Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Μια μικροβιακή «Κιβωτό του Νώε» προτείνουν επιστήμονες, για να προστατευθεί η παγκόσμια υγεία στο μέλλον

Ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ ζητά να δημιουργηθεί μια παγκόσμια μικροβιακή «Κιβωτός του Νώε» για όλα τα είδη μικροοργανισμών που ζουν πάνω και μέσα στους ανθρώπους, κάτι που, όπως λένε, θα βοηθήσει στην υγεία της ανθρωπότητας σε βάθος χρόνου.


Η πρωτοβουλία εμπνέεται από το «Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων», που έχει δημιουργηθεί στη νορβηγική αρκτική νήσο Σβάλμπαρντ και όπου ήδη φυλάγονται χιλιάδες είδη σπόρων κάθε λογής φυτών.

Ένα αντίστοιχο «μικροβιακό θησαυροφυλάκιο» για «καλά» μικρόβια, τα οποία θα έχουν συλλεχθεί από διάφορους ανθρώπινους πληθυσμούς, ιδίως από πιο πρωτόγονους που δεν έχουν εκτεθεί πολύ σε αντιβιοτικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και χημικά, θα διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί η μικροβιακή βιοποικιλότητα. Το ανθρώπινο μικροβίωμα περιλαμβάνει τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ζουν πάνω και μέσα στο σώμα μας, συμβάλλοντας στην υγεία (και στην ασθένεια) με ποικίλους τρόπους, γνωστούς και άγνωστους.



«Τα ανοσοποιητικά συστήματα είναι διαμορφωμένα από βακτηρίδια», εξηγεί ο Dominguez-Bello , κύριος συντάκτης της πρότασης και καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Μικροβιολογίας του Rutgers-New Brunswick και στο Τμήμα Ανθρωπολογίας. Τα βακτήρια βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να μάθει ποια μικρόβια αποτελούν απειλή και ποια είναι υγιή - και μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να αποτρέψει τις ασθένειες.


Έχοντας μια ποικιλία μικροβιοτικών - μια μεγάλη ποικιλία από αυτά τα χρήσιμα βακτηρίδια - μπορεί να είναι καλό για τη συνολική υγεία σας, υποδεικνύουν πολλές μελέτες. Η έλλειψη ποικιλομορφίας μικροβίων έχει συσχετιστεί με ανοσολογικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, το άσθμα, οι αλλεργίες και άλλα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Γκλόρια Ντομίνγκεζ-Μπέλο του Τμήματος Βιοχημείας και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ράτγκερς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση-έκκληση στο περιοδικό "Science", τονίζουν ότι «αντιμετωπίζουμε μια εντεινόμενη παγκόσμια κρίση υγείας, η οποία απαιτεί να απομονώσουμε και να συντηρήσουμε την ποικιλότητα των ανθρωπίνων μικροβίων που ακόμα υπάρχει. Αυτά τα μικρόβια συν-εξελίχθηκαν με τους ανθρώπους σε μια περίοδο εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Μας βοηθούν να χωνέψουμε την τροφή, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημά μας και μας προστατεύουν από άλλα μικρόβια εισβολείς. Μέσα στις λίγες γενιές όμως, έχουμε δει μια συνταρακτική απώλεια της μικροβιακής ποικιλότητας, η οποία σχετίζεται με την αύξηση παγκοσμίως των ανοσολογικών και άλλων διαταραχών.


«Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων», που έχει δημιουργηθεί στη νορβηγική αρκτική νήσο Σβάλμπαρντ

Οι επιστήμονες που προτείνουν την μικροβιακή «Κιβωτό του Νώε», πιστεύουν ότι κάποια μέρα στο μέλλον θα είναι δυνατό να εμποδίσουν μια ασθένεια, εισάγοντας ξανά χαμένα «καλά» μικρόβια στον ανθρώπινο οργανισμό. Για να γίνει αυτό, θεωρούν αναγκαίο πρώτα να συλλέξουν μικρόβια από απομονωμένους λατινοαμερικανικούς και αφρικανικούς πληθυσμούς που έχουν διατηρήσει μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλότητα σε σχέση με τους σύγχρονους δυτικούς ανθρώπους. Έχει π.χ. βρεθεί ότι η μικροβιακή «πανίδα» στο έντερο του μέσου Αμερικανού είναι μόνο το ήμισυ της αντίστοιχης στο έντερο ενός σημερινού κυνηγού-συλλέκτη μιας φυλής του Αμαζονίου.

Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια διεθνής συντονισμένη προσπάθεια για να συλλεχθούν ανθρώπινα μικρόβια από τα πέρατα της Γης και μετά να διατηρηθούν σε ένα φυλαγμένο χώρο, που θα έχει ρόλο παγκόσμιου αποθετηρίου ανθρωπίνων μικροβίων.

Βέβαια η καλοδεχούμενη αυτή προσπάθεια, που θα πρέπει σύντομα να λάβει σάρκα και οστά, θα έχει έγκριση των οπαδών της καθαρότητας ή της ανωτερότητας της φυλής τους; Θα θελήσουν να "μολυνθούν" για να σωθούν; Ή να πάει στο διάβολο η ανθρωπότητα αν είναι να μας μολύνουν οι "βρομιάρηδες"; Ή μήπως είναι μια ακόμη συνωμοσία των Εβραίων ή των "κόκκινων";

Επιμέλεια-σχολιασμός: Πάνος Ευθυμίου
Πηγή: National Public Radio (US), ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου