Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Απολύμανση σχολείων και ελλιπής διαχείριση από την πλευρά του Δήμου, Πρόταση που κατατέθηκε τη Δευτέρα 9/11/2020, από την ΑΑΚ/Παρεμβάσεις Αριστοτέλη στο ΔΣ του Συλλόγου με βάση το πρόσφατο κρούσμα στο 51ο ΔΣ του συλλόγου μας και δεν έχει απαντηθεί ακόμα από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΑΣΕ/ΠΑΜΕ

Η παρακάτω πρόταση κατατέθηκε τη Δευτέρα 9/11/2020, από την ΑΑΚ/Παρεμβάσεις Αριστοτέλη στο ΔΣ του Συλλόγου για να εκδοθεί ως απόφαση του σωματείου με βάση το πρόσφατο κρούσμα στο 51ο ΔΣ του συλλόγου μας 

Μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντήσει οι υπόλοιπες παρατάξεις του ΔΣ, ΔΑΚΕ και ΑΣΕ/ΠΑΜΕ 


Απολύμανση σχολείων και ελλιπής διαχείριση από την πλευρά του Δήμου 


Μετά από αλλεπάλληλες περιπτώσεις κρουσμάτων covid19 που έχουν συμβεί στα σχολεία του Αριστοτέλη και βλέποντας τη διαχείριση που γίνεται από τον δήμο Αθηναίων, για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι κυβέρνηση και δήμοι είναι πραγματικά απόντες. 

Όπως ήταν απόντες και όλο αυτό το διάστημα που το εκπαιδευτικό κίνημα ζητά μείωση του αριθμού των μαθητών, εξεύρεση αιθουσών για να γίνει η μείωση, μονιμοποίηση και πρόσληψη επιπλέον καθαριστών(τριών) καθώς και διενέργεια δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. 



Κι ενώ τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν χάρη στις υπερπροσπάθειες των εκπαιδευτικών, η κακοδιαχείριση στις περιπτώσεις κρούσματος στα σχολεία, γιγαντώνεται. Η απουσία των υπεύθυνων γίνεται καθημερινά και πιο πρόδηλη. 

Συγκεκριμένα ο Δήμος Αθηναίων έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία την ευθύνη της απολύμανσης των σχολικών μονάδων που έχουν κρούσμα covid19. Η εταιρεία όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνεται άμεσα ισχυριζόμενη φόρτο καθηκόντων. Αλλά και όταν επισκέπτεται τα σχολεία, η απολύμανση που γίνεται αφορά αποκλειστικά την αίθουσα που εκδηλώθηκε το κρούσμα και τις τουαλέτες και όχι συνολικά το σχολείο, γνωρίζοντας όλοι μας ότι τα παιδιά δεν βρίσκονται μόνο στην αίθουσα διδασκαλίας αλλά κινούνται σε ολόκληρο το σχολείο. 

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ότι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των σχολείων δύο και τρεις μέρες αργότερα, όταν πια δεν έχει κανένα νόημα αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στα υγειονομικά πρωτόκολλα και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών που συνεχίζουν να προσέρχονται στη σχολική μονάδα χωρίς απολύμανση. 

Πρόσφατο περιστατικό το 51ο δημοτικό σχολείο Αθηνών. Ενώ η απολύμανση πραγματοποιήθηκε έγκαιρα, δεν έγινε σε ολόκληρο το σχολείο παρά μόνο στη συγκεκριμένη αίθουσα διδασκαλίας, στις τουαλέτες και κουπαστές. 

Κι επειδή η «ατομική ευθύνη» έχει εξαντληθεί προ πολλού και η κατάσταση στην Αττική αλλά και τη χώρα γενικότερα βρίσκεται σε οριακό σημείο, οι ευθύνες του δήμου και της αντιδημαρχίας είναι τεράστιες. 

Καλούμε τον δήμο της Αθήνας και τον αντιδήμαρχο για το παιδί: 

-Να γίνονται την ίδια μέρα οι απολυμάνσεις στα σχολεία που έχουν κρούσμα χωρίς να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία των καθυστερήσεων οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι απολυμάνσεις να αφορούν ολόκληρη τη σχολική μονάδα 

-Να στελεχωθεί ξάνα η υπηρεσία του δήμου που πραγματοποιούσε απολυμάνσεις και απεντομώσεις και να μην παραδίδονται οι αναγκαίες αυτές υπηρεσίες σε ιδιώτες εργολάβους 

Σε περιπτώσεις σχολικών μονάδων όπου δεν απολυμαίνεται το σχολείο παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη (αποχή/στάση εργασίας κ.λπ.) στους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, ώστε να μην μπαίνουν σε αυτό μέχρι να απολυμανθεί.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ



Ορισμένες αναγκαίες διεκδικήσεις σχετικά με τα τεστ 

Να σημειώσουμε, ότι αναδεικνύεται σε εξαιρετικά σοβαρό το ζήτημα των δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς. Οι συνάδελφοί μας εκπαιδευτικοί, ειδικά των τμημάτων που κλείνουν λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος, υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα τέστ αυτά γιατί με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ δεν καλύπτονται. Όπως, δεν καλύπτονται να τα πραγματοποιήσουν δωρεάν ούτε οι μαθητές των τμημάτων που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει θέσει το αίτημα των μαζικών δωρεάν και επαναλαμβανόμενων τεστ σε προτεραιότητα και ειδικά το δωρεάν τεστ για τους εκπαιδευτικούς. Αίτημα το οποίο αρνείται κυνικά να ικανοποιήσει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να πληρώνουν από τις τσέπες τους οι εκπαιδευτικοί και να τροφοδοτούν το ιδιωτικό σύστημα υγείας. Θεωρούμε μέγιστο ζήτημα όσο αυξάνονται τα κρούσματα, να καλέσουμε τους εκπαιδευτικούς να κρατούν τις αποδείξεις και να διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων που έδωσαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου