Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Στους αγώνες του σήμερα για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ,ΕΙΡΗΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τιμάμε τη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα

 Το 1990 είναι η χρονιά, που εγκαινιάζεται ο «νεοσυντηρητικός χειμώνας» της διακυβέρνησης του πατρός Μητσοτάκη. Ψήφισε το αντι-ασφαλιστικό και το αντι-απεργιακό νομοσχέδιο. Την άνοιξη του 1990 γίνεται η τελική εκκαθάριση των λεγόμενων προβληματικών επιχειρήσεων. Ακολουθούν εργατικές αναταράξεις με καταλήψεις εργοστασίων όπως η κατάληψη της Πειραϊκής-Πατραϊκής στην Πάτρα. Τον Ιούλιο του 1990 εκδηλώνεται η απόπειρα μαχητικής απεργίας στις εξετάσεις, με απόφαση που στηριζόταν σε πρωτοφανείς σε μαζικότητα γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ όλης της χώρας. Κύρια αιχμή των διεκδικήσεων είναι η εναντίωση στο νέο κύμα λιτότητας που απεργάζεται η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το φθινόπωρο του 1990  κυβέρνηση του Κων/νου Μητσοτάκη, με Υπουργό Παιδείας τον Β Κοντογιαννόπουλο, ανακοινώνει πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, που προβλέπει μεταξύ άλλων λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, διαγραφές φοιτητών, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου στα ΑΕΙ, επαναφορά της ποδιάς, της καθημερινής προσευχής και του ομαδικού εκκλησιασμού, έπαρση της σημαίας, «αναμόρφωση» των μαθητικών κοινοτήτων, κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή point system ελέγχου και ποινικοποίησης της συμπεριφοράς των μαθητών για τα σχολεία.  Στο τέλος Οκτώβρη ξεκινούν φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις με καταλήψεις και διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων κόσμου. Στα μέσα Δεκέμβρη τα κατειλημμένα σχολεία ξεπερνούσαν το 70%!

Οι διακοπές των Χριστουγέννων δεν σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις. Η αυγή του 1991, έβρισκε την εκπαίδευση σε όλη τη χώρα σε αγωνιστικό αναβρασμό. Απέναντι στον μαθητικό ξεσηκωμό η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε την «ανακατάληψη των σχολείων». Στις 8 προς 9 Γενάρη του ΄91 δολοφονείται ο αγωνιστής, αριστερός  καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, μέλος της ΕΛΜΕ Αχαΐας, στις πύλες  σχολικού συγκροτήματος 3ου -7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην Πάτρα, από τους λοστούς της συμμορίας των ΟΝΝΕΔιτών Καλαμπόκα – Σπίνου – Μαραγκού.  Ήταν το θύμα της απόφασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του αλήστου μνήμης Υπ. Παιδείας κ. Κοντογιαννόπουλου να ανακαταλάβουν και ν’ ανοίξουν τα σχολεία με κάθε τρόπο οι ΟΝΝΕΔίτες, οι ασφαλίτες και κάθε είδους παρακρατικοί μηχανισμοί προκειμένου να καταστείλουν τις ογκούμενες μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον αντι-εκπαιδευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αγώνες που αγκαλιάστηκαν και ενώθηκαν με το φοιτητικό και  το εκπαιδευτικό κίνημα. Κέρδισαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της κοινωνίας. Ξέφυγαν από τα όρια της νομιμότητας της εξουσίας και της τυπικής διαμαρτυρίας. Διεκδίκησαν τη νομιμότητα των αναγκών και δικαιωμάτων για μόρφωση  δημόσια δωρεάν Παιδεία με μαζικές καταλήψεις σχολείων, ΑΕΙ-ΤΕΙ, με διαδηλώσεις. 

Ακολούθησε μεγάλη πολυήμερη λαϊκή εξέγερση σε Πάτρα, Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή, με αποτέλεσμα την παραίτηση του υπουργού παιδείας Κοντογιαννόπουλου και την απόσυρση όλου του νομοσχεδίου από τον διάδοχο Σουφλιά.

Συμπληρώνονται  34 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα. Ο λαός βρίσκεται στη δίνη της αντιδραστικής ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ. Η  κυβέρνηση παρά την οργή και τη δυσαρέσκεια του λαού και της νεολαίας από την αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική της εκμεταλευόμενη την πλήρη συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ/ακροδεξιάς,  επιδιώκει    να επιβάλλει με σκληρούς αντιδημοκρατικούς νόμους αντιλαϊκές πολιτικές και να τσακίσει όσα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα απέμειναν. Με συνεχείς νόμους που επιβάλλουν την αξιολόγηση σχ. μονάδας και εκπ/κων, με σκοπό την κατηγοριοποίηση των σχολείων, για να λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς. Χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών βάζοντας τα σε μια ατέρμονη διαδικασία εξετάσεων και στείρας γνώσης, απορρίπτοντας τα κατά χιλιάδες από το υπάρχον σχολείο, αλλά και τα ΑΕΙ. 

Οι μέρες που ζούμε και οι αναμετρήσεις που έρχονται στην εκπαίδευση και την κοινωνία, φέρνουν στο μυαλό τον Νίκο Τεμπονέρα μέσα από τη φωτογραφία που έχει γίνει κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του λαού, χαμογελαστό στην τάξη μπροστά από τους μαθηματικούς τύπους που δίδαξε. Μια μορφή με ανθρωπιά και αυτοπεποίθηση, δεμένη με την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου και του μορφωτικού αγαθού.

Είναι παρών στην αγωνιστική μνήμη ενάντια στη λήθη της εξουσίας, πηγή έμπνευσης και περηφάνιας για τη μαχόμενη εκπαίδευση και το λαϊκό κίνημα. Αλλά και μάθημα ιστορίας, σκληρό και ανεξίτηλο μαζί, που τονίζει ότι κανένα δικαίωμα δεν ήρθε από τον ουρανό, αλλά κατακτήθηκε με ασυμβίβαστους αγώνες και έναν πολιτισμό που σηκώνει τους ανθρώπους από τη λάσπη και τη μικροπρέπεια του ατομισμού. Ασυμβίβαστους αγώνες που δεν αποδέχτηκαν την αλαζονεία της εξουσίας, του ΤΙΝΑ, του μικρότερου κακού, κομμένοι και ραμμένοι στα κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά  κοστούμια. Επαναφέρει με δριμύ τρόπο πως η Δεξιά επιδιώκει να πάρει τη ρεβάνς από το συμβιβασμό και την συναίνεση της «κυβερνώσας Αριστεράς» (κυβέρνηση Τζανετάκη και Ζολώτα τότε, ΣΥΡΙΖΑ τώρα) στην εφαρμογή της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής, για να επιτεθεί σκληρά  στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.  

Η μνήμη του Ν. Τεμπονέρα δεν είναι μόνο υπόθεση της οφειλόμενης τιμής για έναν αγωνιστή που θυσίασε τα πάντα, αλλά θυμίζει και τη βαριά αγωνιστική κληρονομιά που στηρίζει από τα πρώτα του βήματα το σύγχρονο εκπαιδευτικό κίνημα. Αυτό που βάζει στο στόχαστρο τις στρατηγικές επιλογές των ΟΟΣΑ και ΕΕ στην εκπαίδευση, το υλικό δηλαδή των νεοφιλελεύθερων επιλογών που διαμορφώνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση. Η μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα εμπνέει και συνδέεται με τους αγώνες των εργαζόμενων σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, τους αγώνες που σπάνε την καταστολή και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τους αγώνες των  φοιτητών  για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η διαγραφή των φοιτητών και το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο. Είναι φάρος σε όλους όσοι αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής.

Ο αγώνας και η θυσία του N. Τεμπονέρα μας δείχνουν τον δρόμο που θα διαβούμε για να ανατρέψουμε τις βάρβαρες αντικοινωνικές πολιτικές κυβέρνησης ,Ε.Ε κεφαλαίου και να χαράξουμε έναν άλλο δρόμο, πιο φωτεινό που θα μας φέρει στο ύψος των ανθρώπινων αναγκών!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου