Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Να σημάνει συναγερμός – ΤΩΡΑ! Να προχωρήσουμε σε αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα! Όλες/Όλοι στην έκτακτη Γενική Συνέλευση Τετάρτη 10/10, στις 6.30μμ, στο 39ο-141ο ΔΣ Αθηνών

Συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου 
και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών! 
Προσοντολόγιο και ανακύκλωση της εργασίας/ανεργίας 
το μέλλον των αναπληρωτών! 
Κανένας διάλογος – καμιά διαπραγμάτευση στα προσόντα 
Κανείς-καμιά δεν περισσεύει! 
Με μαζικούς, αποφασιστικούς αγώνες να ανατρέψουμε την πολιτική τους! 
Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους! 

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων, που αναβλήθηκε στις 28/9, και των Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, μαζί με γονείς και μαθητές, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα απαίτησαν για άλλη μια φορά μαζικούς, μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για να σταματήσει η εργασιακή ομηρία και η περιπλάνηση χιλιάδων αναπληρωτών. Διεκδίκησαν το αυτονόητο, να πάψουν τα χιλιάδες κενά στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς. Υπερασπίστηκαν την προϋπηρεσία και το πτυχίο των χιλιάδων ελαστικά εργαζόμενων, τα οποία επιδιώκει να υποβαθμίσει το υπουργείο. Στο πλάι τους και οι φοιτητές της Φιλοσοφικής που έκλεισαν τη σχολή και διαδήλωσαν για την τριχοτόμηση του ΦΠΨ. 

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. 

Προσοντολόγιο στα χνάρια του ν.3848 και του ΟΟΣΑ 

Σε απαξίωση της προϋπηρεσίας και του πτυχίου προχωρά η κυβέρνηση και το Υπουργείο! Με ξεκάθαρο τρόπο επιβεβαίωσε αυτό που όλο το προηγούμενο διάστημα γνωρίζαμε με βάση τις διαρροές για τον τρόπο διορισμού. Σύστημα υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ που θα βασίζεται στην προϋπηρεσία, τα ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια...
Από τη συνάντηση αποκλείστηκαν από τις πλειοψηφίες της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ οι εκπρόσωποι των συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, (παρ’ όλο που 45 εκπαιδευτικά σωματεία είχαν πάρει απόφαση για τη συγκέντρωση), την ίδια στιγμή που μια βδομάδα νωρίτερα οι Ομοσπονδίες απαξίωσαν την κινητοποίηση που καλέστηκε στις 28/9 και η οποία στην πραγματικότητα μεταφέρθηκε λόγω κακοκαιρίας. Επίσης, το υπουργείο δεν δέχτηκε στη συνάντηση να παραβρεθεί η ΑΣΓΜΕ και αντιπροσωπία αναπληρωτών και μαθητών, κλείνοντας την πόρτα στην αγωνία και τα αιτήματα των χιλιάδων ελαστικά εργαζόμενων εκπ/κών, των χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους που βιώνουν τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης και υπουργείου. 

Στη συζήτηση που έγινε, ο υπουργός ανέδειξε όλες τις πλευρές της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Ταυτόχρονα, με προκλητικό τρόπο απέφυγε να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα επικαλούμενος δημοσιονομικούς περιορισμούς! 

Προσοντολόγιο στα χνάρια του ν.3848 και του ΟΟΣΑ 

Σε απαξίωση της προϋπηρεσίας και του πτυχίου προχωρά η κυβέρνηση και το Υπουργείο! Με ξεκάθαρο τρόπο επιβεβαίωσε αυτό που όλο το προηγούμενο διάστημα γνωρίζαμε με βάση τις διαρροές για τον τρόπο διορισμού. Σύστημα υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ που θα βασίζεται στην προϋπηρεσία, τα ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ δε έχουν επιλύσει ακόμη διαδικαστικά –και μόνο- ζητήματα (εξέταση όλων των φακέλων από τον ΑΣΕΠ κλπ) ώστε να υπάρξει ενιαίος τρόπος διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών άμεσα. Μετά από ερώτηση μας για τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με την προϋπηρεσία για το αν θα υπάρχει «ταβάνι», μειωμένη μοριοδότηση (όχι 1 μήνας 1 μόριο) και ποσόστωση/μοριοδότηση του χρόνου ανεργίας, δήλωσε ότι όλες αυτές οι προτάσεις είναι ανοιχτές στο τραπέζι, και πως την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο θα δώσει στη δημοσιότητα την ολοκληρωμένη πρόταση για τον τρόπο διορισμού/πρόσληψης! 


Για τους 4.500 διορισμούς της ειδικής αγωγής που μπήκαν στον προϋπολογισμό, το υπουργείο δήλωσε ότι θα υπάρξει προκήρυξη και η κατανομή σε περιοχές, ειδικότητες κλπ θα γίνει με βάση την αναλογία των προσλήψεων της τελευταίας τριετίας, χωρίς να γίνει όμως αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλάνο. Ταυτόχρονα ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η δέσμευση για το σύνολο των διορισμών που εξαγγέλθηκαν μπορεί να αφορά μόνο την επόμενη διετία, αφήνοντας προφανώς τον υπόλοιπο αριθμό στη διαχείριση της επόμενης -όποια κι αν είναι αυτή- κυβέρνησης. 

Το υπουργείο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρά ξεκάθαρα το προσοντολόγιο και την κατηγοριοποίηση των αναπληρωτών. Με τον τρόπο αυτό πετά στο καλάθι τους εκατοντάδες μήνες προϋπηρεσίας των χιλιάδων αναπληρωτών και απαξιώνει το πτυχίο τους. Δηλώσαμε ότι το υπουργείο προωθεί άμεσα τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. για τους διορισμούς, επιδιώκοντας την ανατροπή των πινάκων και πως βασική του στόχευση είναι να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων με την αυταπάτη ότι θα τους διασφαλίζει μια θέση διορισμού ή εργασίας ακόμα και ως αναπληρωτή! Τονίσαμε πως ο αριθμός των διορισμών που εξαγγέλθηκαν δεν αρκεί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του δημόσιου σχολείου και νηπιαγωγείου και απαιτήσαμε για ακόμη μία φορά τον διορισμό όλων των αναπληρωτών ΤΩΡΑ! Δώσαμε σαφές μήνυμα ενότητας του εκπαιδευτικού κινήματος κόντρα στον αλληλοσπαραγμό, και δηλώσαμε ότι θα αγωνιστούμε όπως και στο παρελθόν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το πτυχίο και την προϋπηρεσία. 

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση σε πλήρη ανάπτυξη. Το δημόσιο σχολείο σε κίνδυνο: 

Αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση, ειδική αγωγή, Νέο Λύκειο, ολιγομελή-υπεράριθμα τμήματα, Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπ/ση 

Ο Υπουργός δήλωσε ότι επεξεργάζεται και προχωρά την υπουργική απόφαση που θα υλοποιεί την εφαρμογή του νόμου 4547/18 για τις δομές, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης, του προγραμματισμού και της αποτίμησης του σχολικού έργου. 

Για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, δήλωσε ότι θα ενταχθούν και άλλοι δήμοι στην υποχρεωτικότητα, μοιράζοντας τα 95 προκάτ που έχει στη διάθεση του για την επίλυση της στέγασης, την ώρα που οι ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό αυτό! Έριξε για άλλη μια φορά την ευθύνη στους δήμους για την ανεύρεση χώρων, αποκρύπτοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου για τη λύση της στέγασης της προσχολικής εκπαίδευσης. Ζήτησε μάλιστα τη συνεργασία (!) της ΔΟΕ για την ολοκλήρωση της προσχολικής αγωγής. 

Αποδέχτηκε ότι είναι αναγκαίος ο υπεύθυνος στο Ολοήμερο αλλά δημοσιονομικοί λόγοι δεν το επιτρέπουν. Ο υπουργός επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτό που ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ λέγαμε πως το σχολείο Φίλη αποτελεί τον κόφτη στην εκπαίδευση, επιβλήθηκε για να υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, καταπατά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών. 

Σχετικά με τις εξαγγελίες για το νέο Λύκειο και την απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ να ζητήσει να μην υλοποιηθούν, ο Υπουργός απάντησε ότι δεν έχουμε κατανοήσει το πρόβλημα και την πρόταση της κυβέρνησης, παραπέμποντας τη συνέχεια της συζήτησης σε επόμενη συνάντηση. Καμία δέσμευση δεν υπήρξε από τους υπεύθυνους Συμβούλους του, για την έγκριση λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ. Ιδιαίτερα για τα ΕΠΑΛ, θεωρείται ότι τα εναπομείναντα ολιγομελή είναι ανάξια λόγου. 

Ειδικότερα για το θέμα των δωρεών-χορηγιών στα σχολεία, με αφορμή την υπόθεση του Ιδρύματος Μποδοσάκη στη Μαγνησία και την απορριπτική ομόφωνη απόφαση της τοπικής ΕΛΜΕ, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι καλωσορίζει το κοινωφελές έργο των ιδιωτών! Την ίδια στιγμή που επιβεβαίωνε την πρόθεση της κυβέρνησης να μετακυλιστεί το βάρος της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης από την υποχρέωση του κράτους στους ιδιώτες, ανερυθρίαστα μας υποδείκνυε να κάνουμε κριτική στις προτάσεις Μητσοτάκη για πλήρη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης! 

Για το ζήτημα της στέγασης των αναπληρωτών για άλλη μια φορά αποδέχτηκε τη σοβαρότητα του προβλήματος επαναλαμβάνοντας το γνωστό πια επιχείρημα ότι το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να πιέζει τις δημοτικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες για να βρεθεί μια αξιοπρεπής λύση, καταλήγοντας δε στο τραγελαφικό σχόλιο ότι η μόνη λύση γι’ αυτό είναι οι μόνιμοι διορισμοί! 

Για τα ζητήματα της παράλληλης στήριξης ο διευθυντής της ειδικής αγωγής δήλωσε ότι ο αριθμός των αιτήσεων είναι πολύ μεγάλος και δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πλήρη κάλυψη των μαθητών. Θέλησε να δώσει επιστημονική χροιά στις περικοπές των παράλληλων, λέγοντας ότι χρειάζεται να επανεξεταστεί το πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού καθώς δεν προκύπτει η παιδαγωγική και επιστημονική αναγκαιότητα του 1 εκπ/κός προς ένα μαθητή! Μάλιστα επικαλούμενος αιτήματα συλλόγων εκπαιδευτικών (;), χωρίς ποτέ να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί, πρόταξε την αλλαγή του τρόπου ένταξης των μαθητών αυτών στο γενικό σχολείο με την ύπαρξη ενός επιπλέον εκπαιδευτικού στήριξης ανά σχολική μονάδα! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την αποδήμηση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, υιοθετεί πλήρως τις πολιτικές της ευρωπαϊκής ένωσης για την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. 

Για την επιμόρφωση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο πρόγραμμα από το ΙΕΠ, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν θα είναι με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα αλλά ούτε και πιο θα είναι το περιεχόμενό της. 

Τέλος, για άλλη μια φορά θέσαμε το ζήτημα της συνδικαλιστικής άδειας της συναδέλφισσας μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ, αναπληρώτριας δασκάλας, Δινοπούλου Βαγγελίτσας, εκπροσώπου των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Ενώ της έχει δοθεί συνδικαλιστική άδεια, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κάνει χρήση της καθώς είναι σε ισχύ η τιμωρητική διάταξη η οποία δεν προσμετρά την προϋπηρεσία στο διάστημα της θητείας της στη ΔΟΕ. Ο υπουργός αρκέστηκε για άλλη μια φορά να εκφράσει τον προβληματισμό του και να επαναλάβει ότι χρειάζεται νομική ρύθμιση. Αόριστες τοποθετήσεις που δείχνουν όμως ότι δεν είναι διατεθειμένος να λύσει το θέμα. Η πρακτική αυτή βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση των αναπληρωτών, ουσιαστικά τους αποκλείει από την εκπροσώπηση στα δευτεροβάθμια όργανα. 

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά στο υπουργείο, την κυβέρνηση αλλά και σε όλους τους εκφραστές των αντιλαϊκών, αντιεκπαιδευτικών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών ότι το εκπαιδευτικό κίνημα θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, της προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Ο φόβος του κινήματος και της δυναμικής του, υποχρέωσε τη κυβέρνηση φέτος να κάνει προσλήψεις αναπληρωτών από την πρώτη φάση και να υποσχεθεί διορισμούς. Στα ίδια χνάρια των μαχητικών κινητοποιήσεων της περασμένης άνοιξης οι εκπαιδευτικοί θα δώσουμε για άλλη μια φορά τη μάχη της υπεράσπισης του πτυχίου και της προϋπηρεσίας, την ανατροπή της αυτοξιολόγησης και κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών, σπάζοντας τη μνημονιακή κανονικότητα. 

Να σημάνει συναγερμός – ΤΩΡΑ! 

Να προχωρήσουμε σε αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα 

Δε θα επιτρέψουμε τη θεσμοθέτηση του προσοντολογίου, την απαξίωση του πτυχίου και της προϋπηρεσίας 

Οι ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ δεν νομιμοποιούνται να μπουν σε κανένα διάλογο για προσόντα και μοριοδότηση με το Υπουργείο. 

Απαιτούμε το διορισμό όλων ΤΩΡΑ με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, παλεύουμε για ίσα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. 

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων ΠΕ και ΔΕ για τη συνάντηση με τον Υπουργό παιδείας στις 5/10/2018 

Δινοπούλου Βαγγελίτσα, αναπληρώτρια εκπ/κός, μέλος ΔΣ της ΔΟΕ 
Άρτεμις Κλιάφα, μέλος ΔΣ της ΔΟΕ 
Ιωαννίδου Παναγιώτα, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ 
Ζαγανίδης Χρήστος, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου