Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Δυναμικές διαδηλώσεις φοιτητών, προάγγελος μεγάλων αγώνων (φωτο+βιντεο)

Με καταστολή, αύρες, ΜΑΤ και χημικά, δηλαδή με τον γνώριμο τρόπο, η κυβέρνηση προσπάθησε να σταματήσει την μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών και εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια και τον πεζόδρομο Κοραή. Οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι που κατήγγειλαν το κατάπτυστο νομοσχέδιο Κεραμέως/Χρυσοχοίδη, αμφισβήτησαν έμπρακτα τα “όρια” που επιχειρεί να επιβάλει στον αγώνα το σιδερόφρακτο κράτος, το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση συνολικότερα.

Στα Προπύλαια, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους φοιτητές και φοιτήτριες να πραγματοποιήσουν πορεία. Τα ΜΑΤ για άλλη μια φορά επιτέθηκαν σε διαδηλωτές καταπατώντας τις όποιες “αποστάσεις” παρά το ότι οι συγκεντρωμένοι φορούσαν μάσκες και είχαν αποστάσεις στο λιγοστό χώρο που τους είχαν αφήσει οι δυνάμεις της αστυνομίας.

«Αύρα» της Αστυνομίας βρέθηκε στο σημείο, ενώ και στις οδούς Κοραή, Πανεπιστημίου και Σταδίου, έγινε μαζική ρίψη χημικών και δακρυγόνων, προκειμένου να διαλυθούν οι διαδηλωτές.

Παρά την αστυνομική επίθεση τα μπλοκ των φοιτητών έμειναν στη θέση τους και για πολλή ώρα αργότερα, ενώ στη συνέχεια πορεύτηκαν προς την Ομόνοια στους δρόμους, ανάμεσα σε αυτοκίνητα και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομικής καταστολής και τρομοκρατίας.

Οι φοιτητές αντιτίθενται στο επερχόμενο νομοσχέδιο της υπουργείου Παιδείας Κεραμέως το οποίο τίθεται άμεσα σε διαβούλευση και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στο όριο φοίτησης καθώς και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και ασφυκτικής επιτήρησης και ουσιαστικά κατάργησης κάθε συνδικαλιστικής και πολιτικής δραστηριότητας εντός των σχολών.


«Η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία με επιλογή της κυβέρνησης τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν «έσβησαν» εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη. Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους!», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ένταση και χημικά και στην Θεσσαλονίκη

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας φοιτητών και στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεντρωμένοι φοιτητές στην πλατεία Αριστοτέλους επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία και εμποδίστηκαν από την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί έκαναν και εκεί χρήση χημικών για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.



αναδημοσίευση από: https://prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου