Βρισκόμαστε 138 χρόνια μετά το Σικάγο, όπου εξεγέρθηκαν «της γης οι κολασμένοι» και διεκδίκησαν με το αίμα τους να πάρουν από τα κέρδη του κεφαλαίου, απαιτώντας με μαζικές σκληρές απεργίες και διαδηλώσεις, 8ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8ώρες ύπνο, ενάντια στις βάναυσες συνθήκες εργασίας.
Σήμερα η συλλογική μνήμη επιστρέφει στη ματωμένη πρωτομαγιά του 1886, μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων και του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση όλου του κόσμου, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Η Πρωτομαγιά είναι μέρα απεργιακού αγώνα!
Από τότε ως σήμερα, οι αγώνες, οι εξεγέρσεις, οι επαναστάσεις των εργατών όλου του κόσμου κέρδισαν πολλές κατακτήσεις που στις σημερινές συνθήκες ξεθεμελιώνονται.
Την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα από το Ισραήλ, το κράτος δολοφόνο, οδηγεί στη γενοκτονία έναν ολόκληρο λαό, τους Παλαιστίνιους, ο κόσμος μας ζει πρωτόγνωρες συνθήκες προετοιμασίας καθολικού πολέμου, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται αμείωτος, μαζί με έκρηξη της ακρίβειας, καταβύθισης των μισθών και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων, σε περιβάλλον κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού.
Στη Γερμανία η υπουργός παιδείας καλεί τα σχολεία να προετοιμάσουν τις/τους μαθήτριες/τές τους για το ενδεχόμενο πολέμου με διεξαγωγή ασκήσεων πολιτικής προστασίας για την ενίσχυση των αντοχών τους (!!!), ο Μακρόν δηλώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο, ενώ στην Αγγλία πληθαίνουν οι δηλώσεις που καλούν τον βρετανικό στρατό να προετοιμαστεί για πόλεμο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει την Ελλάδα με ακραία επικίνδυνο τρόπο στον πόλεμο και τη σπρώχνει στον ιμπεριαλιστικό βούρκο και τη σφαγή διεκδικώντας ρόλο πρωταγωνιστή στο πολεμικό πεδίο και μερίδιο στη λεία για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή ο μέσος ετήσιος μισθός στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μειώθηκε κατά 1100 ευρώ, δηλαδή μας λήστευσαν έναν μισθό. Το ΜΚ1 για τον εκπαιδευτικό είναι 873 ευρώ καθαρά, οι τιμές στα ενοίκια καταβροχθίζουν το ένα δεκαπενθήμερο, οι αναπληρωτές/τριες παραμένουν εργαζόμενες/οι μειωμένων δικαιωμάτων, χωρίς καν το δικαίωμα των αναρρωτικών αδειών, της επαπειλούμενης κύησης, της άδειας ανατροφής, η εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο δέχονται τρομερή επίθεση, το νέο καθεστώς αναδίδει σε κάθε νόμο, εγκύκλιο, απόφαση, οσμή ολοκληρωτισμού και δεσποτισμού.
Αυτή είναι η σύγχρονη εικόνα του κόσμου μας για τις/τους εργαζόμενες/ους, τη νεολαία, τον λαό.
Στην άλλη όχθη, στις επιχειρήσεις και το κεφάλαιο έχουμε πληθωρισμό κερδών και απληστία. Το Κεφάλαιο για να έχει δυσθεώρητα κέρδη επιτίθεται ριζικά στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, ζούμε την καθημερινή μας ζωή, μαθαίνουμε, πεθαίνουμε, κάνουμε παιδιά, πλησιάζουμε τη φύση, σκεφτόμαστε, είμαστε φορείς αξιών, θέλει να τα αλλάξει. Παλεύει με λύσσα για την κυριαρχία του και την ύπαρξή του, παλεύει για τα κέρδη του και την επιβίωσή του ως σύστημα.
Απέναντι σε αυτή τη λυσσασμένη προσπάθειά του ένα σύνθημα αναδύεται από την καρδιά της πάλης των τάξεων, «Να χάσουν από τα κέρδη τους για να ζήσουμε εμείς». Είναι το σύνθημα διεκδίκησης κι αγώνα, το σύνθημα-αίτημα που συμπυκνώνει τη μοναδική πολιτική πρόταση απέναντι στη λεηλασία του κέρδους και των φορέων του, εταιρείες κι επιχειρήσεις, κυβερνήσεις ιδιωτικοποιήσεων, μνημονίων, εργατικής λεηλασίας, διεθνείς οικονομικοί και πολιτικοί οργανισμοί.
Το κεφάλαιο θέλει να τα πάρει όλα: τον μισθό, τον ελεύθερο χρόνο, το δικαίωμα στην απεργία, ακόμα και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, με την απειλή του πολέμου και της ανέχειας.
Δεν θα το επιτρέψουμε!
Ο κόσμος συγκλονίζεται από τεράστιες φοιτητικές διαδηλώσεις ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα, «πυρκαγιά» καταλήψεων στα αμερικανικά Πανεπιστήμια, στη Γαλλία, στην Αγγλία…
Η νεολαία αντιστέκεται στο δόγμα του πολέμου, αγωνίζεται για να διακοπεί κάθε επένδυση των Πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων στο Ισραήλ.
Στις συνθήκες αυτές η εργατική τάξη κι η νεολαία σε ολόκληρο τον κόσμο και στη χώρα μας χρειάζεται να βγούμε στους δρόμους του αγώνα για το δικαίωμα μας στη ζωή και την ειρήνη, για τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας, για να χάσει κέρδη κι εξουσία το κεφάλαιο και οι σύγχρονοι δυνάστες της ανθρωπότητας, τα λυσσασμένα κοράκια του πολέμου και της σφαγής των λαών.
Σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ απόφαση για σκληρό ταξικό απεργιακό αγώνα με κλιμάκωση και στόχο τη Νίκη στηριγμένο σε συντονισμό σωματείων, επιτροπών αγώνα και συνελεύσεων από τα κάτω, εργατικών αγώνων και κινητοποιήσεων που θα ξεπερνούν τη συναίνεση και την υποταγή του εργοδοτικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τη γραμμή των συμβολικών διαμαρτυριών και με προμετωπίδα τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας θα διεκδικούν να νικήσουν.
Οι ανάγκες μας και οι αγώνες μας στην πρώτη γραμμή!
Τιμάμε
Τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης Πρωτομαγιάς το 1924, τον Μάη του ‘36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής.
Σ αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό κίνημα να μιλήσει για ένα «νέο Σικάγο» που θα διεκδικεί τον πλούτο που παράγουμε οι εργαζόμενοι κόντρα στα τεράστια κέρδη του κεφαλαίου και αξιοβίωτη ζωή με δικαιώματα ενάντια στη φτώχεια στο ύψος των πραγματικών δυνατοτήτων των επιστημών και της παραγωγικότητας της εργασίας.
Διεκδικούμε:
· Αυξήσεις στα 1200 καθαρά κατώτερο μισθό και κλιμάκωση προς τα πάνω
· Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου 6ωρο - 30ωρο - 5ημερο χωρίς μείωση αποδοχών
· Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους
· Αποκλειστικά δημόσια κοινωνικά αγαθά για όλους με εργατικό έλεγχο
· Συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες - κατάργηση του ν Χατζηδάκη Γεωργιάδη
· Ειρήνη και δουλειά. Περικοπή των στρατιωτικών δαπανών και κάθε εμπλοκής της χώρας στις πολεμικές επιχειρήσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
· Μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, για το σχολείο των όλων, των ίσων των διαφορετικών που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει, χωρίς ταξικούς φραγμούς κι αξιολογήσεις, για ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο με 2χρονη προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση
· Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Συγκέντρωση και κινητοποίηση για την εργατική πρωτομαγιά 1η Μαΐου στις 11 π.μ. στα Προπύλαια
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου