Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

ΑΑΚ/Παρεμβάσεις Αριστοτέλη: Καταγγελία για την επίθεση στον εκπαιδευτικό, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Π.Ε. Σάμου, επειδή υπερασπίστηκε τα προσφυγόπουλα

4/2/2019

Kαταγγέλλουμε απερίφραστα την επίθεση στο συνάδελφο Φώτη Μαντζώρο και σε άλλους συναδέλφους από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά τη διάρκεια σύσκεψης Συλλόγων Γονέων στη Σάμο στις 28 Ιανουαρίου. 
Λίγες μέρες πριν έγινε κάλεσμα προς τους Συλλόγους Γονέων του νησιού σε σύσκεψη τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου για «να συζητηθούν μέτρα και κινήσεις εναντίον της επιβολής της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων εντός των σχολικών μονάδων της πόλης Σάμου, που μελλοντικά δύναται να επεκταθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού λόγω των συνεχιζόμενων αυξητικών ροών των προσφύγων». 
Ο εκπαιδευτικός Φώτης Μαντζώρος, εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, καθώς και αρκετοί ακόμη συναδέλφοι από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βρέθηκαν στη σύσκεψη για να παρουσιάσουν τις θέσεις του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και της ΕΛΜΕ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Ο συνάδελφος ζήτησε και πήρε το λόγο από το προεδρείο της σύσκεψης για να αναγνώσει τη θέση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου (ομόφωνη απόφαση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, επικαιροποιημένη κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ.) σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Οι ενορχηστρωμένες λεκτικές επιθέσεις κλιμακώθηκαν σε βίαιη αφαίρεση του λόγου μόλις ο συνάδελφος διάβασε τον τίτλο του κειμένου: «Μόρφωση για όλα τα παιδιά». 

Δηλώνουμε την αμέριστη στήριξή μας στο συνάδελφο και την αταλάντευτη δέσμευσή μας στον αγώνα για τη μόρφωση ΟΛΩΝ των παιδιών.

Στο εσωτερικό του εκπαιδευτικού και συνδικαλιστικού κινήματος φάνηκαν αυτές τις μέρες δύο στάσεις:

Μια στάση «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα σε όσες και όσους υλοποιούν και υπερασπίζονται τις θέσεις του πρωτοβάθμιου σωματείου, αλλά και του κλάδου, και όσους ανέχονται ή και ενορχηστρώνουν μισαλλόδοξες και ξενοφοβικές στάσεις και πρακτικές με το να «εκφράζει την αντίθεσή του σε όσα διαδραματίστηκαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου» ή, ακόμα χειρότερα, να αποδίδεται «η ένταση» στην με φυσική παρουσία υπεράσπιση των (ομόφωνων μάλιστα) αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων. Μια στάση που αντιμετωπίζει τις θέσεις των σωματείων και του κλάδου ως χαρτιά στα συρτάρια του συνδικάτου που μας βγάζουν κι από μια υποχρέωση βρε αδερφέ.

Και μια στάση απερίφραστης και καθαρής καταγγελίας της βίαιης προσπάθειας φίμωσης της φωνής του εκπαιδευτικού κινήματος, αλλά και αμέριστης στήριξης όλων όσων έμπρακτα αποδεικνύουν εδώ και πολλά χρόνια την αταλάντευτη δέσμευσή τους στον αγώνα για τη μόρφωση ΟΛΩΝ των παιδιών.

Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν θα επιτρέψει να αποκλειστούν τα προσφυγόπουλα-μεταναστόπουλα προσχολικής ή σχολικής ηλικίας από το σχολείο και θα συνεχίσει να παλεύει για την ένταξη όλων ανεξαιρέτως των παιδιών στο δημόσιο σχολείο και νηπιαγωγείο. Τα εκπαιδευτικά σωματεία που τιμούν τις αποφάσεις τους, δοκιμάζονται στα δύσκολα και από αυτή την άποψη, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου Π.Ε. Σάμου, που επιλέγει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, κάνοντας πλάτες στο ρεύμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Οι φωνές ρατσισμού και αποκλεισμού παιδιών από την εκπαίδευση βρίσκουν και θα βρίσκουν απέναντί τους τη συνείδηση, τις αρχές, τις αξίες και το φιλότιμο όλων όσων υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο και το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας. Αυτό το δύσκολο αλλά φωτεινό δρόμο ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς που στάθηκαν με συνέπεια στο πλευρό των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των παιδιών, οι δασκάλες και οι δάσκαλοι που όρθωσαν το ανάστημά τους υπερασπίζοντας τα προσφυγόπουλα απέναντι στις φασιστικές συμμορίες της Χρυσής Αυγής στο Ικόνιο, το Πέραμα, το Κερατσίνι, τη Νίκαια και αλλού, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που υποστηρίζουν αντιρατσιστικές πρακτικές και πρακτικές ένταξης μέσα στις σχολικές τάξεις, κάτω από τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνει η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και η απουσία υποδομών και σήμερα, οι εκπαιδευτικοί της Χίου λίγους μήνες πριν, και της Σάμου τώρα που τολμούν να ορθώνουν το λόγο και την πράξη τους απέναντι σε ξενόφοβες και ρατσιστικές πρακτικές.

Τα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης για την ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα με την απουσία σοβαρού εκπαιδευτικού σχεδιασμού και χωρίς την απαραίτητη στήριξη και εξασφάλιση υποδομών δεν επιτρέπεται να αποτελέσουν άλλοθι για την ύπαρξη ή ενδυνάμωση ξενοφοβικών και ρατσιστικών κραυγών.

Το μέτωπο που δημιουργείται στη Σάμο με τη συμμετοχή ετερόκλητων δυνάμεων, από το ΠΑΜΕ μέχρι τους εργοδοτικούς φορείς και τη Μητρόπολη και καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση στις 7 Φλεβάρη με βασικό αίτημα το να μην βρίσκονται πρόσφυγες στην Σάμο (αντί για το αίτημα να μην διαμένουν σε άθλιες συνθήκες όπως αυτές που υπάρχουν στο hot spot, με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ανοίγει αντικειμενικά το δρόμο για την νομιμοποίηση σε ευρύτερα ακροατήρια του ρατσιστικού μίσους και της καλυμμένης ακροδεξιάς ρητορικής περί εθνικών κινδύνων και ενότητας. Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί η αντιφατική στάση του ΠΑΜΕ το οποίο από τη μία πλευρά υπερασπίζεται τα μορφωτικά δικαιώματα των προσφυγόπουλων και καταδικάζει τις επιθέσεις σε βάρος των εκπαιδευτικών και από την άλλη πρωτοστατεί στη συγκρότηση του «εθνικού» μετώπου σε συνεργασία με τους φορείς της εργοδοσίας και του τοπικού κράτους.

Καλούμε εκπαιδευτικούς και γονείς να συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση και ιδιαίτερα αυτών που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και της προσφυγιάς, να συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια στους πραγματικούς ένοχους αυτής της κατάστασης!

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να στηρίξει με απόφασή της το συνάδελφο και να καταδικάσει τον προπηλακισμό του αλλά και κάθε ξενοφοβική στάση.



Κάτω τα χέρια από τους συναδέλφους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου