Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Μιλάνο, Mayday 2015, NOEXPO : Όταν αμαυρώθηκε η φιέστα της βιομηχανικής πρωτεύουσας της Ιταλίας.

Γράφει: Δημήτρης Σεραφής - Kοινωνία + Κινήματα - 02/05/2015
Πρωτομαγιάτικη έναρξη και φιέστα της παγκόσμιας επιχειρηματικής έκθεσης ΕΧΡΟ2015στην βιομηχανική πρωτεύουσα της Ιταλίας προγραμμάτιζαν οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ της χώρας και όχι μόνο! “Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα, αποδεικνύει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας τέτοιου μεγέθους γεγονότα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιταλός Πρωθυπουργός από το βήμα της έναρξης. Μηνύματα, μεταξύ άλλων, έστειλε ο Πάππας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενώ στις πρώτες θέσιες των επισήμων ξεχώριζαν ο Δήμαρχος της πόλης και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας. Αυτά μέσα στην έκθεση, των εκατομμυρίων ευρώ, των πανάκριβων εισιτηρίων, της διαφθοράς, όπως καταγγέλουν ακόμη και επίσημα Μέσα.
Όσο για απ’έξω… Δείτε κάποια στιγμιότυπα παρακάτω (πηγή YOUreporter.it) :




Ανάμεσα στα χθεσινά μόνο γεγονότα (Παρασκευή 1 Μάη), οφείλουν να καταγραφούν, οι 10 συλλήψεις και οι 11 τραυματίες, ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές που σχεδόν καταδιώχθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή της Cadorna, κοντά στο κέντρο της πόλης, μέχρι την περιοχή του Pagano, όπου αναμένονταν να καταλήξει η πορεία, που σχεδόν διαλύθηκε υπό τον ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό. Η απόπειρα διαδηλωτών να διαμαρτυρηθούν έντονα μπροστά σε σύμβολα όπως τα Γραφεία της Ε.Ε., τράπεζες και πολυεθνικές που συμβάλλουν στο “θαύμα της ΕΧΡΟ”, έγινε η αφορμή για εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών και της περίφημης αύρας.
Για “αντάρτικό” στην βιομηχανική πρωτεύουσα της Ιταλίας, κάνουν λόγο, σαν σε χορωδία, τα καθεστωτικά ΜΜΕ.
Για “εγκληματική επίθεση της αστυνομίας” κάνουν λόγο σε ανακοινώσεις τους σωματεία βάσης, ομοσπονδίες, συλλογικότητες της αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων.


Τί είναι όμως η EXPO2015;


Η μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης! Μέρες και μήνες, στη διάρκεια των οποίων, το Milano θα μετατραπεί σε ένα μωσαικό τεχνολογικών καινοτομιών, πολιτισμικών παραδόσεων από τις 145 χώρες που συμμετέχουν στην Έκθεση και θα συνθέτουν την εικόνα της εμπορευματικής πρωτεύουσας του κόσμου, όπως δηλώνουν τοπικοί παράγοντες, υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Και όντως, μόνο τον Οκτώβριο, η πόλη αναδείχθηκε πρώτη παγκοσμίως σε τουριστική επισκεψιμότητα, ενώ εκατοντάδες stands, γιγαντοαφίσσες, απλώνονται, όλους αυτούς τους μήνες των τελικών προετοιμασιών, σε όλο το μήκος και πλάτος της, γύρω από την κεντρική πύλη της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO2015, ενώ μόνο χθές, στην επίσημη πρώτη, πάνω από 200.000 επισκέπτες κατέφθασαν στην ιταλική συμπρωτεύουσα.
Όπως κάθε μεγάλη επιχείρηση που “σέβεται τον εαυτό της”, στο όνομα της ασφαλούς διεξαγωγής της, μια μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιείται σε γειτονίες της πόλης, πριν και, προφανώς, κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης ενάντια στα «προκλητικά» (για τη σημειολογία της ημέρας) εγκαίνια της έκθεσης την 1η Μάη. Ανάμεσα στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ξεχωρίζουν οι εξώσεις εργατικών κατοικιών, οι εισβολές σε έδρες των επιτροπών πάλης για την κατοικία και σε κοινωνικά κέντρα, μέχρι και σε αυτοδιαχειριζόμενα ΜΜΕ [!] δεκάδες προληπτικές , η εν τέλει απαγόρευση της εισόδου της μεγάλης πορείας στο κέντρο του Milano. Η ιταλική ασφάλεια, που εμφανώς προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα τρομοκράτησης και έντασης πριν τη μεγάλη διαδήλωση, έσπευσε όχι μόνο να ενισχύσει τις δυνάμεις των Carabinieri και του ιταλικού στρατού, με κάποιες ακόμη χιλιάδες από άλλες πόλεις, αλλά σχεδόν διέταξε τη μιντιακή καλλιέργεια κλίματος τρόμου, με φωτογραφίες που έμοιαζαν με απόπειρες εξάθρωσεις ενόπλων οργανώσεων ή με τίτλους όπως “αναρχικοί και αντιεξουσιαστές ετοιμάζαν νέα Genova” κτλ.
“Η απόπειρα των αρχών και των καθεστωτικών ΜΜΕ, να δημιουργήσουν σκηνικό έντασης λίγες μέρες πριν τη μεγάλη διεθνή διαδήλωση, θα ήταν γελοία αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη. Θα ήταν ακόμη γελοία [τα λόγια τους] αν δεν μας θύμιζαν, τον θάνατο του Carlo Giuliani, που ήταν θύμα μιας αδικαιολόγητης κατασταλτικής επίθεσης που δεν συγχωρούμε”, αναφέρουν μεταξύ άλλων στο δελτίο τύπου οι συμμετέχοντες στο ρεύμα “Attitudine No Expo” -συνέλευση που διαχειρίζεται τις κύριες δράσεις ενάντια στην ΕΧΡΟ- μετά τις δηλώσεις αστυνομικών διοικητών που έκαναν λόγω για αποφυγή γεγονότων, όπως αυτά της Genova το 2001. 
Συνδικάτα και σωματεία βάσης όπως οι Cobas, ομοσπονδίες όπως η USI, επιτροπές για την πάλη για την κατοικία, φοιτητικές και μαθητικές συνελεύσεις, κινήματα περιβάλλοντος όπως το No Canal και το NoTav, συντονίζονται για την πρώτη μαζική, πολιτική απάντηση ενάντια στην Έκθεση που θα παραμείνει στην πόλη τους επόμενους έξι μήνες.  Το σίγουρο είναι ότι η κοινωνική οργή είναι συσσωρευμένη εδώ και καιρό..

H άλλη πλευρά της EXPO2015 που αφορά τους εργαζόμενους…
________________________________________
Γιατί αφενός το πρόσωπο της πόλης, που όντως αλλάζει εδώ και καιρό μέσω της φαντασμαγορικής ΕΧΡΟ, ακούει, μεταξύ άλλων, στους αντεργατικούς νόμους τύπου JOB’S ACT, που θεσμοθετούν την επισφαλή εργασία, στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της BUONA SCUOLA και στις εξώσεις εναντίον εργατικών κατοικιών και στην καταστολή και συκοφάντηση του κινήματος για την κατοικία, βάσει των επιταγών τηςALER και του PIANO CASA, στις καταγγελίες για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και διαφθοράς, για τις οποίες κάνουν λόγο, εδώ και καιρό, ακόμη και τα επίσημα Μέσα.
Και προφανώς τα μέτρα που σημαίνουν δραματική χειροτέρευση των όρων ζωής, δεν μπορούν παρά να έχουν αντιδράσεις. Προηγήθηκαν δράσεις για την ελεύθερη πρόσβαση όλων στα ΜΜΜ, καταλήψεις άδειων εργατικών κατοικιών και δημιουργία νέων επιτροπών κατοικίας που λύνουν στην πράξη το στεγαστικό ζήτημα που υπάρχει στην ιταλική μητρόπολη, δημιουργώντας παράλληλα άλλες σχέσεις ντόπιων και μεταναστών, φοιτητικές, μαθητικές και πανεκπαιδευτικές πορείες, εργατικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα την 25η Μάη και τη μεγάλη πορεία για την απελευθέρωση από το φασισμό. Δράσεις του πολύμορφου, ανταγωνιστικού κινήματος που συγκροτεί την κοινωνική και πολιτική εναντίωση στην καθολική εμπορευματοποίηση, στην περιβαλλοντική καταστροφή, στην καταστρατήγηση κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Στην τρίτη κατά σειρά οικονομία της Ευρωζώνης, με σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και χωρίς Μνημόνια…


Η απάντηση των «από κάτω»: Ένας αγώνας που έχει δρόμο μπροστά του…


Εκεί που οι διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονται, εκεί που η μιντιακή κατασκευή συναντά την καταστολή. Εκεί που το όραμα του κυρίαρχου κόσμου συναντά τη δημιουργία μιας άλλης ανταγωνιστικής ζωής, στις πέντε μέρες της έναρξης της ΕΧΡΟ που ξεκίνησαν στις 29 Απρίλη, ξεκίνησε και η απάντηση ενός κινήματος που στην Ιταλία το τελευταίο διάστημα δείχνει σα να προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του:
Με την μεγάλη πορεία ενάντια στην φασιστική παρέλαση που επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί από νεοφασιστικές ιταλικές οργανώσεις στο κέντρο της πόλης στις 29, στη μαθητική και φοιτητική πορεία της 30ης και την κορύφωση στην πρωτομαγιάτικη πορεία και όσα επακολούθησαν. Στο κέντρο της πόλης, στο διεθνές, αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ που λειτουργεί στην πόλη, στις μαζικές συνελεύσεις, στις πολύμορφες δράσεις που διεξάγονται από τους “κάτω” όλες αυτές τις μέρες.
Και αν οι ισχυροί με τις δηλώσεις και τη δημοσιογραφία που τους αντιστοιχεί προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν με μία επανάληψη της Γένοβα του 2003, ένα κίνημα που φαίνεται αν θέλει να πάρει τις καλύτερες και πιο μαχητικές στιγμές εκείνης της περιόδου και να τις αναβαθμίσει στη βάση των αναγκών της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, έκανε τα πρώτα δειλά του βήματα, σε μια διαδρομή που προφανώς έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις κινητοποιήσεις. Και να είστε σίγουροι ότι θα επανέρθουμε από τις σελίδες του ToPeriodiko.gr με νεότερα, αναλύσεις και επισημάνσεις από ό,τι συμβαίνει στη γειτονική  »άλλη Ιταλία»:
Φωτό από την αντιφασιστική πορεία  (29-04 ) και από τις εξώσεις και από τις εφόδουςσε κατειλημένες κατοικίες και κοινωνικά κέντρα:





Φωτό από την πρωτομαγιάτικη πορεία:








[Υστερόγραφο:]


Ίσως το καλύτερο τέλος μιας αρχής που γίνεται με τις ημέρες ενάντια στην ΕΧΡΟ2015 είναι το τραγούδι των Ιταλών παρτιζάνων, που τραγουδήθηκε πολλές φορές, από τους εκατομμύρια που γέμισαν τους δρόμους των μεγάλων ιταλικών πόλεων, φέτος, στις 25 Απρίλη, στην επέτειο των 70 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη:















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου