Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την επίθεση στον πυρήνα του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου, προωθώντας την εισβολή της επιχειρηματικότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ο καταιγισμός νόμων, ΥΑ και εγκυκλίων συνιστούν μια συνολική αντιδραστική αλλαγή του DNA του δημόσιου σχολείου, του παιδαγωγικού περιεχομένου του, του ρόλου του εκπαιδευτικού και της εργασίας του, της λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας. Αποτελεί προώθηση των οδηγιών του ΟΟΣΑ από το 2010 και μετά, των συστάσεων της Ε.Ε, της έκθεσης Πισσαρίδη και των πορισμάτων του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία επί ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, μετά την εισαγωγή του θεσμού του Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate, ΔΑ-IB), που άνοιξε την πόρτα για την καλλιέργεια επιπλέον ταξικών διακρίσεων, έρχεται τώρα η δημιουργία των Ωνάσειων σχολείων να κλιμακώσει την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι θεσμοί αυτοί εντείνουν τις ανισότητες στην πρόσβαση στη γνώση για όλους, και διαμορφώνουν ένα σχολείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και όχι στις κοινωνικές ανάγκες, υπονομεύοντας περαιτέρω το θεμελιώδες δικαίωμα στη μόρφωση και οξύνοντας τους ταξικούς φραγμούς.
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025
Η Πρόταση της Εξαφάνισης των Ειδικών Σχολείων δεν είναι Συμπερίληψη, είναι Ανάλγητος Νεοφιλελευθερισμός
Απαγορευμένη Ζώνη για αναπληρωτές και νεοδιόριστους η μισή Ελλάδα, καταδικασμένη να μείνει χωρίς εκπαιδευτικούς. Ένα πρόβλημα που δε θα λύσουν οι συνταξιούχοι
Τώρα επιστροφή 13ου-14ου και όλων των κλεμμένων Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς - συντάξεις Αντεπίθεση να ανατραπεί η οικονομική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πολέμου - Κεφαλαίου
Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025
Η Κυβέρνηση της ΝΔ επεξεργάζεται σχέδια αλλαγής στη σύνθεση και λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο τον απόλυτο έλεγχο και την πειθάρχηση.
ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Στους αγώνες του σήμερα για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ,ΕΙΡΗΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τιμάμε τη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα
Το 1990 είναι η χρονιά, που εγκαινιάζεται ο «νεοσυντηρητικός χειμώνας» της διακυβέρνησης του πατρός Μητσοτάκη. Ψήφισε το αντι-ασφαλιστικό και το αντι-απεργιακό νομοσχέδιο. Την άνοιξη του 1990 γίνεται η τελική εκκαθάριση των λεγόμενων προβληματικών επιχειρήσεων. Ακολουθούν εργατικές αναταράξεις με καταλήψεις εργοστασίων όπως η κατάληψη της Πειραϊκής-Πατραϊκής στην Πάτρα. Τον Ιούλιο του 1990 εκδηλώνεται η απόπειρα μαχητικής απεργίας στις εξετάσεις, με απόφαση που στηριζόταν σε πρωτοφανείς σε μαζικότητα γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ όλης της χώρας. Κύρια αιχμή των διεκδικήσεων είναι η εναντίωση στο νέο κύμα λιτότητας που απεργάζεται η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το φθινόπωρο του 1990 κυβέρνηση του Κων/νου Μητσοτάκη, με Υπουργό Παιδείας τον Β Κοντογιαννόπουλο, ανακοινώνει πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, που προβλέπει μεταξύ άλλων λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, διαγραφές φοιτητών, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου στα ΑΕΙ, επαναφορά της ποδιάς, της καθημερινής προσευχής και του ομαδικού εκκλησιασμού, έπαρση της σημαίας, «αναμόρφωση» των μαθητικών κοινοτήτων, κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή point system ελέγχου και ποινικοποίησης της συμπεριφοράς των μαθητών για τα σχολεία. Στο τέλος Οκτώβρη ξεκινούν φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις με καταλήψεις και διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων κόσμου. Στα μέσα Δεκέμβρη τα κατειλημμένα σχολεία ξεπερνούσαν το 70%!