Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση: ΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ, ΜΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑ 'ΡΘΕΙ ΑΝΑΠΟΔΑ Ο ΝΤΟΥΝΙΑΣ!

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου αιώνα...



Τόπος αμίλητος και σταχτύς…. 

Το ένα μνημόνιο ακολουθεί το άλλο. Ο αυτόματος κόφτης και η εταιρεία ξεπουλήματος κάθε τι δημόσιου καταργούν κάθε υπόνοια δημοκρατίας. Μισθοί εκ νέου μειωμένοι. Νέο μισθολόγιο, νέο ασφαλιστικό και φορολογικό φροντίζουν για αυτό. Μόνιμη σταθερή εργασία άπιαστη χίμαιρα για τους πολλούς, σύνταξη και περίθαλψη ξεθωριάζουν στο βάθος. Ζωή στην ανασφάλεια, τίποτα δημόσιο. Λιμάνια, δρόμοι, αεροδρόμια και ΔΕΗ στο σφυρί, διόδια και βενζίνες φωτιά – ούτε για σαββατοκύριακο δε μπορείς να γυρίσεις στο σπίτι. 50.000 κενά στις δομές υγείας και παιδείας. 25% ανεργία και φίλοι που μεταναστεύουν και φεύγουν από τις ζωές μας. Στη μνημονιακή δημοκρατία η διακυβέρνηση πάντα χρειάζεται επικλήσεις της νομιμότητας, απειλές, τρομοκρατία, ΜΑΤ και μερικούς «πρόσφατα» υποταγμένους να ανεμίζουν φθαρμένες σημαίες παλιών αγώνων. 

…οι πολλές λέξεις δε χρειάζονται πια

Είναι η ΕΕ και οι πολιτικές της, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι στοχεύσεις των απανταχού εργοδοτών για περισσότερα κέρδη, που σημαίνουν νέα μνημόνια και συνέχιση της κοινωνικής καταβύθισης. Μαζί με τις αναλώσιμες κυβερνήσεις και τους εναλλασσόμενους αλλά πάντα διαπλεκόμενους ιδιοκτήτες ΜΜΕ επιδιώκουν την εμπέδωση αυτής της πραγματικότητας ως της μόνης πιθανής. Μας θέλουν φτωχούς, ενώ ο πλούτος πολλαπλασιάζεται, υποταγμένους για να συνεχίζουν απρόσκοπτα την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Ούτε ιδιαίτερη εξήγηση…

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει τη βρώμικη δουλειά! Παίρνει τα χειρότερα μέτρα εκμεταλλευόμενη την κοινωνική παγωμάρα. Θα αντλήσει από την εργαζόμενη πλειοψηφία στο όνομα της «αξιολόγησης» έως και 12,6 νέα μέτρα. Με τον αυτόματο κόφτη δαπανών λειαίνει το έδαφος για περικοπές στο διηνεκές χωρίς καν κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Έχει στόχο! Να καταργήσει ότι απέμεινε και να θεσμοθετήσει ένα νέο σκληρό εργασιακό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον συνθλίβοντας την πλειοψηφία του λαού υπέρ των ολιγαρχών εντός κι εκτός χώρας! 

Επιχαίρουν παρά τις υποκριτικές αντιπολιτευτικές κορόνες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, και λοιπό μνημονιακό τόξο που άλλωστε μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο το περασμένο καλοκαίρι. Ο Μητσοτάκης δηλώνει πως χρειάζεται μείωση συντάξεων και μισθών, επιβολή της αξιολόγησης στο δημόσιο και χαρακτηρίζει πελάτες τους μαθητές μας! Ο «λαγός» Λεβέντης ζητά κουτάλα εξουσίας και κατάργηση όλων των «υψηλών» συντάξεων!

Όλοι μαζί τραγουδούν τον ίδιο ρυθμό: τάζουν «ανάπτυξη» και «ισοδύναμα», πουλάνε «διαπραγμάτευση», συνεχίζουν την πληρωμή του ληστρικού και τοκογλυφικού χρέους, μοιράζουν στα κοράκια των αγορών το δημόσιο πλούτο, περιστέλλουν τα δημοκρατικά δικαιώματα. Μαζί με το κουαρτέτο των «θεσμών» καταδικάζουν στην εξαθλίωση τμήματα της κοινωνίας, σφραγίζουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες (αλλά όχι για τα κέρδη) και προετοιμάζουν «νέο πιστωτικό γεγονός» ώστε να εκβιάσουν νέα λεληλασία. 

η κυβέρνηση καρατομεί εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα στην εκπαίδευση


Ήδη, από τη Μεγάλη Εβδομάδα υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση για το «νέο» δημοτικό σχολείο η οποία συνιστά μηχανισμό εξοικονόμησης και δημοσιονομικής προσαρμογής του δημόσιου σχολείου στη μνημονιακή πολιτική της κοινωνικής λεηλασίας. Το ωρολόγιο πρόγραμμα λειτουργεί πλέον ως δημοσιονομικός κόφτης στο πεδίο της εκπαίδευσης με στόχο την εξαφάνιση των εκπαιδευτικών κενών και τη δημιουργία τεράστιων τεχνητών πλεονασμάτων. Αποτέλεσμα: το σχολείο κατακερματίζεται, το πρόγραμμά του διαμορφώνεται και αναδιαμορφώνεται με βάση τους μνημονιακούς περιορισμούς, χιλιάδες αναπληρωτές απολύονται, χιλιάδες εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μετακινήσεων. Με την τακτική του σοκ και δέος, αφού πέρασε στο νόμο για την έρευνα τροπολογίες για τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών, την κατάργηση νηπιαγωγείων, αφού προχώρησε σε μέτρα περικοπών και διάλυσης όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, προχωρά σε ολομέτωπη επίθεση στα δημοτικά σχολεία. 

Με τη συμφωνημένη από το 3ο μνημόνιο και το ΕΣΠΑ, εφαρμογή του «νέου σχολείου» της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για μια μαζική, φτηνή εκπαίδευση δεξιοτήτων. Μια πιο ταξική εκπαίδευση, με τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στον καιάδα. Με την καραμέλα της «αυτονομίας» των σχολείων που δρομολογεί την πλήρη επιχειρηματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους να προωθείται με το πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Με τη λειτουργία των σχολείων να επαφίεται στον «πατριωτισμό» τους και στην αναζήτηση πόρων, με δεδομένη την υποχρηματοδότησή τους από το κράτος. Με την πλήρη λειτουργία και ενεργοποίηση της ΑΔΙΠΔΕ (εξωτερική αξιολόγηση) και της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, με βάση τις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ. 

Από κοντά και η ΝΔ λέγοντας πιο καθαρά τα πράγματα, μιλά για μαθητές – πελάτες. Το «νέο σχολείο», είναι βαθιά παλιό - αντιδραστικό. «Γεμίζει» με ό,τι είναι διαθέσιμο από διδακτικά αντικείμενα και προσωπικό ανάλογα με τις πιστώσεις ΕΣΠΑ και τον πετσοκομμένο κρατικό προϋπολογισμό. 

αν μείνουμε άπραγοι... τα πέτρινα χρόνια δεν θα είναι αυτά που ζούμε, θα είναι αυτά που έρχονται

Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τον τρόπο διαχείρισής της μνημονιακής πολιτικής με το λιγότερο πολιτικό κόστος, ενοχοποιώντας κατά την προσφιλή τακτική όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων μέχρι τώρα, τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς. Σε αυτή την κατεύθυνση στρατεύεται πλήρως όλο το αστικό μπλοκ εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ με τη ΧΑ να καραδοκεί να εισπράξει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναλάβει το ρόλο υλοποίησης όλων των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και μέτρων, προετοιμάζοντας το «καμένο» έδαφος πάνω στο οποίο θα διαμορφωθούν ακόμη πιο αντιλαϊκές πολιτικές λύσεις και κυβερνήσεις, στο μέλλον.

Λίγο πιο έξω από τα σχολεία μας, εκτός του δημόσιου τομέα, η κοινωνία βρίσκεται στην προ Σικάγο εποχή. Το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με σκληρούς αγώνες ενός αιώνα (8ωρο, σταθερή εργασία, συνδικαλιστικά δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη) αποτελούν πλέον παρελθόν. Σύντομα και το δημόσιο θα βρεθεί στο στόχαστρο με εντολή των «θεσμών», δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, είτε από τη σημερινή κυβέρνηση είτε από μια οικουμενική παραλλαγή της είτε από μια κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. Η επαναφορά της αξιολόγησης, οι απολύσεις, οι διώξεις, η κατάργηση της μονιμότητας και της σταθερής εργασίας, ο διοικητικός αυταρχισμός, η αποδόμηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, είναι ένα μέρος μόνο της ατζέντας που θα (ξανά) ανοίξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη το μισθολόγιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προβλέπει «ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη» των δημοσίων υπαλλήλων μετά από θετική τους αξιολόγηση, εισάγοντας τον απόλυτο ανταγωνισμό, την ανθρωποφαγία και τον κατακερματισμό. Χαρακτηριστικές είναι οι προτάσεις της ΝΔ για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από τον ΑΣΕΠ.

Η δύναμή τους είναι και αδυναμία τους

Με όλα τα μέτρα που παίρνουν, όσα κι αν δώσουν στις Τράπεζες και το κεφάλαιο, η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει. Η καθημαγμένη κοινωνία που γονατίζει και βλέπει το παρόν της να διαλύεται και το μέλλον της να καταστρέφεται, δεν έχει τίποτε θετικό να περιμένει από αυτούς. Ακόμη και η ανάπτυξη που όλο υπόσχονται, αφορά τα κέρδη τους εκτινάζοντας την ανεργία και επιβάλλοντας την εξαθλίωση των ανθρώπων. 

Η εμπειρία μας από τους αγώνες των τελευταίων ετών δείχνει ότι:

1. Η παθητική αναμονή από τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, η λογική ένας πολιτικός φορέας-μια κυβέρνηση θα μας λύσει το πρόβλημα ενώ εμείς θα παρακολουθούμε απαθείς, καταντά πλέον μια επικίνδυνη αυταπάτη, ειδικά καθώς η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα υπηρετεί τη μνημονιακή βαρβαρότητα ή στην καλύτερη περίπτωση, αρκείται στην ανέξοδη, εκ του ασφαλούς καταγγελία της. Η αποδοχή των μονοδρόμων της ΕΕ και του κεφαλαίου οδηγεί σε μνημόνια και κόφτες διαρκείας!



2. Ο κατεστημένος, κυβερνητικός, κρατικός, κομματικός συνδικαλισμός στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ δε μπορεί να δώσει απάντηση στα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων. Ο συνδικαλισμός αυτός με πρωτεργάτες τη ΔΑΚΕ, την ΠΑΣΚ και το ΜΕΤΑ αποτελούν το σημερινό δούρειο ίππο, τους Ναιναίκους των εργοδοτών! Αποδέχονται και συναινούν σε όλα με τους εργοδότες, οργανώνουν αποκλειστικά και μόνο απεργίες και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, τις περισσότερες φορές για τα μάτια του κόσμου. 

3. Στη γραμμή της διαμαρτυρίας και το ΠΑΜΕ που ψηφίζει μαζί με ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΜΕΤΑ σε όλα τα συνδικάτα αρνούμενο να θέσει πολιτική γραμμή ανατροπής στο σήμερα, προβάλλοντας αποκλειστικά τη γραμμή των συμπερασμάτων και της ενίσχυσης του κόμματος.

4. Η λογική της ηττοπάθειας, του να βγάζουμε απλά πολιτικά συμπεράσματα πάνω στα κοινωνικά συντρίμμια και να αφήνουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον αντίπαλο –όπως έγινε στη μάχη για το ασφαλιστικό (48ωρη με την κατάθεση)- είναι αναποτελεσματική. Οι προϋποθέσεις για να νικήσουν τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, χτίζονται στους μαχητικούς αγώνες και στον αγωνιστικό συντονισμό όσων αγωνίζονται και των σωματείων τους. Αυτό έδειξε η απόσυρση της διάταξης για τους αναπληρωτές. Αυτό το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής οφείλουμε να επιχειρήσουμε, κι όχι να ανεχτούμε το βέβαιο «θάνατο» των δικαιωμάτων μας. 

Αυταπάτες τέλος, ώρα για οργάνωση

Η απάντηση σε αυτή την επίθεση, θα κρίνει το μέλλον μας. Η έκβαση της αντιπαράθεσης, ακόμα και σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις δικές μας επιλογές. Χρειάζεται:

1. Η συγκρότηση ενός πλατιού κοινωνικού πολιτικού μετώπου ρήξης, ανατροπής και σύγκρουσης με την ΕΕ, το ΔΝΤ και κάθε πολιτικό διαχειριστή αυτής της πολιτικής. Σε αυτό το μέτωπο έχουν θέση όλες οι δυνάμεις και αγωνιστές που συμφωνούν σε ένα πρόγραμμα ρήξης με ξεκάθαρους στόχους και πρόγραμμα ανατροπής, που θα απαιτεί την κατάργηση όλων των μνημονίων, δανειακής σύμβασης και εφαρμοστικών νόμων, θα αρνείται το μονόδρομο της πολιτικής που επιβάλλουν η Ε.Ε., το ΔΝΤ και οι ντόπιοι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, θα οργανώνει τον διεθνιστικό αγώνα για τη ρήξη και έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ, θα διεκδικεί ξανά το χαμένο πλούτο, θα αρνείται το χρέος, θα απαιτεί τη διαγραφή του και θα επιβάλει την παύση πληρωμής του.

2. Η δημιουργία μεγάλων κινηματικών και αγωνιστικών γεγονότων με πολύμορφες αγωνιστικές μορφές, που θα υπερβαίνουν το πλαίσιο της διαμαρτυρίας, θα έρχονται σε ρήξη με το μνημονιακό καθεστώς, θα είναι κοινωνικά αποτελεσματικά και πολιτικά επικίνδυνα, θα συνδυάζουν παραδοσιακές μορφές πάλης και θα διαμορφώνουν μια εξεγερσιακή κατάσταση. Το παράδειγμα της Γαλλίας δείχνει το δρόμο στους λαούς της Ευρώπης σήμερα.

3. Η ισχυροποίηση των σωματείων μας και η υπεράσπιση της ανεξάρτητης, αγωνιστικής, ταξικής φυσιογνωμίας τους. Της ενότητας όλων των εκπαιδευτικών και της αγωνιστικής διεκδίκησης των συλλογικών τους συμφερόντων. Το δυνάμωμα των σωματείων αφορά στη μαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων και των συλλογικών διαδικασιών ενάντια στις λογικές της ανάθεσης. Ο πλήρης διαχωρισμός τους από τους μηχανισμούς της κυβέρνησης, του υπουργείου και της διοίκησης. 

Ο κοινωνικός αρμαγεδώνας με τους κόφτες διαρκείας, οι αντιδραστικές ανατροπές στην εκπαίδευση με το πολυνομοσχέδιο σκούπα του καλοκαιριού, οι απολύσεις των αναπληρωτών, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις των εκπαιδευτικών είναι για μας αιτία πολέμου!

· Το επόμενο διάστημα και πριν την απόλυση των συναδέλφων αναπληρωτών, προχωράμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις διευθύνσεων, τοπικές δράσεις, γράμμα σε γονείς, κά.) 

· Στηρίζουμε και παίρνουμε μέρος μαζικά στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 4 Ιούνη σε όλη την Ελλάδα. 

· Συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην απεργία στις 8 Ιούνη και στις συγκεντρώσεις. 

· Οργανώνουμε ενημερώσεις γονέων και κοινές δράσεις. Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων και τους συλλόγους διδασκόντων να κάνουν δεκτές όλες τις αιτήσεις των γονέων για το ολοήμερο και την πρωινή ζώνη. Απαιτούμε από τους διευθυντές εκπαίδευσης και τους περιφερειακούς διευθυντές να εγκρίνουν τη δημιουργία τμημάτων ολοήμερου και της ζώνης 7-8 με βάση όλες τις αιτήσεις .

· Στις Τακτικές Γενικές μας Συνελεύσεις προτείνουμε απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας με επαναλαμβανόμενες μορφές από τις αρχές Σεπτέμβρη, με διαδηλώσεις, καταλήψεις, τοπικές δράσεις και συστράτευση με β/θμια, με γονείς και συνολικά το εκπαιδευτικό κίνημα. Με πολύμορφες κινητοποιήσεις μπλοκάρισμα Διευθύνσεων, Περιφερειών Εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου