Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Το… κρυφό νηπιαγωγείο της Βουλής στην Πλάκα, μεσοτοιχία με τον Παρθενώνα.


Δεν διαφημίζεται, δεν ζητάει δίδακτρα. Έχει εξασφαλισμένη… πελατεία και μάλιστα για πρώτη φορά το 2014 έγινε και «κλήρωση» (τα εισαγωγικά θα εξηγηθούν στη συνέχεια) για να επιλεγούν τα παιδιά των εκλεκτών που θα φοιτούσαν σε αυτό.
Το Νηπιαγωγείο της Βουλής των Ελλήνων στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Θρασύλλου στην Πλάκα «μεσοτοιχία» με τον ιερό βράχο της Ακρόπολης έχοντας θέα τον Παρθενώνα.
Χωρίς καμία διακριτική πινακίδα (έως πρόσφατα τουλάχιστον) λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια με μαθητές τα παιδιά των υπαλλήλων της Βουλής αλλά και των εκλεκτών της… συνεργατών, όπως είναι οι δημοσιογράφοι.
Ίδρυση με διασταλτική ερμηνεία
Όταν πριν από μερικά χρόνια η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε να δημιουργήσει και σωστά έναν βρεφονηπιακό σταθμό για τα παιδιά των εργαζομένων σε αυτήν, εφαρμόζοντας τον σχετικό νόμο που είχε ψηφιστεί και αφορούσε στις μεγάλες επιχειρήσεις, απλώς προχώρησε ένα βήμα περισσότερο. Δημιούργησε και ένα νηπιαγωγείο ερμηνεύοντας διασταλτικά -όπως άλλωστε έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις (προνόμια και μισθοδοσία υπαλλήλων)- τις διατάξεις.
Χωρίς τυπμπανοκρουσίες που άλλωστε βλάπτουν τους ευγενείς σκοπούς, αποφάσισε και έστησε σε διαφορετικό χώρο, στην Πλάκα, περίπου 300 μέτρα από το σταθμό του μετρό στου Μακρυγιάννη το δικό της νηπιαγωγείο. Και επειδή καλές είναι οι διασταλτικές ερμηνείες αλλά κάποτε χρειάζεται και η τυπική νομιμοποίηση ήρθε εκ των υστέρων το άρθρο 32 του νόμου «Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης, Ρύθμιση θεμάτων ιδιωτικής εκπαίδευσης και φορέων εποπτείας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις». Σε αυτό, προβλέπονται τα εξής:
1.    Το σχολικό έτος 2007-2008 δύνανται να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν νόμιμα, για τη φοίτηση στην προσχολική αγωγή των νηπίων που έχουν εγγραφεί και φιλοξενηθεί σε αυτούς κατά το σχολικό έτος 2006-2007 και συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2007 ηλικία πέντε ετών.
2.    Για τη λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι νηπιαγωγοί του ν.1566/1285 (ΦΕΚ 167 Α’). Οι ανωτέρω νηπιαγωγοί ανήκουν στο προσωπικό του παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού και διέπονται από τους όρους των οικείων συμβάσεων.
3.    Τα θέματα σχετικά με την έναρξη και λήξη σχολικού και διδακτικού έτους, τις διακοπές και εορτές, την παρεχόμενη προσχολική αγωγή και τα διδασκόμενα μαθήματα, το εβδομαδιαίο και ωρολόγιο πρόγραμμα διέπονται από τις διατάξεις για τα δημόσια νηπιαγωγεία. Η εκπαιδευτική λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα λειτουργίας και εποπτείας των τμημάτων αυτών.
4.    Η λειτουργία του τμήματος νηπιαγωγείου στον παιδικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, με την επιφύλαξη των διατάξεων του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, διέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Η θέα, ακριβώς απέναντι από το Νηπιαγωγείο της Βουλής
Γνωριμία με το νηπιαγωγείο των ονείρων σας…
Το τι ακριβώς είναι το νηπιαγωγείο της Βουλής, το περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο η προκήρυξη που έκανε η γενική διεύθυνση Διοικητικής Υποστηρίξεως του Κοινοβουλίου για τον καθαρισμό του κτιρίου
Αναλυτικά αναφέρεται: Το επί της Θρασύλλου κτίριο αποτελείται από δύο ορόφους, ισόγειο, πρώτο όροφο και αύλειο χώρο, συνολικής επιφάνειας 500 τ.μ. περίπου.
Το κτίριο διαθέτει τρία κλιμακοστάσια και ράμπα που οδηγεί στον α’ όροφο.
α) από ισόγειο προς τον α’ όροφο (εσωτερική σκάλα)
β) από την αυλή προς τον α’ όροφο – 2 σκάλες
Η επιφάνεια κατανέμεται ως εξής:
α) ισόγειο 110 τ.μ.
β) α’ όροφος 110 τ.μ.
γ) αύλειος χώρος 280 τ.μ. περίπου
Το ισόγειο περιλαμβάνει την είσοδο (διάδρομο), δύο αίθουσες δραστηριοτήτων, τραπεζαρία, κουζίνα, βοηθητικό γραφείο, χώρους υγιεινής: ενηλίκων και νηπίων. Επίσης υπάρχει ξύλινη εσωτερική σκάλα που οδηγεί στον α’ όροφο.
Α’ όροφος : περιλαμβάνει την είσοδο, διάδρομο, χώρο υποδοχής , γραφείο, αίθουσα υπολογιστών, μεγάλη αίθουσα δραστηριοτήτων, χώρους υγιεινής.
Ο περιβάλλον χώρος περιλαμβάνει αυλή-κήπο 280 τ.μ., ένα τμήμα του οποίου είναι πλακόστρωτο και το υπόλοιπο με χώμα στο οποίο υπάρχουν δένδρα, θάμνοι και θα φυτευτούν καλλωπιστικά φυτά .
Μαρμάρινη σκάλα με αμφίπλευρη επιτοίχια κουπαστή.
Σιδερένια σκάλα που οδηγεί στον α’ όροφο.
Ράμπα μεταλλική από τον αύλειο χώρο στον α’ όροφο.
Η κλήρωση με τα διπλωμένα χαρτάκια
Και πως γίνεται η τελική επιλογή των μαθητών που φοιτούν σε αυτό; Τα δημοσιεύματα του περασμένου καλοκαιριού είναι καταποπιστικά. Χαρακτηριστικότερο όλων αυτό που έγραψς η εφημερίδα Παρόν της Κυριακής:
«Η κλήρωση έβγαλε τα παιδιά των «ημετέρων» στο νηπιαγωγείο της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη (12 Ιουνίου) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά κλήρωση για τα παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού της Βουλής που θα συνεχίσουν στο νηπιαγωγείο - σημειώνεται ότι η διαδικασία της κλήρωσης δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Βρεφονηπιακού Σταθμού.
Από την κλήρωση, «τυχερά» ήταν ορισμένα παιδιά με ισχυρό επώνυμο, όπως το εγγόνι του αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος δυσκολεύεται να αποχωριστεί την οικογένειά του και γι’ αυτό έχει φροντίσει να διορίσει το μισό του σόι στη Βουλή!
Σύμφωνα με παριστάμενους, τα ονόματα των παιδιών που επιλέχθηκαν ήταν σε χαρτιά τα οποία ήταν διπλωμένα στα δύο, ενώ εκείνα που δεν κληρώθηκαν ήταν διπλωμένα στα τέσσερα!
Οι πληροφορίες ότι εκείνος που διεξήγαγε την κλήρωση έπαιρνε μετά τηλέφωνο και έλεγε ότι «σε βοήθησε ο Θεός» ελέγχονται ως… ακριβείς!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου