Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Μεγάλη ληστεία εργατικού μόχθου μέσω φορολογίας και πληθωρισμού

Τι αποκαλύπτει η μεγάλη υπέρβαση κρατικών εσόδων του προϋπολογισμού

Την ώρα που ο λαός στενάζει από την αβάσταχτη ακρίβεια –σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 11,6% τον Ιούνιο, 3% πιο πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης– και την εκτόξευση τιμών στην ενέργεια, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «πανηγυρίζει» για την άνοδο των φορολογικών εσόδων Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, καθώς διαμορφώθηκαν σε 24,7 δισ ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 21,1 δισ., αυξημένα κατά 3,6 δισ. ευρώ.

Βέβαια, αυτές οι υπερβάσεις δεν σημαίνουν ότι… λεφτά υπάρχουν γενικά στην ελληνική κοινωνία, αλλά ότι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι έχουν λεηλατήσει το εργατικό και λαϊκό εισόδημα. αυτό αποδεικνύεται από την πορεία των στόχων στις «πληθωριστικές» κατηγορίες, όπου καταγράφεται αύξηση περίπου κατά 1 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο! Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η μεγάλη αύξηση τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, ενισχύει σε σημαντικό βαθμό τα κρατικά έσοδα από φόρους αλλά η κυβέρνηση «επιστρέφει» στην κοινωνία «ψίχουλα». Συγκεκριμένα, παραπάνω από τις προσδοκίες κινήθηκαν τα έσοδα από ΦΠΑ (+754 εκατ. ευρώ), λοιπούς τρέχοντες φόροι όπως οχημάτων (+397 εκατ. ευρώ) αλλά και φόρους εισοδήματος (+550 εκατ.) και φόρους ακινήτων, όπως ο ΕΝΦΙΑ (+897 εκατ.). Οι φόροι κεφαλαίου όμως αυξήθηκαν μόλις κατά 27 εκατ. ευρώ!

Ένα από τα αξιοσημείωτα των στοιχείων είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, (υστέρηση κατά 122 εκατ. ευρώ), παρά την έκρηξη των τιμών, ενώ τεράστια υστέρηση εσόδων υπάρχει και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Δηλαδή την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά πληρώνουν αδρά τον ειδικό φόρο καυσίμων, όπου οι τιμές τους έχουν αυξηθεί κατά 40%-50% σε ένα χρόνο, τα επιχειρηματικά κυκλώματα της λαθρεμπορίας ανενόχλητα θησαυρίζουν από τους ανύπαρκτους κρατικούς ελέγχους.

Η φορολογία εισοδήματος ευνοεί τα εισοδήματα από κέρδη, ενώ επιβαρύνει δυσανάλογα εκείνα που προέρχονται από μισθωτή εργασία

Η κυβέρνηση τι έδωσε πίσω στον λαό; Μόλις 561 εκατ. ευρώ με τη μορφή δαπανών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την ενίσχυση ειδικών κοινωνικών κατηγοριών. Έτσι διαμορφώνεται ένας νέος κύκλος τεράστιας αναδιανομής πλούτου από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα προς το κεφάλαιο, μέσω της φορολόγησης και του πληθωρισμού. Η φορολογία εισοδήματος ευνοεί προνομιακά τα εισοδήματα από κέρδη ενώ επιβαρύνει δυσανάλογα εκείνα που προέρχονται από μισθωτή εργασία. Η ΝΔ, στα τρία χρόνια που κυβερνά, έριξε τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, το 2019, από 28% στο 24% και από φέτος στο 22%. Το 2019 είχε μειώσει και τον συντελεστή στα διανεμόμενα κέρδη από 10% σε 5%. Τι σημαίνει αυτό για το κεφάλαιο; Για παράδειγμα, νομικό πρόσωπο με κέρδη 20.000 ευρώ και φορολογικό συντελεστή 24% έπρεπε να καταβάλει φόρο 4.800 ευρώ, ενώ με 22% πληρώνει 400 ευρώ λιγότερα. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει μειώσει την προκαταβολή φόρου (από 100% σε 80%) και τις ασφαλιστικές εισφορές, επιδότησε 150.000 νέες θέσεις εργασίας προσφέροντας τσάμπα εργαζόμενους, ενώ για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται μείωσε 30% τον οφειλόμενο φόρο για τρία χρόνια.

Τι έχει «δώσει» στους εργαζόμενους; Πέρα από τις όποιες πενιχρές αυξήσεις του πενηντάρικου, που έλαβαν μόνοι όσοι/ες αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, το όφελος από τη διατήρηση των μειωμένων εισφορών αλληλεγγύης ήταν για έναν μισθωτό των 1.000 ευρώ μόλις 36 λεπτά την ημέρα! Μέχρι και ο ΟΟΣΑ μιλά για φορολογικά βάρη στην Ελλάδα, ακόμη πιο μεγάλα για τους εργαζομένους με παιδιά, με τη χώρα μας να έχει την 9η υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση για μέσο έγγαμο εργαζόμενο με δύο παιδιά με 33,2% το 2021, όταν στον OOΣA ο μέσος όρος είναι 24,6%.

Δ. Σταμούλης 

πηγή: ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου