Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022: «Οι φτωχοί φτωχότεροι κι οι πλούσιοι πλουσιότεροι» Υγεία, Παιδεία, Ζωή κι Ελευθερία Αυξήσεις στους μισθούς Να κηρυχτεί 24ωρη απεργία στις 16 Δεκέμβρη Να πάρουν την υπόθεση τα πρωτοβάθμια κηρύσσοντας στάσεις εργασίας και απεργιακή συγκέντρωση Πέμπτη 16/12, 12:30 πλ. Κλαυθμώνος

Η αντιλαϊκή – αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης συνεχίζεται αμείωτη. Οι μισθοί εξανεμίζονται από τη διαρκή φοροληστεία και την ακρίβεια που εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη (είδη λαϊκής κατανάλωσης, ενέργεια, κλπ) κάνοντας το κόστος ζωής ακόμα πιο δυσβάσταχτο. Η ανεργία αυξάνεται την ίδια στιγμή που το έκτρωμα «Χατζηδάκη» οικοδομεί τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, εντείνει την υπερεκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων, διαλύει τις Συλλογικές Συμβάσεις, μετατρέπει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα ελεημοσύνης, βάζει τα συνδικάτα στο γύψο και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει για ψήφιση έναν ακόμα αντιλαϊκό – αντικοινωνικό προϋπολογισμό που συμπυκνώνει όλη την ουσία και το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής που εφαρμόζει εδώ και πάνω από δύο χρόνια στο λαό και στον τόπο. Έναν προϋπολογισμό που προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία των εισοδημάτων, νέα άγρια φοροληστεία των εργαζομένων, δώρα και κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, υποταγή στα δημοσιονομικά σύμφωνα της ΕΕ, αποχώρηση των κρατικών ευθυνών από τα κοινωνικά αγαθά, για να ακολουθήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση τους. Όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και τώρα η ΝΔ συνεχίζει και εντείνει τη λεηλασία.

Κι ενώ η επίθεση είναι ολομέτωπη, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ πετούν την μπάλα στην εξέδρα. Απέναντι σε κάθε αγωνιστική πρόταση για άμεση απεργιακή απάντηση, είναι ότι «οι απεργίες πρέπει να προετοιμάζονται καλά». Από τις αρχές Οκτώβρη ως Παρεμβάσεις προτείναμε σε δημόσιο (ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία) αλλά και στο ιδιωτικό τομέα (ΕΚΑ, σωματεία) απεργία για τον νόμο Χατζηδάκη. Αντί για απεργιακή κλιμάκωση εδώ και τρεις μήνες ο αγωνιστικός προγραμματισμός εξαντλείται σε απογευματινά συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη και τώρα στις 16 Δεκέμβρη. Το αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να νομοθετεί εναντίον των εργαζόμενων, οι εργαζόμενοι να εξαθλιώνονται χωρίς αγωνιστική απάντηση και οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και πλειοψηφίες να συναινούν – παρά τις προφάσεις και δικαιολογίες- μ’ αυτές τις πολιτικές.

Η καθιέρωση των απογευματινών συλλαλητηρίων ως μορφή αντίστασης με απουσία απεργιακών κινητοποιήσεων υπονομεύει την αγωνιστική συσπείρωση ενώ στην ουσία δε θέτει θέμα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής κι επιτρέπει στην κυβέρνηση να νομοθετεί ανενόχλητη!

Να υπερασπίσουμε τη ζωή ενάντια στον πιο δολοφονικό προϋπολογισμό των τελευταίων δεκαετιών.

Η πρόταση μας είναι:

1) 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Δεκεμβρίου 2021 κατά του προϋπολογισμού

2) Κλιμάκωση κινητοποιήσεων για κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.

3) Πρόγραμμα κινητοποιήσεων κάθε μορφής για την στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός περιλαμβάνει:

ü Αύξηση της φορολογίας κατά 3,5 δις ευρώ (7,5%) που θα προέλθει κυρίως από τους έμμεσους φόρους, γονατίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά! Την ίδια ώρα τα ψίχουλα που υπόσχεται η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό δεν ξεπερνούν το 2%!

ü Μείωση κατά 820 εκατ. ευρώ για τη Δημόσια Υγεία! Η κυβερνητική αναλγησία δεν έχει όριο! Εν μέσω πανδημίας μειώνουν, για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά τις περσινές περικοπές των 570 εκατ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες, αφήνοντας τα Δημόσια νοσοκομεία και το λαό στο έλεος της πανδημίας χωρίς ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό! Ωμά και κυνικά η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού προαναγγέλλει μάλιστα 600 εκατ. ευρώ λιγότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας!

ü Οι άνεργοι καταδικάζονται να ζουν κυριολεκτικά κάτω από τα όρια της εξαθλίωσης αφού προβλέπονται 200 εκατ. ευρώ λιγότερα για τα ήδη πενιχρά επιδόματά τους. Την ίδια τύχη επιφυλάσσει και για τα επιδόματα αναπηρίας!

ü Επιβάλλουν οικονομική ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία περικόπτοντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 3% ή αλλιώς 850 εκατ. ευρώ, τα οποία προσφέρονται απλόχερα στο κεφάλαιο και την εργοδοσία!

ü Έρχεται νέα λεηλασία των συντάξεων αφού προβλέπονται 1,1δις ευρώ λιγότερα για όλους τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει πιο εντατικά την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης! Επίσης να σημειωθεί ότι έχει ψηφιστεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης μέσω της οποίας θα διατεθούν στα επενδυτικά funds 900εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για το υφιστάμενο ειδικό επίδομα των συνταξιούχων.

ü Η λεγόμενη «ανάπτυξη» σημαίνει νέες φοροελαφρύνσεις και ασυλία για το μεγάλο κεφάλαιο αφού η κυβέρνηση μειώνει κατά 2% τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων και κατά 50% τη φορολογία από τη συγκέντρωση κεφαλαίου!

ü Οι δαπάνες για την Δημόσια Παιδεία παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού πρώτα μετέτρεψε την χώρα σε ένα τεράστιο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, παίζοντας με αυτό τον τρόπο με την φωτιά υπηρετώντας τα φιλοπόλεμα τυχοδιωκτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών και του Κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, επιβάλλει τώρα νέες υπέρογκες δαπάνες για όπλα, αεροπλάνα, φρεγάτες. 4 δις ευρώ θα κληθεί να πληρώσει για το ΝΑΤΟ και 3,5δις για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ποσό που αγγίζει το 6% του ΑΕΠ ή το 10% των κρατικών δαπανών! Το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ ολοκληρώνεται και συνοψίζεται στην εκτόξευση του δημόσιου χρέους στο εξωπραγματικό ποσό των 355 δις ευρώ και στο 189,6% του εκτιμώμενου ΑΕΠ.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που είναι στα σκαριά σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη σκλήρυνση και όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, την επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στους μισθούς και τις συντάξεις, στα δικαιώματα των εργαζομένων. Το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό έκτρωμα «Χατζηδάκη» θα αξιοποιηθεί ως φόβητρο για να μπουν στο γύψο τα συνδικάτα καθώς επίσης και ο αναγκαίος απεργιακός αγώνας που πρέπει να αναπτυχθεί απέναντι στην βάρβαρη πολιτική τους.

Καλούμε:

- Την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο την Πέμπτη 16/12 στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις. Το ίδιο και η ΔΟΕ

- Τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να προχωρήσουν με στάσεις εργασίας στις 16/12 σε απεργιακή συγκέντρωση πλ. Κλαυθμώνος 13:00

Να μην περάσει ο αντιλαϊκός – αντικοινωνικός προϋπολογισμός!

Να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου