Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ανέξοδη ρητορεία… υποταγή στην πράξη



ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ
συλλ. «ο Αριστοτέλης»
           ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

http://aakaristotelis.blogspot.gr/                                                                                Τετάρτη 27/3/2013

Δήλωση των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ
 Νικολάρα Λάμπρου 6974750410
Αναγνωσταρά Γιάννη 6975308409

Ανέξοδη ρητορεία… υποταγή στην πράξη
ή
σκηνές από την χορηγία του κρατικού συνδικαλισμού
στη διάλυση του δημόσιου σχολείου

Στη  τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ (14/3/2013) κατά την συζήτηση κατάρτισης της ημερήσιας διάταξης της 82ης Γενικής συνέλευσης του κλάδου αποκαλύφθηκε η επιλογή της πλειοψηφίας των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ να αφυδατώσουν το επόμενο συνέδριο αντιπροσώπων του Ιουνίου από κάθε συζήτηση για την αντιπαράθεση με τις πολιτικές της Ε.Ε. και των επιταγών του Ο.Ο.Σ.Α. για το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Με το βλέμμα στους συσχετισμούς αρνήθηκαν να εντάξουν ως θέμα συζήτησης συνολικά το ζήτημα της αξιολόγησης, λέγοντας ότι ο κλάδος έχει ήδη θέσεις. Έτσι περιορίζουν τη συζήτηση στα μέτρα αντιμετώπισης του Π.Δ. προβάλλοντας την «καλή» και «έντιμη» αξιολόγηση!!! Τι φοβούνται; Τους τρομάζει η ανατροπή των
συσχετισμών στο κλάδο, η πιθανότητα να βρεθούν στη δεινή θέση να καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα στήριξης της κυρίαρχης ιδεολογίας, που τόσα χρόνια έστησαν. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, παρά τις μεθοδεύσεις τους, στο συνέδριο του Ιουνίου το ζήτημα της αξιόλογης θα μπει σε όλες τις πτυχές του. Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις θα επιδιώξουν την ανατροπή των θέσεων που εγκολπώνονται την κρατική ιδεολογία και παιδαγωγική και έχουν συνδιαμορφωθεί από τις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ. 

Από τη μια εξαπολύουν «αγωνιστικές» κορώνες ενάντια στο Π.Δ. για την αξιολόγηση και τα πειθαρχικά και από την άλλη υπηρετούν τη λογική του υποταγμένου συνδικαλισμού που συσσώρευσε δεινά για τη μάχιμη εκπαίδευση. Γνωστή η τακτική τους αλλά δεν ξεγελά κανέναν πια. Ροκανίζουν το χρόνο μέχρι τον Ιούνιο, έχουν στραμμένο το νου τους στο εκλογικό συνέδριο και την ισορροπία των εσωτερικών τους συσχετισμών. ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ λειτουργούν ως μια ενιαία παράταξη και δεν το κρύβουν. Προσπαθώντας να διατηρήσουν με κάθε τρόπο τον έλεγχο της ομοσπονδίας θυσιάζουν τα μέλη της. Τη δυνατότητα της μαχόμενης εκπαίδευσης να δώσει αποφασιστική απάντηση ανατροπής των κυβερνητικών  πολιτικών.  Γι’ αυτό δε θέλουν να ανοίξει το θέμα της «Αξιολόγησης». Γι’ αυτό αρνούνται τη συζήτηση για το νέο σχολείο και τη σύνδεση του με την αγορά και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Έχουν επιλέξει να αφήσουν ανοχύρωτη την εκπαίδευση απέναντι στα προτάγματα της κυβέρνησης για το περιεχόμενο σπουδών, το νέο σχολείο της αγοράς, τη διασύνδεση της αξιολόγησης με τις απολύσεις και τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Η αντίληψή τους για τα μέτρα αποτροπής της αξιολόγησης καταδεικνύεται από τη στάση τους απέναντι στα σεμινάρια των στελεχών για την αυτοαξιολόγηση. Αρνούνται να καλέσουν τους τοπικούς συλλόγους να μπλοκάρουν τα σεμινάρια. Αρνούνται να αντιπαρατεθούν με το Υπουργείο και τη διοίκηση. Αρκούνται μόνο σε ευχολόγια και εκκλήσεις προς τους δ/ντές να μη συμμετέχουν,  αφήνοντάς τους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα μόνοι τους.

Στην ίδια συνεδρίαση κατόρθωσαν τελικά να βγάλουν απόφαση συμπαράστασης προς τους διωκόμενους συναδέλφους στα Χανιά, αφού απαλείφθηκε από το κείμενο που προτείναμε κάθε ενοχλητική αιχμή για την τρομοκράτηση των λαϊκών αγώνων και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της τρικομματικής κυβέρνησης (Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.). Εξοργιστική όμως, είναι η άρνηση τους να υπερασπίσουν  τους διωκόμενους συναδέλφους της Σάμου (Συμβούλιο Επιλογής Δ/ντών και Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου) την ίδια ώρα που υψώνουν «επαναστατικά μπαϊράκια» για την ανάλογη περίπτωση των συναδέλφων στην Καρδίτσα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κριτήριό τους η παραταξιακή ένταξη των διωκόμενων, η κατάταξη τους στις πράσινες ή μπλε θυρίδες.   

Έχουν διαλέξει πλευρά. Είναι εχθρικοί απέναντι στους αναγκαίους αγώνες για την ανατροπή των πολιτικών της κυβέρνησης των μνημονίων, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Σε κάθε έκφανση του πολιτικού τους λόγου υιοθετούν τον καθεστωτικό λόγο, ενοχοποιούν κάθε μορφή αυτοοργάνωσης και  συλλογικής δράσης και συκοφαντούν το μαχόμενο ανεξάρτητο ταξικό ρεύμα και τις δυνάμεις που το εκφράζουν.  Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ανακοίνωση που έβγαλαν ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, συνεπικουρούμενες από το ΠΑΜΕ, ενάντια στη 2η Πανελλαδική Συνάντηση Νηπιαγωγών και το συντονιστικό των Νηπιαγωγών. Ό,τι ξεφεύγει από το γραφειοκρατικό έλεγχο, ό,τι δε χωράει στις κομματικές γραμμές και στοιχίσεις, ό,τι ανασαίνει το οξυγόνο της ανεξαρτησίας και της αυτοοργάνωσης, το σπιλώνουν και το συκοφαντούν. Καταγγέλλουν την προσπάθεια του συντονιστικού των Νηπιαγωγών ως διασπαστική και της αποδίδουν παραταξιακές εξαρτήσεις, φωτογραφίζοντας τις Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις!

Εμείς από την πλευρά μας, ως εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, δηλώνουμε ξεκάθαρα, ότι η συλλογικότητά μας στήριξε και θα εξακολουθήσει να στηρίζει την προσπάθεια συντονισμού της δράσης των νηπιαγωγών χωρίς παραταξιακή υστεροβουλία και διάθεση ελέγχου και χειραγώγησης. Το ίδιο κάναμε σε κάθε ανάλογη περίπτωση που οι συνάδελφοι (Ένωση αδιόριστων, συντονιστικό ωρομισθίων, συντονιστικό αποφοίτων ειδικής αγωγής κ.λπ.) αποφάσισαν  στη βάση των αναγκών και των προβλημάτων τους να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να ξεπεράσουν την αδράνεια της πλειοψηφίας της ΔΟΕ. Το ίδιο κάναμε και με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 2 του Μάρτη όταν  στηρίξαμε με όλες τις δυνάμεις μας την πρωτοβουλία δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας.

Τι φοβούνται οι κομματικοί γραφειοκράτες και  συνδικαλιστές; Γιατί αρνήθηκαν τη συνδικαλιστική και οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας του Συντονιστικού των Νηπιαγωγών την ίδια ώρα που αγκαλιάζουν άλλες παραταξιακά καθοδηγούμενες ομαδούλες που διατείνονται στις ανακοινώσεις τους ότι «εκπροσωπούν τις νηπιαγωγούς όλης της χώρας» και φιλοδοξούν να είναι «σταθεροί και μόνιμοι συνομιλητές με την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου»Ο στόχος τους είναι διπλός: από τη μια να πνίξουν κάθε γνήσια πρωτοβουλία της βάσης του κλάδου, κάθε προσπάθεια να περάσει ο αγώνας στα χέρια των ίδιων των εκπαιδευτικών και από την άλλη να φθείρουν στη συνείδηση των εκπαιδευτικών τα συντονιστικά όργανα, τις επιτροπές αγώνα, τις πρωτοβουλίες και όσες διαδικασίες ξεφεύγουν από τα πλαίσια του υποταγμένου συνδικαλισμού.

Το ίδιο έπραξαν και τρία χρόνια πριν όταν προχώρησαν σε μια πρωτοφανή επίθεση ενάντια στην προσπάθειά του συντονιστικό νηπιαγωγών να κατοχυρώσει το ωράριο τους, συγκεντρώνοντας υπογραφές. Όπως τότε, που η λογική τους ηττήθηκε κατά κράτος, καθώς συγκεντρώθηκαν σχεδόν τέσσερεις χιλιάδες υπογραφές νηπιαγωγών και η πρωτοβουλία υιοθετήθηκε από 25 συλλόγους της πρωτοβάθμιας, έτσι και τώρα θα ηττηθούν και παρά τις συκοφαντικές ανακοινώσεις τους θα διαγκωνίζονται μπροστά στα μικρόφωνα εκφράζοντας την συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα των νηπιαγωγών.

Καλούμε όλους τους συλλόγους εκπαιδευτικών να στηρίξουν την 2η Πανελλαδική Συνάντηση Νηπιαγωγών, να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες της βάσης του κλάδου. Αυτοί που σήμερα καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια συντονισμού των συναδέλφων της βάσης, ΟΥΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ.

Δυστυχώς και η στάση της ΕΣΑΚ στο ζήτημα ήταν αρνητική για μια ακόμη φορά. Η λογική του απέναντι πεζοδρομίου που εφαρμόζει όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζεται και για τους συντονισμούς των συλλόγων και για τα συντονιστικά ωρομισθίων και νηπιαγωγών. Ό,τι δεν ελέγχεται απορρίπτεται. Αυτή τη φορά αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού από τη μια καταγγέλλουν και καταδικάζουν το συντονιστικό των νηπιαγωγών ότι διασπά τον κλάδο και από την άλλη δηλώνουν ότι θα πάρουν μέρος στην πανελλαδική συνάντηση που διοργανώνει!!!    
                             
Στην κρίσιμη καμπή που περνάμε, οι ζωντανές δυνάμεις του κλάδου πρέπει να σηκώσουν το βάρος των σημερινών και αυριανών μαχών, της αλληλεγγύης και της συσπείρωσης όλου του εκπαιδευτικού  κινήματός, της ρήξης και της ανατροπής με τις πολιτικές των Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. και της κυβέρνησης που τις υλοποιεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου