικαστικών υποθέσεων, σχεδιάζει τις εξής αλλαγές για τα πειθαρχικά συμβούλια:

ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Στους αγώνες του σήμερα για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ,ΕΙΡΗΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τιμάμε τη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα

 Το 1990 είναι η χρονιά, που εγκαινιάζεται ο «νεοσυντηρητικός χειμώνας» της διακυβέρνησης του πατρός Μητσοτάκη. Ψήφισε το αντι-ασφαλιστικό και το αντι-απεργιακό νομοσχέδιο. Την άνοιξη του 1990 γίνεται η τελική εκκαθάριση των λεγόμενων προβληματικών επιχειρήσεων. Ακολουθούν εργατικές αναταράξεις με καταλήψεις εργοστασίων όπως η κατάληψη της Πειραϊκής-Πατραϊκής στην Πάτρα. Τον Ιούλιο του 1990 εκδηλώνεται η απόπειρα μαχητικής απεργίας στις εξετάσεις, με απόφαση που στηριζόταν σε πρωτοφανείς σε μαζικότητα γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ όλης της χώρας. Κύρια αιχμή των διεκδικήσεων είναι η εναντίωση στο νέο κύμα λιτότητας που απεργάζεται η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το φθινόπωρο του 1990  κυβέρνηση του Κων/νου Μητσοτάκη, με Υπουργό Παιδείας τον Β Κοντογιαννόπουλο, ανακοινώνει πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, που προβλέπει μεταξύ άλλων λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, διαγραφές φοιτητών, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου στα ΑΕΙ, επαναφορά της ποδιάς, της καθημερινής προσευχής και του ομαδικού εκκλησιασμού, έπαρση της σημαίας, «αναμόρφωση» των μαθητικών κοινοτήτων, κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή point system ελέγχου και ποινικοποίησης της συμπεριφοράς των μαθητών για τα σχολεία.  Στο τέλος Οκτώβρη ξεκινούν φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις με καταλήψεις και διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων κόσμου. Στα μέσα Δεκέμβρη τα κατειλημμένα σχολεία ξεπερνούσαν το 70%!